Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dawniej nie było tylu "spadochroniarzy", czy mi si
Autor Wiadomość
dushka 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagog
Post nr 1, Wysłany: 2009-09-04, 16:47   Dawniej nie było tylu "spadochroniarzy", czy mi si

No właśnie :] Kiedy chodziłam do podstawówki, rzadkością byli uczniowie, którzy nie zdawali. Jeśli były takie sytuacje - to zawsze chodziło o rodziny patologiczne. Jak myślicie, dlaczego teraz jest taki wysyp drugo (trzecio, czwarto...) rocznych? W mojej szkole nie ma prawie klasy bez takiego ucznia/uczniów :shock: I nie mam tu na myśli uczniów z grup integracyjnych - a tych potencjalnie zdrowych...

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 2, Wysłany: 2009-09-04, 17:08   

dushka napisał/a:
Kiedy chodziłam do podstawówki, rzadkością byli uczniowie, którzy nie zdawali.

A za moich czasów w każdej klasie tacy byli.

dushka napisał/a:
Jak myślicie, dlaczego teraz jest taki wysyp drugo (trzecio, czwarto...) rocznych?

Może nie aż wysyp, bo chyba nie wszędzie tak jest.
W pierwszych latach mojej pracy nie było problemu z odroczeniem ucznia od obowiązku szkolnego, z pozostawieniem na drugi rok w klasie I czy II. A wtedy to ma jeszcze sens. Czym wcześniej, tym łatwiej dziecku nadrobić zaległości. Miałam takich uczniów. Powtarzali zerówkę, powtarzali klasę I. Potem zupełnie dobrze sobie radzili, a niektórzy nawet kończyli szkołę z wyróżnieniem.
Co z tego, że teraz niby też można. To tylko teoria. Praktyka już wygląda inaczej. To rodzice a nie szkoła decydują o tym, czy dziecko zostanie przebadane. Nawet jeśli takie badanie się odbędzie, to szkoła opinii PPP otrzymać od rodziców nie musi i dzieciak kończy klasę III. Braki ma już tak duże, że nawet jak zdoła z pomocą przebrnąć przez klasę IV, to w piątej już zupełnie sobie nie da rady. Jak zostanie w IV, to przez V z pomocą może jakoś przejść, za to w VI kompletna klapa.
I tak doprowadzono do tego, że zamiast działań mających na celu tak mocno podkreślane dobro dziecka, mamy działania skazujące go już na starcie na niepowodzenia w przyszłości.

Odpowiedz do tematu