eMdominik
Przedmiot nauczania: Inne
Wiek: 31 Dołączył: 13 Maj 2011 Posty: 2 Skąd: mazowieckie
Post nr 46, Wysłany: 2011-05-14, 06:58
Cytat:
choć zakładam, że planujesz najpierw sam się czegoś nauczyć.
Uczę się cały czas czegoś nowego ale z całą stanowczością mogę stwierdzić, że moja obecna wiedza wystarczy do nauczenia młodzieży, a nawet dorosłych jak osiągnąć finansową niezależność.
Co myślicie o dodatkowym nauczaniu dzieci/młodzieży "rachunkowości"?
eMdominik napisał/a:
jak osiągnąć finansową niezależność
Rzeczywiście, musiałbyś się bardzo rozpisać, żeby wszyscy zrozumieli czego chcesz uczyć, bo na razie, widzę, jesteś na etapie poszukiwania. To są raczej różne dziedziny wiedzy. A pisanie, że rachunkowość jest niby o finansach... No, w jakimś tam stopniu jest...
choć zakładam, że planujesz najpierw sam się czegoś nauczyć.
Uczę się cały czas czegoś nowego ale z całą stanowczością mogę stwierdzić, że moja obecna wiedza wystarczy do nauczenia młodzieży, a nawet dorosłych jak osiągnąć finansową niezależność.
Wystarczy skończyć dobre studia z przyzwoitą średnią. Ot cała filozofia.
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Takimi tekstami rodem z reklam Amwaya, to prędzej odstraszysz raczej niż zachęcisz. A już młodzieży na pewno nie zaciekawisz.
No i pamiętaj, że kilka zasłyszanych teorii wiedzy jeszcze nie stanowi.
Ale ucz się dalej, nie trać ambicji, chłoń wiedzę, szybko zweryfikujesz obecną
Potem przyjdzie kolej na praktykę.
Gdy przejdziesz i przez ten etap, wróć tu na forum szukając pomysłu na zaoferowanie pomocy tym nieporadnym i nie przedsiębiorczym...do zobaczenia koło 2030
Post nr 50, Wysłany: 2012-04-05, 12:46 Informowanie młodzieży o długu publicznym
Witam,
mam 30 lat. Moja mama jest nauczycielką. O problemie, który poruszę pierwszy raz usłyszała ode mnie. Trochę mnie to zdziwiło, gdyż wydaje mi się że nauczyciele jako pierwsza grupa powinna drążyć istotne tematy. Ale do sedna. Dużo w ostatnich czasach było protestów a to na pensje pielęgniarek, nauczycieli, paliw.... Wszyscy protestują wokół swojej 'sprawy'. A czy zastanowiliście się co jest przyczyną problemu ? Co powoduje, że szkoły są zamykane ? Że ogranicza się ilość historii ? Że paliwa drożeją ? Jedna i ta sama rzecz. Otóż moi Drodzy wpiszcie na wikipedii dług Polski. Wiecie, że średnio Państwo Polskie zadłuża się w naszym imieniu 50 MILIARDÓW zł rocznie ? Jest tak już od dobrych kilku lat. Logicznie rozumując skoro ciągle się zadłużamy nie ma opcji na poprawę 'życia'. Zawsze ktoś będzie musiał wziąć na barki ciężar spłaty. Ktoś czyli my ! Piszę na tym forum, bo jako nauczyciela macie najbliższy kontakt z młodym pokoleniem. Zauważcie jak mało ludzi wie o tym ile rocznie się zadłużamy ? A jest to główny problem Polski. W przyszłości Wasze dzieci będą musiały ten dług spłacić. Czy widzicie jakiś sposób by doinformować młodzież ? Żeby powiedzieć czemu tak ostatnio w naszym kraju ciężko ? Może dało by rade wprowadzić do szkoły godzinną lekcję, na której młodzi ludzie dowiedzieli by się o naszym prawdziwym problemie ?
Ostatnio zmieniony przez linczerka 2012-04-07, 12:02, w całości zmieniany 2 razy
Idealnie było by wprowadzić większą liczbę godzin odnośnie długu. Uważam, że w godzinę przy użyciu odpowiednich statystyk/wykresów przykładów z życia wziętych, można dać ogólny zarys problemu. Samo przeczytanie co wikipedia ma do powiedzenia zajmuje mniej niż godzinę. Ogólnie myślę, że taka lekcja powinna być na zasadzie 'otwórz oczy'.
Ja po przeczytaniu pierwszych szokujących informacji na jakie się natknąłem zacząłem temat drążyć. Doinformowywać się na własną rękę. I tak myślę co można zrobić ? Rewolucje wszelkiego typu w Polsce odpadają. Nie jesteśmy zbytnio zgrani. Dlatego kolejnym pomysłem była edukacja. Może jest to błędny pomysł ? A może macie lepszy ? A może macie to w d... ? Trzymacie się swojego "ogródka".
Ludzie nie wiedzą (podaję ogólniki):
- że większość pieniądza wytwarzają banki (prywatne korporacje)
- pieniądze tworzone są praktycznie z niczego. Gdyby wszyscy w jednej chwili chcieli by spłacić pożyczki okazało by się, że nie ma tylu pieniędzy
- że większość krajów podobnie jak polska zadłuża się, stąd problemy
- .... jest masa innych strasznych rzeczy
Skoro media nam mydlą oczy to czy to nie nauczyciele powinni przedstawić uczniom prawdę i dążyć by coś zmienić ?
Sam jestem po ekonomiku. W szkole miałem masę specjalistycznych pojęć, wyliczeń, 'prawd'. Jednak nie przypominam sobie by Pani powiedziała nam kiedykolwiek ciekawostkę np : że państwo produkuje około 5% pieniądza. Resztę banki....
Tak samo nie mówił mi nikt: wiecie czemu tak wszystko rośnie cenowo ? Ponieważ Polscy politycy zadłużają się u baków. Banki z racji że mogą produkować pieniądze robią je z niczego. Dług rośnie a my obywatele musimy go spłacać. Oczywiście mechanizm jest bardziej skomplikowany ale tak na prawdę w uproszczeniu to właśnie tak wygląda.
Młodzieży potrzebne są konkrety. Coś co ich zaciekawi. Zapragną coś zmienić, działać. A nie studiować tylko to co jest w książkach wybranych przez 'władzę'. Trzeba poruszać aktualne tematy. I to w sposób jak najprostszy, najłatwiejszy do zrozumienia.
Jedliński
Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 55, Wysłany: 2012-04-07, 10:53
Były już tu liczne wątki związane z szeroko pojętą edukacją ekonomiczną.
Łatwo w takim temacie stworzyć atmosferę strachu. Natomiast racjonalnie patrząć - część tego długu - wynika z tego, że Polska inwestuje.
_________________ W Chinach nauczycieli nazywa się budowniczymi narodu; czas, byśmy naszych nauczycieli nazywali tak samo. Barack Obama
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum