Nauczyciele są o wiele ważniejsi od służby zdrowia. Służba zdrowia działa doraźnie, w stosunku do jednej osoby. A wpływ nauczycieli, na przyszłe pokolenia jest ogromny. "Takie będą Rzeczypospolite, jakie ich młodzieży chowanie."
To bardzo dojrzałe i rzadko spotykane spojrzenie na pracę nauczyciela. Gratuluję i dziękuję
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Jedliński
Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 142, Wysłany: 2010-03-27, 10:10
Rząd bierze się za Kartę nauczyciela
Cytat:
Ile lekcji w tygodniu może mieć nauczyciel? Czy to dobrze, że po dziesięciu latach pracy wyżej już awansować nie może? Na te pytania MEN zaczął szukać odpowiedzi
Dziś najliczniejszą grupą w czterostopniowym systemie (nauczyciel stażysta, kontraktowy, mianowany, dyplomowany) są nauczyciele dyplomowani. Według MEN za dwa lata będzie ich więcej niż połowa z 620 tys. W praktyce taki system oznacza również, że już po dziesięciu latach pracy nauczyciel osiąga wszystko, co w zawodzie możliwe.
Ale niskie zarobki (na początek ok. 1600 zł) powodują odpływ chętnych z zawodu - rocznie rezygnuje ok. 70 proc. początkujących nauczycieli. Dlatego rząd chce zmian.
Dziś najliczniejszą grupą w czterostopniowym systemie (nauczyciel stażysta, kontraktowy, mianowany, dyplomowany) są nauczyciele dyplomowani. Według MEN za dwa lata będzie ich więcej niż połowa z 620 tys. W praktyce taki system oznacza również, że już po dziesięciu latach pracy nauczyciel osiąga wszystko, co w zawodzie możliwe.
A to myśmy taki system awansu wymyślili, nie MEN? Myśmy uzależnili osiąganie kolejnych stopni awansu w zasadzie tylko od lat pracy i papierologii?
Hall się bierze za KN, ale to przedwyborcza wydmuszka zresztą chybiona. Po pierwsze MEN nie ma pomysłu na zmiany. Chce ruszyć KN, ale nie wie co w niej zmienić. Hall musi się chyba wykazać aktywnością, bo ostatnio jakoś cicho było, a tak ida matury i będzie się można znowu wykazać. Tymczasem nie ma politycznej mocy na zmiany. Zresztą jakie zmiany skoro jest pat, bo Hall by w ogóle zniosła KN, a na to się związki nie zgodzą
_________________ We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free
Jedliński
Post nr 145, Wysłany: 2010-03-31, 17:28
Cytat:
Do trzech lat więzienia grozi 17-latkowi, który podpalił chusteczkę tkwiącą w kieszeni nauczycielki. Nastolatka zatrzymali policjanci ze Szczecinka (zachodniopomorskie) - poinformowała Komenda Wojewódzka Policji w Szczecinie.
- Tłumaczył, że chciał tylko podpalić chusteczkę, żeby po klasie rozniósł się brzydki zapach i żeby przerwano lekcję. Gdy chusteczka się paliła, wyciągnął ją z kieszeni, rzucił na podłogę i przydeptał butem - powiedział Famulski.
Nastolatek usłyszał zarzuty naruszenia nietykalności cielesnej nauczycielki i narażenia jej na niebezpieczeństwo utraty życia albo doznania ciężkiego uszczerbku na zdrowiu. Grozi mu kara pozbawienia wolności nawet do trzech lat.
Jedliński
Post nr 146, Wysłany: 2010-04-02, 16:45
Cytat:
Badanie: Prawie 60 proc. uczniów narzeka na stan toalet
Prawie 60 proc. polskich uczniów narzeka na stan szkolnych toalet - wynika z badania przeprowadzonego w czterech europejskich krajach. Od kwietnia rusza program "Higiena z klasą", którego patronem jest m.in. Komitet Ochrony Praw Dziecka.
Aż 58 proc. ankietowanych polskich uczniów uważa, że szkolne toalety są bardzo złe lub niezbyt dobre. Niemal jedna trzecia (29 proc.) korzysta z toalety szkolnej zaledwie raz lub dwa razy w tygodniu, a 7 proc. nie robi tego nigdy. Ponad połowa (56 proc.) narzeka na permanentny brak papieru toaletowego, a 63 proc. twierdzi, że nie ma czym osuszyć rąk po umyciu.
Trzy czwarte badanych uczniów unika toalet w szkole i woli zaczekać na możliwość skorzystania z toalety w domu lub u kolegi, a˙45 proc. z nich wstrzymuje się cały dzień przed załatwieniem potrzeb fizjologicznych.
Jedyne, co mi się wydaje zgodne z rzeczywistością, to problemy z papierem, mydłem, czy ręcznikami albo suszarkami.
Jedliński
Post nr 148, Wysłany: 2010-04-02, 18:22
Cytat:
Zamaskowani bandyci wtargnęli na trening kick-boxingu w mysłowickiej podstawówce. Kijami bejsbolowymi pobili kilkanaście osób.
Według informacji policji, ok. 20 pod szkołę przyjechała samochodami grupa 20 zamaskowanych mężczyzn; na głowach mieli kominiarki. Kijami bejsbolowymi uszkodzili zaparkowane przed szkołą auta i wkroczyli na trening. Doszło do bijatyki, w której poturbowano kilkanaście osób. Incydent trwał kilka minut, potem napastnicy uciekli - jeszcze przed przybyciem policji.
Wstępne ustalenia wskazują na to, że motywem bijatyki były porachunki pseudokibiców Ruchu Chorzów i GKS Katowice. Choć w bijatyce ucierpiały przypadkowe osoby szczegółów na razie nie ustalono, bo pobici niechętnie współpracują z policją. W szpitalu nadal przebywają dwie osoby poszkodowane w bijatyce.
Jedyne, co mi się wydaje zgodne z rzeczywistością, to problemy z papierem, mydłem, czy ręcznikami albo suszarkami.
Osobiście przyznam, że nigdy nie korzystałem z łazienki w szkole, w celu innym niż wypalenie papierosa. O korzystaniu zgodnie z przeznaczeniem nie mogło być mowy. Paskudne miejsce.
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
W kilkunastu szkołach odwiedzanych przeze mnie w ostatnich ... powiedzmy kilku latach nie było łazienki brudnej (chyba, że chwilowo), bez kafelek, dozowników (nie zawsze pełnych to fakt) itp.
Jeśli nigdy nie korzystałeś z łazienki w innym celu niż papieros, to znaczy, że przez całe swoje życie szkolne nie odczułeś potrzeby choćby oddania moczu, czy może biegałeś za szkołę?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum