Jak już mówiłem, będę tu opisywał swoje doświadczenia z nauką węgierskiego. Ponieważ dzisiaj urządziłem sobie dzień biblioteczny, to postanowiłem przy okazji wystarać się o odpowiednią książkę. Gdy pozamawiałem wszystko co chciałem, zaś wszystkie interesujące mnie książki z czytelni przejrzałem i zrobiłem notatki, udałem się na poszukiwania. Z racji, iż byłem w Lectorium, zacząłem poszukiwania właśnie tamże. Niestety, ale w obszernym dziale filologia, znalazłem raptem cztery słowniki węgierskie na krzyż, w zapomnianym kącie sali. Poprosiłem panią o pomoc, co niestety nie dało rezultatów. Udaliśmy się do katalogu podręcznego. Pani bibliotekarka, zasugerowała sprawdzić w filologii bałtyjskiej, bądź słowiańskiej. Działu filologia ugrofińska - niestety w lectorium nie ma. Po przejrzeniu katalogów dla filologii bałtyjskiej i słowiańskiej, nieco zdziwiona pani zaczęła wertować katalog orientalny, romański, skandynawski, angielski, niemiecki, klasyczny i stwierdziła, że nic nie ma.
Trudno, znalazłem książkę w katalogu ogólnym i zamówiłem. Odebrałem po jakiejś godzince, w trakcie której poszedłem spożyć obiad w kafeterii. Podręcznik autorsta Zsuzsa Pontifex (nie wiem, czy to mężczyzna, czy kobieta ) jest napisany prostym językiem, dość przystępny i okraszony uwagami dotyczącymi kultury i historii Węgier.
Obecnie jestem we wprowadzeniu i uczę się wymowy. Z ciekawszych słówek, przytoczę:
Aby zjeść, udajemy się do étterem, a nie żadnego restaurante, ristorante czy coś podobnego
Jeżeli wątroba nam nie domaga, a nadużyjemy tokaju, to udamy się po odpowiedni medykament do gyógyszertár
Po obiedzie można mieć ochotę zapalić. Papierosy kupujemy w dohánybolt
Jeżeli podczas jedzenia ubrudzimy sobie ubranie, wyczyścimy je w tisztító.
Czasem człowiek ma ochotę zażyć nieco sztuki. Teatr to színház, a kino - mozi
Krótko mówiąc, bez znajomości węgierskiego, nie ma co się na Węgry wybierać. Nawet słowa uznawane za uniwersalne dla większości języków są odmienne
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Stojąc w korku w uroczym mieście Krakowie, mieście nietkniętym przez nowoczesną organizację ruchu, miałem okazję poćwiczyć gramatykę węgierską. Skonstruowałem trochę własnych zdań:
Diák vagyok - jestem studentem
Nem tanár vagyok - nie jestem nauczycielem
Halászlé jó - zupa jest dobra
Piękno tego języka polega na tym, że nie zawsze trzeba używać czasownika "być". Można powiedzieć zupa dobra, John Szkot, węgierski trudny i wiadomo o co chodzi
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
paweł_polonista
Przedmiot nauczania: Język polski
Wiek: 32 Dołączył: 05 Sie 2008 Posty: 62 Skąd: małopolskie
Post nr 3, Wysłany: 2010-06-02, 21:32
Cytat:
Papierosy kupujemy w dohánybolt
Wiedziałem, że o fajkach nie zapomnisz. Ale ciekawie się zapowiada.
BTW, jak Twoja walka z nałogiem?
Moja nijak, świństwo wygrało.
A ja palę faję! Lalala... gdzieś to ostatnio słyszałem... <myśli>
paweł_polonista, cały czas przegrywam Ale to bitwy, wojna nadal trwa. Chociaż z okazji sesji mam zawieszenie broni
Edit: Teraz słucham węgierskiego radia, coby się z językiem osłuchać
Przepraszam bardzo, ale ja nie muszę być wzorem dla uczniów
Nie uczę się węgierskiego, bo teraz przedzieram się przez czyjeś notatki w formie elektronicznej. Dużym plusem jest, że nie muszę tracić czasu na odcyfrowywanie ich. Ale minusem, że nauka przy komputerze jest rozpraszająca. Muszę je rano wydrukować
Ale to już dorosłych ludzi. Nie będę miał takiego wpływu na ukształtowanie osoby, jaki mają nauczyciele. Ale faktem jest, że dohányzás rossz - palenie jest złe. I trzeba rzucić.
Z ciekawości, jakie palicie? Stawiam, że vuem pali LM albo Pall Malle, a malgala takie długie i cienkie
vuem, pierwszy post, jaki w dniu dzisiejszym przeczytałam (bo dopiero do komputera siadłam) i już się ubawiłam.
Mam nadzieję, że to wróży dobry humor na cały dzień.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum