Post nr 1, Wysłany: 2011-12-28, 13:11 możemy być patriotami wybierając podręcznik
Jakiś czas temu trafiłam na forum, na którym jakiś miły Pan grzmiał, że największe wydawnictwa podręcznikowe w Polsce należą do zagranicznych właścicieli.
W pierwszym momencie zignorowałam wpis, ale z drugiej strony przecież nie robię zakupów w tesco właśnie z tego powodu. W obu przypadkach ani podatki, ani pieniądze z naszych i uczniów zakupów nie pozostają w Polsce.
Trochę powęszyłam w internecie i wygląda to przerażająco:
Wsip - właściciel: Advent International - USA
Nowa Era - Sanoma company - Finlandia
Mac Edukacja - Czesław Cyrański - Polska
PWN - Luxembourg Cambridge Holding Group - USA
może ja jestem staroświecka, ale ja wolę, żeby moje dzieci uczyły sie jednak z Polskich podręczników..
i niby nic, ale chyba w przyszłym roku po raz pierwszy zacznę uczyć na MAC-u:) taki mały patriotyzm:)
Co Wy na to moi drodzy?
matmanamaksa
Przedmiot nauczania: Matematyka
jestem Polką i nie podoba mi się to, że zagraniczne kapitały wykupują Polskę i już!
Nie jesteś jedyną niezadowolona z faktu, że nie jesteśmy mocarstwem.
Czy robiąc zakupy jedynie w polskich sklepach, dbasz o to, by każdy produkt miał napis Made in Poland?
Czy oby dość starannie sprawdzasz sprawy własności w mleczarniach, których mleko kupujesz?
Czy sprawdzasz też właścicieli, tych Polaków, czy są Polakami, czy może tylko polakami i
być może wywożą te zarobiona na Polakach kasę zagranicę?
Głupio zaczęłaś Kasiu, ale nie przejmuj się, nie Ty pierwsza, nie ostatnia. Mnie też zdarzyło się palnąć głupotę raz, czy dwa, a żyję.
Czy oby dość starannie sprawdzasz sprawy własności w mleczarniach, których mleko kupujesz?
To nic nie da. Mogą mleko niepolskie rozcieńczać mlekiem polskim
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Basso profondo
Post nr 6, Wysłany: 2011-12-28, 14:58
Najgorzej gdy do polskiego mleka dodadzą niepolskiej kawy. Znałem tylko jednego człowieka, który gdy zrobił sobie kawę z mlekiem, to potem mleko wypił, a kawę zostawił. To wymaga specjalnych zdolności.
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
Odkąd wieją wiatry zachodnie to trochę boję się oddychać, bo to może być niepolskie powietrze.
Problem z niepolską kawą rozwiązałem tak, że do kawy z mlekiem nie dodaję kawy.
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Właśnie zdałem sobie sprawę, że mamy w domu niepolski ekspres do kawy. Czy żeby coś przestało być polskie wystarczy tylko dotknąć do niepolskiego, czy trzeba zamieszać? Teraz nie wiem, czy w ogóle mogę pić moje mleko
No to mi zadałeś ćwieka, bo ja swoje mleko na wsi kupuję przez miejscową krowę produkowane, ale ta krowa jest czarno-biała, a to są przecież krowy rasy holenderskiej.
A już myślałam, że rodzime rolnictwo wspieram
Jeśli krowa jest w Polsce przynajmniej osiem pokoleń wstecz, to można pić. Jak nie, to trzeba ubić, a mięso sprzedać za granicę, a najlepiej to spalić.
Dzisiejszy patriotyzm nie wymaga, na szczęście, wypraw na barykady... Wystarczają zwyczajne postawy obywatelskie: uczciwość, pracowitość i przynajmniej elementarna znajomość historii Polski oraz dbałość o czystość języka...
kasiula80 napisał/a:
...z Polskich podręczników...
najlepiej w oparciu o polskie książki, ale niekoniecznie
Pozdrawiam!
Bez cienia szowinizmu ani nawet nacjonalizmu...
PS. Szydercy! Dajcie spokój...
_________________ Szacunek? Dam Ci go tyle, ile dostałem od Ciebie! Broń inteligentnego człowieka walczącego z otaczającą go głupotą: sarkazm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum