Post nr 1, Wysłany: 2011-07-27, 21:17 Czy Wam się to zdarzyło???
Słuchajcie! Odbywałam w czerwcu praktyki w szkole. Kiedy szłam z dziennikiem przez korytarz zaczepił mnie facet w garniturze i zapytał, czy mogę z nim chwilę porozmawiać. Okazało się, że to przedstawiciel jednego z wydawnictw (nie będę pisała, jakiego). Zaproponował mi 10% ze sprzedaży podręczników, jeśli będę uczniom polecała ich konkretny egzemplarz. Powiedziałam mu, że ja nie jestem decyzyjna, po odbywam praktyki. Co o tym myślicie, zdarzyło się Wam kiedyś coś takiego?????? Dla mnie to torchę dziwne...
Były takie sytuacje i powtarzają się co roku...
Ale jedna z oficyn, pomimo negatywnych odpowiedzi, co roku zasila nas nowinkami wydawniczymi gratis!
Pozdrawiam
_________________ Szacunek? Dam Ci go tyle, ile dostałem od Ciebie! Broń inteligentnego człowieka walczącego z otaczającą go głupotą: sarkazm.
To normalne praktyki,ale powiedziałaś na początku rozmowy,że przebywasz tutaj tylko na praktykach,więc sama nie będziesz musiała niczego polecać. Prawa rynku i takich przedstawicieli handlowych chodzi po szkole coraz więcej.
Przyjmowanie korzyści majątkowej przez nauczyciela w ramach zapłaty za decyzję przychylną konkretnemu wydawnictwu jest nieetyczne.
Wydawnictwo dbając o swych klientów powinno wspomóc szkołę, czyli nauczycieli przedmiotu zestawami nauczyciela, materiałami audio-video, czy wyposażeniem klasy.
Dodatkowy rabat dla uczniów, by mogli zakupić książki taniej - OK.
Natomiast przyjmowanie dla siebie marży za pośrednictwo jest be.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum