Post nr 1, Wysłany: 2010-12-13, 01:05 Jak definiować słowo "następny"
Witam wszystkich,
Mam dziwne pytanie, otóż spieram się ze znajomym o definicję słowa "Następny"
Chciałbym abyście pomogli mi zdefiniować tą sytuację:
Mamy piątek a kolega mówi że w następny weekend jedziemy w góry. Kiedy będzie ten następny weekend ? Czy kolejny weekend nadchodzi w sobotę zaraz po tym piątku czy też dopiero za 8 dni ?
Jak Wy to rozumujecie ? Z góry dzięki za udzielenie się w tym temacie.
Ja to rozumuję podobnie jak malgala. Jeżeli mamy następny weekend, to można potraktować tydzień jako sume nieweekendu i weekendu. Wówczas, następny weekend to ten, który nadejdzie po weekendzie obecnym. Jeżeli mamy nieweekend, to można mu przypisać tylko jeden weekend, a więc ten będący w tym tygodniu.
PS. Ankieta jest trochę niezrozumiała dla kogoś, kto nie czytał całości wątku, a zapewne tak się stanie za parę stron.
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
matmanamaksa
Przedmiot nauczania: Matematyka
Dzięki za odpowiedź, a mnie szlag trafia bo mam znajomego w dodatku germanistę, któremu nie idzie tego przetłumaczyć, uparł się że następny to ten który nastąpi.
Dla niego następny weekend to ten, który właśnie będzie... )
No nic, on nawet czytając Wasze odpowiedzi nie zgadza się z nimi może jak będzie ich więcej to zrozumie rozumowanie słowa następny.
...on nawet czytając Wasze odpowiedzi nie zgadza się z nimi może jak będzie ich więcej to zrozumie...
Wobec braku konsensusu w kontaktach z ww. proponuję stosować jednoznaczne datowanie zdarzeń:
"W góry pojedziemy w pierwszy weekend po 13. grudnia"
I po problemie.
Pozdrawiam
PS. Nie wszyscy rozumieją pojęcie ignorant - taktownym jest nie stosowanie go w ich obecności
_________________ Szacunek? Dam Ci go tyle, ile dostałem od Ciebie! Broń inteligentnego człowieka walczącego z otaczającą go głupotą: sarkazm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum