Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nasza Klasa
Autor Wiadomość
[uczeń]przyszłapolonistka 
Krasnalek

Post nr 1, Wysłany: 2008-12-24, 11:49   nasza- klasa.pl Historia prawdziwa

No właśnie....Korzystacie z tego portalu ? Macie konta ? Jeśli tak to pytanie do nauczycieli: przyjmujecie zaproszenia swoich uczniów ? Ja z mojej strony stwierdzę, że nasza - klasa jest pożyteczna, ciekawa choć czasem denerwująca :wink: Nie mogę ścierpieć setek kont w typie : miłośnicy zapiekanek itp. Dobre strony tego portalu : można dowiedzieć się ciekawych rzeczy o nauczycielach, a raczej więcej wywnioskować :mrgreen: Przyznam, też że pomysł z kartkami świątecznymi jest dobry. Miło otrzymać życzenia od Pani z matematyki, która podziękowała mi za pamięć ( też wysłałam jej kartkę).Czekam na wasze opinie :) Może rozwinie się ciekawa dyskusja :D

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 2, Wysłany: 2008-12-24, 11:54   

Z aktualnymi uczniami spotykam się na bieżąco. Wytłumaczyłam im, że w takim przypadku nie ma sensu mieć siebie w gronie znajomych. Czasami natomiast wypowiadam się na forum swojej obecnej klasy i jestem do niej dopisana jako nauczyciel.
Od absolwentów zaproszenia przyjmuję i jest mi bardzo miło, że chcą mnie widzieć w gronie swoich znajomych.

ann 
kaczmarolog

Przedmiot nauczania: historia, informatyka, TI, technika, świetlica
Post nr 3, Wysłany: 2008-12-24, 13:57   

Zaproszenia od uczniów przyjmuję (byłych - zawsze, obecnych - zależy od ucznia ;) ).

pilot Pirx 

Przedmiot nauczania: matematyka, fizyka
Post nr 4, Wysłany: 2008-12-24, 18:38   

Przyjmuję nie tylko od uczniów. Od uczennic także :)

kasika 

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 5, Wysłany: 2008-12-24, 19:50   

ann napisał/a:
Zaproszenia od uczniów przyjmuję (byłych - zawsze, obecnych - zależy od ucznia ;) ).

Miałam ten dylemat ... ale przyjmuję od wszystkich ...
Właśnie, miło być zaproszonym przez byłych uczniów .

Andulencja 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 6, Wysłany: 2008-12-26, 09:16   

Uczyłam w kilku szkołach i liczba uczniów jest całkiem spora, ale wiecie co, było mi bardzo miło, gdy od swoich byłych wychowanków, uczniów dostałam kilkanaście kartek :D Na wszystkie odpowiedziałam, a oprócz tego na klasowych forach umieściłam życzenia i spotkały się one z miłym odzewem. :D
Czasami się jednak złoszczę, gdy pojawiają się grupowe zdjęcia na których jestem, ale nie koniecznie dobrze wyszłam. :(
Ale co tam :P

anhor77 

Przedmiot nauczania: Inne
  Post nr 7, Wysłany: 2008-12-26, 10:30   

Ja przyjmuję zaproszenia tylko od absolwentów.

dushka 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagog
Post nr 8, Wysłany: 2008-12-26, 10:42   

Nie przyjmuję zaproszeń od uczniów. Wytłumaczyłam im, że widzimy się codziennie na każdej lekcji, wiec nie widzę potrzeby dodawania ich do znajomych. Obiecałam, ze po skończeniu szkoły przez nich przyjmę zaproszenia :)

edzia 

Post nr 9, Wysłany: 2008-12-27, 09:17   

Andulencja napisał/a:
było mi bardzo miło, gdy od swoich byłych wychowanków, uczniów dostałam kilkanaście kartek
Ja jakoś zupełnie nie czuję sentymentu do tych kartek elektronicznych. :?

plisner21 

Przedmiot nauczania: Geografia
Post nr 10, Wysłany: 2008-12-27, 12:24   

dushka napisał/a:
Nie przyjmuję zaproszeń od uczniów. Wytłumaczyłam im, że widzimy się codziennie na każdej lekcji, wiec nie widzę potrzeby dodawania ich do znajomych. Obiecałam, ze po skończeniu szkoły przez nich przyjmę zaproszenia :)

Świetne podejscie do sprawy,tez tak robie

marianka 

Post nr 11, Wysłany: 2008-12-27, 17:11   

Ku rozwadze:
Ponad rok temu "zachłysnęłam się" "Naszą klasą". Codziennie otrzymywałam zaproszenia i ...zapraszałam. Wkrótce okazało się, że na ok. 300 "moich znajomych" znaczna większość to moi byli lub obecni uczniowie.
Początkowo w "Naszej klasie" spędzałam po kilka/kilkanaście minut dziennie, ale z czasem korespondencja ze "Znajomymi" zaczęła pochłaniać wiele więcej czasu! Proszono o komentarze do galerii zdjęć. Owszem, gdy fotka była ładna, o komentarz nie trudno, ale co do niektórych zdjęć ...
Odpisywanie na kolejne(!!!) pytania w stylu: Co u pani ciekawego (?!) słychać, bo u mnie wszystko OK itd.... stało się mówiąc delikatnie męczące.
Definitywnie powiedziałam basta (czytaj: wylogowałam się) po telefonie znajomej dziennikarki. Otóż owa pani zbierała materiał do artykułu na temat popularności tego portalu. Spytała czy nie przeszkadza mi, że jestem dopisana do klasy jako znajomy-nauczyciel, a w profilu chłopak podaje, że marzeniem jego zycia jest rwać bogate, głupiutkie panienki i ...(wstyd powtarzać), dalej powiedziała o zdjęciach "moich znajomych", zapewniając, że CKM publikuje delikatniejsze. Było też coś na temat dyskusji na forum szkolnym, gdzie bez pardonu oczerniano n-li (via: moich kolegów i koleżanki). Jasne, że tłumaczyłam się, że w momencie gdy przyjmowałam zaproszenie tego rodzaju "kwiatków" nie widziałam i nie jestem w stanie wszystkiego sledzić na bieżąco; tym bardziej prostować, upominać etc... ale czy to mnie usprawiedliwia?
Niektórzy użytkownicy tego portalu często zmieniają swój profil, do galerii wrzucają okropne fotki i bawią się: kto ma większy licznik! Nie chcę aby utożsamiano mnie z takim towarzystwem.
Ps. Na moją serdeczną prośbę dziennikarka w artykule wspomniała, że nie zawsze n-le, którzy są wśród "znajomych" na bieżąco śledzą co publikuje ich uczeń czy absolwent.

edzia 

Post nr 12, Wysłany: 2008-12-27, 19:49   

przyszłapolonistka napisał/a:
Ja z mojej strony stwierdzę, że nasza - klasa jest pożyteczna
Jestem ciekawa, co pożytecznego daje przynależność do danej klasy na słynnym portalu, jeśli się jest aktualnie uczniem tejże klasy.

[student]Ingeborga 
germanofilka :)

Post nr 13, Wysłany: 2008-12-27, 20:15   

Jakąś specjalną zwolenniczką nk nie jestem, przeciwniczką też raczej nie... ale muszę przyznać, że czasami jest to pożyteczne. Hmm, może nie tyle pożyteczne, co przydatne. Nasza wychowawczyni wie, że może nas tam często zastać ;) , to parę razy o różnych sprawach przez nk przypomniała lub powiadamiała. A to miłe takie :) , nawet, jeśli naszym obowiązkiem jest pamiętać, wiedzieć niektóre rzeczy, to jednak... no, ne powiem, żebym się gniewała na wychowawczynię za to, że napisała do całej klasy (w tym do mnie), co powinniśmy zabrać na wycieczkę - a teoretycznie to każdy powinien wiedzieć. Jeszcze przypomina mi się sytuacja o odwołanym zebraniu - i tutaj nk też się przydała :) . Także przydatność może też "coś dać" ;)
Pomijając wszystkie wady tego portalu (i akurat nie mam na myśli płatnych usług), jeszcze dodam taką zwykłą ludzką ciekawość :lol: ;) - można zobaczyć, jak inni kreują się w sieci, widzieć te zdjęcia, których raczej byśmy nie ujrzeli normalnie (przyznaję, poplątałam tutaj... ale w tej chwili nie bardzo wiem, jak to wytłumaczyć logicznie i zrozumiale dla wszystkich ;) ). Niech będzie, że mnie też interesuje, jakie to zdjęcia doda p. po wycieczce, niektóre fotki przedstawiają czyjeś hobby (wiem, to jest do obalenia, bo znając człowieka powinno się znać i hobby). Ok, już nie próbuję tego tłumaczyć, bo widzę i czuję, że wychodzi mi to nie tak, jak bym chciała i jeszcze wyjdzie z tego nie to, o co mi chodzi. Niech będzie, że ciekawość :lol:

Nasza-klasa ma, jak wszystko, swoje wady i zalety :)
I gdyby nie ta ciekawość :oops: moja, już by mnie tam od dawna nie było. Chociaż... jeszcze jakiś kontakt z moimi byłymi n-lami zawsze dzięki nk jest (nie tylko napisanie - "Co u Pani nowego?", a właściwie nie to, jakoś nie wypytywałam, co nowego). Po prostu zdarzy mi się napisać do dawnej wych., że u mnie wszystko w porządku, że chciałabym odwiedzić starą szkołę - nie zawsze jest czas, a nowego planu lekcji tam nie znam - teraz mam własny plan lekcji ;) . Zdarzy mi się też napisać do mojej pani od niemieckiego o moich postępach w nauce tego (jak dla mnie - pięknego) języka. Odpowiedzi są miłe i ciepłe, więc myślę, że nauczycielom, którzy kiedyś mnie uczyli miło jest, że jakiś uczeń pamięta, napisze, czy też nawet pochwali się, że jest z czegoś najlepszy i to właśnie dzięki temu nauczycielowi. :)
No, a wady wszyscy użytkownicy tego portalu znają...

eldog 

Post nr 14, Wysłany: 2008-12-28, 17:30   

Mam mieszane uczucia związane z portalem nasza klasa!
Na początku oczywiście wprost zachłysnęłam się możliwością obcowania z dawnymi kolegami i koleżankami ze szkolnej ławy, ale obecnie??? Coś jest nie tak???
Były klasowe spotkania po latach i ogólnie na początku było OK!
A teraz ciągle ktoś się do mnie dobija jako znajomy, ja go przyjmuję nie zawsze do końca wiedząc kto to jest??? I to jest złe! Ale niektórzy nabijają sobie liczniki! Jak nie przyjmowałam zaproszeń ludzi to też było źle bo niby się wywyższam, ale nie zawsze chcę mieć wszystkich swoich dawnych i obecnych uczniów w gronie swoich znajomych!? Próbowałam to tłumaczyć swoim uczniom ale ...
Już nawet myślałam o zlikwidowaniu swojego profilu na naszej klasie! Może to dobry pomysł, ludzie zaczynają już to praktykować, co Wy o tym myślicie???
Już ochłonęłam po inwazji naszej klasy!!!

dushka 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagog
Post nr 15, Wysłany: 2008-12-28, 18:06   

Ja nie chcę konta likwidować. Uważam, że rozsądne korzystanie z portalu nie przeszkadza. A co oznacza rozsądne?

Otóż 90% moich znajomych to faktycznie osoby z klas. Nieliczni to ci, z którymi pracuję albo po prostu rodzina/bardzo bliscy znajomi.

Nie daję fotek, które mówią cokolwiek o stanie moich finansów. Nie mam zdjęcia z egzotycznej wycieczki, na tle wypasionego domu czy samochodu. Nie mam zdjęcia w pozycji erotycznej czy rozbieranego, nie mam nawet zdjęcia z moim partnerem ;) Za to mam zdjęcie swojej choinki :D Do tego jedno z moimi koralami i 4 scrapy, które lubię robić. Galerii nie mogą obejrzeć obce osoby.

Nie przyjmuję zaproszeń od kont fikcyjnych - zrobiłam jeden wyjątek, są to Nauczycielki Przedszkola, gdzie założycielka konta wrzuca pomysły plastyczne, które wykorzystuję w pracy.

Nie podałam telefonu, wyłącznie gg, a i tak mogą je zobaczyć tylko moi znajomi.

Rozsądniej chyba się nie da, co? ;)

Odpowiedz do tematu