Post nr 1, Wysłany: 2011-07-27, 16:02 Co wolno nauczycielowi?
Spotkaliśmy sie ostatnio z sytuacją kiedy to dyrekcja zwróciła uwage nauczycielce na to jakie zdjęcia dodaje na znany portal społecznościowy. Czy jest gdzieś ujęte w kodeksie jakie fotografie nauczyciel może wstawiać na swój profil? Czy to, że poza pracą każdy ma swoje życie prywatne nie ma żadnego tutaj znaczenia?
Jak sądzicie?
_________________ "..I przyszedł Pan , spojrzał na pracę naszą i był zadowolony...
A gdy spytał o zarobki nasze - usiadł i zapłakał.."
matmanamaksa
Przedmiot nauczania: Matematyka
Taka dyrekcja zasługuje na szacunek - również "po godzinach" monitoruje budowanie autorytetu nauczycieli swojej szkoły!
Można, po polsku, zacząć dyskusje o granicach swobód obywatelskich, ale... w cywilizowanych krajach z ukształtowaną demokracją za wizerunek niezgodny z wyobrażeniem zwierzchnika można dostać wypowiedzenie
Pozdrawiam
_________________ Szacunek? Dam Ci go tyle, ile dostałem od Ciebie! Broń inteligentnego człowieka walczącego z otaczającą go głupotą: sarkazm.
Post nr 5, Wysłany: 2011-07-27, 18:25 Co wolno nauczycielowi
Witam, człowiek podejmujący pracę w zawodzie nauczyciela musi spełniać kwalifikacje, które są określone w KN w rozdz.3. Problem, który został poruszony dotyczy art. 9 pkt.1 ppkt. 2, czyli "przestrzega podstawowych zasad moralnych". Niestety nasz wizerunek nie jest kreowany tylko i wyłącznie w szkolnych murach. A więc dyrektor ma prawo zwrócić uwagę.
Pozdrawiam
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
katty
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 27 Dołączyła: 14 Maj 2008 Posty: 428 Skąd: mazowieckie
Post nr 9, Wysłany: 2011-08-01, 15:42
Jak wrzuca takie zdjęcia w miejsca ogólnodostępne to ja się nie dziwię.. Swoją drogą dziwne, że nie zabezpieczyła swojego profilu, wątpię, żeby było dobrym pomysłem, by dzieci coś takiego oglądały.
To wygląda na to że nauczyciel najlepiej powinien chodzić w golfie i spodniach, Albo w ogóle jak ksiądz czy zakonnica...
Druga sprawa: jakby na zdjęciu dziewczyna ta nie miała ubranych pończoch, to podejrzewam, że wtedy zdjęcie nie wywołało by takiego "oburzenia niemoralności". Przecież prawdą jest, że nic jej tam nagiego, co nadawałoby się do cenzury nie widać.
_________________ "..I przyszedł Pan , spojrzał na pracę naszą i był zadowolony...
A gdy spytał o zarobki nasze - usiadł i zapłakał.."
Druga sprawa: jakby na zdjęciu dziewczyna ta nie miała ubranych pończoch, to podejrzewam, że wtedy zdjęcie nie wywołało by takiego "oburzenia niemoralności". Przecież prawdą jest, że nic jej tam nagiego, co nadawałoby się do cenzury nie widać.
A powiedz mi, czy w takim stroju wybrałabyś się do kościoła, albo do teatru? Jeśli nie, to dlaczego?
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Mnie też! Ale nie jako nauczycielka.
Na Twoim miejscu pokazałbym Dyrekcji trzeci palec i znalazł, z taką aparycją - szybko, lepiej płatną i niepruderyjną pracę
Pozdrawiam
PS. Zauważyliście ilość pobrań?
_________________ Szacunek? Dam Ci go tyle, ile dostałem od Ciebie! Broń inteligentnego człowieka walczącego z otaczającą go głupotą: sarkazm.
Do teatru czy do kosciola poszla bym w stroju adekwatnym do sytuacji,
do pracy (szkoly) rowniez.
To już masz odpowiedź na swoje pytanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum