Jedliński
Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 1, Wysłany: 2009-02-13, 08:56 Przelewy bankowe -czas przelewu
sorry mam pytanie ekonomiczne (a jestem trochę ignorantem ekonomicznym)...chodzi mi o przelewy bankowe.
Ja idę w archaiczny sposób na pocztę wypełniam tam druk i załatwiam sprawę w okienku (wpłatę na rachunek).
Pani w okienku powiedziała mi ,że pieniądze wpłyną na te konto do dwóch dni roboczych.
Dla mnie to to trochę trwa to zbyt dużo czasu.Mam pytania czy istnieje jakaś inna szybsza alternatywa ?
Wiem,że istnieją te konta internetowe i można sobie przelewać ,ale jak długo to trwa ?
_________________ W Chinach nauczycieli nazywa się budowniczymi narodu; czas, byśmy naszych nauczycieli nazywali tak samo. Barack Obama
Jedliński
Post nr 2, Wysłany: 2009-02-13, 09:14 Zakupy przez internet,allegro ,porównywarki cen itd.
Ostatnio coraz częściej zdarza mi się coś kupować przez internet czy to aukcje na allegro czy coś innego.Zacząłem też korzystać z różnych porównywarek cen.
Jestem trochę lekko nieufny (jak wiadomo do czegoś nowego dla mnie) .Ciekawią mnie Wasze doświadczenia z tytułowymi zagadnieniami. Same pozytywne doświadczenia ?
_________________ W Chinach nauczycieli nazywa się budowniczymi narodu; czas, byśmy naszych nauczycieli nazywali tak samo. Barack Obama
Basso profondo
Post nr 3, Wysłany: 2009-02-13, 09:22
Trwa kilka godzin.
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
Mam konto bankowe z dostępem do internetu. Opłaca mi się robić przez nie przelewy, bo za jeden płacę tylko 0,90 gr, a nie 2,5 (albo 3 zl) jak na poczcie. Poza tym takie przelewy idą o wiele szybciej. Pieniądze są zazwyczaj na drugi dzień, a nawet jeśli zrobisz przelew rano, to mogą być w miejscu docelowym już wieczorem Poza tym, mając dostęp do konta przez net, można sobie na bieżąco sprawdzać przelewy, stan konta itp.
Post nr 5, Wysłany: 2009-02-13, 09:27
To zależy od rachunku. Na niektóre rachunki pieniądze wpływają od razu (chyba wtedy, gdy rachunek odbiorcy jest w tym samym banku), a na inne po kilku godzinach. Jeśli wysyłam po południu, to czasem nawet kolejnego dnia. Bardzo wygodne są konta internetowe. Polecam. Sama mam od 6 lat.
Basso profondo
Post nr 6, Wysłany: 2009-02-13, 09:34
Ja mam wszystkie przelewy za darmo.
W banku, gdzie mam otwarty rachunek oszczędnościowo-rozliczeniowy, mam również tzw. polecenie opłaty stałej. Wypełniłam dokument, na podstawie którego bank automatycznie przelewa należności na wskazane konta, nie pobierając prowizji (odbywa się to w ramach opłaty za prowadzenie rachunku). I tak, np. otrzymuję do domu informację od operatora tel. komórkowej o wysokości kwoty do zapłaty za dany miesiąc i dodatkową informację, że należność zostanie pobrana z mojego konta. Wygodnie, na czas, bez wychodzenia z domu
Jedliński
Post nr 8, Wysłany: 2009-02-13, 10:57
dz...
btw. a jeśli chodzi o konta internetowe ,to nie boicie się,że ktoś się Wam włamie i zrobi przelewy na konta somalijskich piratów .Jakie są zabezpieczenia w przypadkach kont internetowych ? To bezpieczne jest ?
I czy takie konta nie zachęcają Was do "mniejszej oszczędności" (zakupy w necie -łatwiej wydawać kasę) ?
Basso profondo
Post nr 9, Wysłany: 2009-02-13, 11:07
Ja mam tokena. Uważam, że to i najwygodniejsze, i najbezpieczniejsze.
Przelewy internetowe mają w zasadzie same zalety:
- bez wypisywania kwitków i późniejszego ich przechowywania
- bez wizyt w banku, czy na poczcie
- są dużo tańsze lub nawet darmowe w porównaniu z tradycyjnymi przelewami na poczcie czy w banku
- są szybsze (dobrze jest znać godziny tzw. sesji wychodzących i przychodzących w danym banku, wówczas bardzo szybko można zrealizować przelew)
- możliwość zdefiniowania przelewu
- możliwość zlecenia stałego
- możliwość ustanowienia lokaty (oczywiście bez wizyty w banku)
- możliwość zlecenia przelewu z datą przyszłą
- możliwość wykonania przelewu z telefonu
- dostęp do konta 24 h na dobę.
Oferty różnych banków są zróżnicowane, trzeba sobie wybrać najkorzystniejszą ofertę. Brać pod uwagę m.in.:
- opłaty za przelew do tego samego banku
- opłaty za przelew do innego banku
- opłatę za prowadzenie konta
- limit debetu
- oprocentowanie debetu (wiadomo, im mniejsze, tym lepiej)
- oprocentowanie konta (im większe, tym lepiej, ale nie ma to dużego znaczenia, bo i tak jest niskie, a jeśli środki na rachunku nie leżą długo, to choćby było i wysokie, to tych odsetek dużo nie naliczą)
- ważny jest też rzeczywisty dostęp do oddziału banku lub do bankomatu tego banku (w celu pobrania gotówki).
Ćwiczysz nasze szare komórki czy pytania twoje (wszystkie) są poważne?
Jestem ostrożna ale tak przyzwyczaiłam się do przelewów internetowych, zakupów na allegro i innych tego typu portalach, że dziś trudno mi bez tego wyobrazić sobie życie.Łatwo, szybko, bezproblemowo a często też tanio.
Post nr 15, Wysłany: 2009-02-20, 18:32
Kupowanie przez intenet to same plusy, ale trzeba to robić z głową. Nie ma co liczyć na "wyjątkowe" okazje, bo można sobie tylko napytać biedy, natomiast jeżeli sprzedający nie budzi żadnej mojej wątpliwości- kupuję śmiało. Towar dochodzi bardzo szybko, odchodzi problem z transportem i lataniem po sklepach porównując ceny. Kiedyś nie mogłam kupić jednej książki- obleciałam kilka księgarni, zamówiłam nawet, ale nie mieli w magazynie- w sumie straciłam kilka tygodni na czekanie. W końcu weszłam na Allegro- od razu zamówiłam,wysłali na wskazany ades (była to książka na prezent) i z transportem zapłaciłam mniej niż bym kupiła książkę w księgarni.
Jak na razie trafiałam na samych uczciwych ludzi i firmy, a Poczta Polska wręcz pobijała swoje rekordy w dostarczaniu przesyłki. Paczka potrafiła dotrzeć do mnie na drugi dzień rano po wysłaniu z drugiego końca Polski
Gdyby było możliwe, kupowałabym przez internet świeże bułki na śniadanie, no ale pewnie wtedy byłby nieprzewidziany przestój i dostałabym z dwutygodniowym opóźnieniem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum