Post nr 1, Wysłany: 2009-08-31, 11:39 Książki,które pochłaniają dzieci i młodzież:)
Co sądzicie o książkach dla dzieci i młodzieży, które w dużym stopniu odbiegają od realiów, "przenoszą " czytelnika w inny świat, świat z użyciem magii, nadprzyrodzonych zdolności i postaci wprost z bajki(skrzaty, czarodzieje, potwory). Czy są one pomocne w rozwijaniu wyobraźni czy wręcz przeciwnie staja się ucieczką od codzienności, chęcią życia w świecie fantazji...
Jeśli macie tez zdanie na temat konkretnej książki tego typu wypowiedzcie się;)
Jedno drugiego nie wyklucza. Za fantazy chwytają dzieci nadwrażliwe, których rzeczywistość przerasta, a jednocześnie one same przerastają świat, który ich otacza. Dzięki literaturze znajdują ucieczkę i ukojenie, jednocześnie rozwijają własną wyobraźnię, empatię i emocje. Z kolei kierunek, w jakim owa wyobraźnia się rozwinie i jak zostanie wykorzystana, nie zależy już od literatury.
wg mnie każda książka rozwija bardziej lub mniej... tylko trzeba je umiejętnie dobierać do wieku a nie opierać się tylko na modzie czy prestiżu. Taka książka jak np. Zmierzch jest książką nie dla każdego... owszem rozwija wyobraźnię ale nie zawsze w młodym wieku czytelnika może ją rozwinąć w dobrym kierunku. Ale weźmy np. po uwagę Władcę Pierścieni... napewno książka przy której nasza wyobraźnia może działać cuda, do tego uczy wartości moralnych etc.
Wczoraj była premiera książki Michela Granta GONE.
Seria GONE to cykl 6 niesamowitych i nieprzewidywalnych thirllerów dla młodzieży. Tom pierwszy "Faza pierwsza: Niepokój" właśnie trafia do rąk polskich czytelników. W Stanach ukazał się właśnie drugi tom zatytułowany "Hunger".
W szkole w Perdido Beach jest dzień jak co dzień. Lekcje, przerwa, lekcje... i nagle, bez ostrzeżenia, bez powodu i bez efektów specjalnych nauczyciel prowadzący historię znika.
W innych klasach znika pani od biologii, pan od literatury i starsi koledzy. Wszyscy, którzy skończyli 15 lat...
To dopiero początek serii niewyjaśnionych, mrocznych i groźnych zdarzeń, które wstrząsną Perdido Beach i na zawsze zmienią losy bohaterów
to zapowiedź książki GONE na oficjalnej stronie www.seriagone.pl
co sądzicie o tego typu książkach dla młodych ludzi? czy są to dobre pozycje na rynku? wiem, że za oceanem GONE stało się w szybkim czasie bestsellerem. ciekawe jak będzie u Nas.
widziałam zajawki tej książki i właśnie o tego typy powieści mi chodziło w moim pytaniu. I teraz tu jest mowa o używaniu nadprzyrodzonej mocy ale i zaradności dzieciaków w trudnych sytuacjach. U nas tez na bank będzie cieszyć się dużym zainteresowaniem! Myślę że takie książki pod kontem dobrego i złego wpływu ciężko ocenić:)
P.S.Małgosiaj a czego nauczasz w szkole??;)
uczę WDŻ
widzę, że młodzież coraz częściej mówi o GONE i sama ją przeczytałam.
niekoniecznie jest to tylko lektura dla młodzieży, ja lubię takie "szybkie" książki trzymające w napięciu..
a jeśli chodzi o premierę GONE to na YT widziałam zajawki dotyczące książki, ciekawy pomysł na promocję.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum