Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: malgala
2012-03-18, 14:29
Książki,które pochłaniają dzieci i młodzież:)
Autor Wiadomość
[student]finezja 

Post nr 1, Wysłany: 2009-08-31, 11:39   Książki,które pochłaniają dzieci i młodzież:)

Co sądzicie o książkach dla dzieci i młodzieży, które w dużym stopniu odbiegają od realiów, "przenoszą " czytelnika w inny świat, świat z użyciem magii, nadprzyrodzonych zdolności i postaci wprost z bajki(skrzaty, czarodzieje, potwory). Czy są one pomocne w rozwijaniu wyobraźni czy wręcz przeciwnie staja się ucieczką od codzienności, chęcią życia w świecie fantazji...
Jeśli macie tez zdanie na temat konkretnej książki tego typu wypowiedzcie się;)

mniewi 

Post nr 2, Wysłany: 2009-09-03, 12:58   

Jedno drugiego nie wyklucza. Za fantazy chwytają dzieci nadwrażliwe, których rzeczywistość przerasta, a jednocześnie one same przerastają świat, który ich otacza. Dzięki literaturze znajdują ucieczkę i ukojenie, jednocześnie rozwijają własną wyobraźnię, empatię i emocje. Z kolei kierunek, w jakim owa wyobraźnia się rozwinie i jak zostanie wykorzystana, nie zależy już od literatury.

Malgosiaj 

Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 3, Wysłany: 2009-09-11, 13:08   

wg mnie każda książka rozwija bardziej lub mniej... tylko trzeba je umiejętnie dobierać do wieku a nie opierać się tylko na modzie czy prestiżu. Taka książka jak np. Zmierzch jest książką nie dla każdego... owszem rozwija wyobraźnię ale nie zawsze w młodym wieku czytelnika może ją rozwinąć w dobrym kierunku. Ale weźmy np. po uwagę Władcę Pierścieni... napewno książka przy której nasza wyobraźnia może działać cuda, do tego uczy wartości moralnych etc.

Malgosiaj 

Post nr 4, Wysłany: 2009-09-24, 19:21   

Wczoraj była premiera książki Michela Granta GONE.

Seria GONE to cykl 6 niesamowitych i nieprzewidywalnych thirllerów dla młodzieży. Tom pierwszy "Faza pierwsza: Niepokój" właśnie trafia do rąk polskich czytelników. W Stanach ukazał się właśnie drugi tom zatytułowany "Hunger".

W szkole w Perdido Beach jest dzień jak co dzień. Lekcje, przerwa, lekcje... i nagle, bez ostrzeżenia, bez powodu i bez efektów specjalnych nauczyciel prowadzący historię znika.

W innych klasach znika pani od biologii, pan od literatury i starsi koledzy. Wszyscy, którzy skończyli 15 lat...

To dopiero początek serii niewyjaśnionych, mrocznych i groźnych zdarzeń, które wstrząsną Perdido Beach i na zawsze zmienią losy bohaterów

to zapowiedź książki GONE na oficjalnej stronie www.seriagone.pl

co sądzicie o tego typu książkach dla młodych ludzi? czy są to dobre pozycje na rynku? wiem, że za oceanem GONE stało się w szybkim czasie bestsellerem. ciekawe jak będzie u Nas.

[student]finezja 

Post nr 5, Wysłany: 2009-09-30, 14:49   

widziałam zajawki tej książki i właśnie o tego typy powieści mi chodziło w moim pytaniu. I teraz tu jest mowa o używaniu nadprzyrodzonej mocy ale i zaradności dzieciaków w trudnych sytuacjach. U nas tez na bank będzie cieszyć się dużym zainteresowaniem! Myślę że takie książki pod kontem dobrego i złego wpływu ciężko ocenić:)
P.S.Małgosiaj a czego nauczasz w szkole??;)

Malgosiaj 

Post nr 6, Wysłany: 2009-10-07, 16:12   

uczę WDŻ :)
widzę, że młodzież coraz częściej mówi o GONE i sama ją przeczytałam.
niekoniecznie jest to tylko lektura dla młodzieży, ja lubię takie "szybkie" książki trzymające w napięciu..
a jeśli chodzi o premierę GONE to na YT widziałam zajawki dotyczące książki, ciekawy pomysł na promocję.

Odpowiedz do tematu