Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Newsy związane z edukacją
Autor Wiadomość
Cytryn 

Post nr 166, Wysłany: 2010-06-11, 06:13   

Kolejna genialna, kreatywna" propozycja...Wow...jacy będziemy "samodzielni"...
Im się tam naprawdę nudzi. A w szkole brakuje na lekcjach nauczycieli wspomagających, szczególnie w niektórych trudnych klasach. Może by tak ktoś przyszedł pomóc. Wreszcie coś sensownego by zrobił. Taka nuda szkodzi wyraźnie na umysł :?

mr_pl 

Przedmiot nauczania: Podobno angielski
Post nr 167, Wysłany: 2010-07-27, 20:29   Film z lekcji - kolejny..

W Internecie ukazał się kolejny film nagrany podczas lekcji przez uczniów. Szczerze mówiąc nie wnikałem co za miasto, co za szkoła itp.

Ciekaw jestem jakie są opinie 'specjalistów' o takim zachowaniu. Wina nauczyciela? Co wg Was nauczyciel ma w tej sytuacji zrobić?

http://www.dailymotion.pl...na-lekcji_sport

Utopia_ 

Przedmiot nauczania: Język polski
Post nr 168, Wysłany: 2010-07-27, 21:03   

Jestem w szoku! :shock: Nauczycielka w ogóle nie reaguje na zachowanie klasy. Nie wiem, może próbowała, może jest bezsilna, acz nie wydaje mi się. Przecież "chłopcy" ostro sobie pozwalają, nagle to się nie stało, musieli wiedzieć, że "tak można". Czy pani nie widziała, że ktoś ją nagrywa na telefon komórkowy? Nie słyszała tych idiotycznych tekstów i piosenek? Po co wdaje się w beznadziejną gadkę pt. "Czy pani jest zdenerwowana?". Zero ciętej riposty, uśmiech w odpowiedzi na słowne zaczepki i śpiewanie piosenek, przyzwolenie. Aż buchnął ogień. Dopiero wtedy zorientowała się, że trzeba interweniować?

Jolly Roger 

Przedmiot nauczania: polglisz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 169, Wysłany: 2010-07-28, 10:01   

Wina nauczyciela. Lekcja oparta na schemacie byle do przerwy. Nauczyciel nie panuje nad sytuacją, ale daje się nieść wydarzeniom.

Chłopcy w naturalny sposób testują gdzie są granice. To zabawa stara jak istnienie szkoły. Nauczyciel powinien zareagować już na początku. Wyhamować zapędy. Uczniowie nie wyciągnęli komórki i nie zaczęli hecy na pierwszych zajęciach, ale w wyniku obserwacji nieudolnie prowadzonych zajęć posunęli się o kolejny krok ośmieleni bezradnością nauczyciela.

Basso profondo 

Post nr 170, Wysłany: 2010-07-30, 15:02   

00.28 minuta filmu
Nauczycielka z pewnością słyszy szum w klasie podczas rozwiązywania zadań przy tablicy. Rzuca w kierunku chłopaków krótkie spojrzenia, jednakże w żaden sposób nie reaguje na ich zachowanie. Nie powinna dopuścić do utraty panowania nad zachowaniem niektórych uczniów, bo to na to wygląda. Każdy uczeń ma być skupiony na tym, co się dzieje na tablicy, nauczycielka musi dysponować umiejętnością, z konieczności wyrywkowej, kontroli tego.

01.21
Na ławkach stoją napoje. Pozwolenie na to uważam za niedopuszczalne.

01.30
- Nie może pani sprawdzić tego w parku, na ławce?

Pozwolenie uczniowi na tego typu odzywki jest przyzwoleniem na zbytnie spoufalanie się. Nauczycielka reaguje uśmiechem (01.33), odpowiada im jeszcze, że nie ma czasu (01.37), przyjmuje ich perspektywę, pozwala im kierować rozmową i ustalać zasady. Duży błąd pedagogiczny.

02.15
Uczniowie zupełnie nie liczą się z nauczycielką, kpią z niej, lekceważą.
Moim zdaniem jest to wina rodziców, którzy nie wykształcili u dziecka prawidłowego stosunku do autorytetu szkoły i nauczyciela; uznaję również tych chłopców za bardzo dziecinnych i niedojrzałych psychicznie (znów błąd rodziców, bo prowadzi do tego brak dostatecznej dyscypliny w wychowaniu).

Nauczycielka mogła jednak tego uniknąć, gdyby podczas kilku pierwszych lekcji z tą klasą zdecydowanie przyjęła rolę lidera. Jej postawa jest zbyt miękka i bardzo mało stanowcza.

02.39
Uśmiech nauczycielki w tej sytuacji to wielki błąd i prowadzi do rozzuchwalenia uczniów.

05.15
Nauczycielka nie widzi oczywistych zagrożeń, nie panuje nad sytuacją w klasie, nie sprawia wrażenia (a powinna!), że ma oczy dookoła głowy i nic jej nie umknie. Nie okazuje tzw. czujności pedagogicznej. A raczej widzi, ale nie reaguje.

05.29
Uczniowie chodzą po klasie bez pozwolenia nauczycielki. Błąd.

06.46
Rozmowa z uczniami na tematy niezwiązane z lekcją to tutaj duży błąd. Klasa potrzebuje w tym momencie (a raczej od wielu minut) stanowczego zdyscyplinowania.

07.03
Eskalacja zachowania ucznia spowodowana jest wg mnie wcześniejszym brakiem zdecydowanej reakcji na pierwsze zakłócenia.

Niezależnie od tego występujących w filmie uczniów oceniam bardzo źle. Powinni ponieść surowe konsekwencje.

Co do nauczycielki nie widzę braku merytorycznego przygotowania do nauczania przedmiotu. Rozkłada ją po prostu brak umiejętności zapanowania nad liderem klasowym i otaczającym go stadkiem pochlebców. Umiejętność zaprowadzenia dyscypliny w klasie to kluczowa umiejętność. Bez tego nauczanie jest niemożliwe.

PS. Nie widzę w mojej przeglądarce ikonki pozwalającej na zgranie tego filmiku na dysk. Czy ma ktoś taką możliwość techniczną?

Utopia_ 

Przedmiot nauczania: Język polski
Post nr 171, Wysłany: 2010-07-30, 17:44   

Mój chłopak skwitował: "Sama się prosi o kosz".

vuem 

Post nr 172, Wysłany: 2010-07-30, 19:12   

No jeden ciąg "złych" reakcji. Szkoda mi jej. Pewnie głównie jest to problem jej osobowości, a w takiej sytuacji "nauczenie" się radzenia sobie z takimi delikwentami jest niemal niemożliwe.

Co do uczniów? ***. Pomijając kwestię prób po prostu "robienia sobie jaj" z nauczyciela, choćby z nudów, to poziom ich poczucia humoru jest straszliwie prymitywny.

iTulka 

Przedmiot nauczania: edukacja wcz.
Post nr 173, Wysłany: 2010-07-30, 21:15   

Mnie również szkoda nauczycielki. I pozostałych, "normalnych" uczniów. Może ta pani próbowała już innych metod i zna tych błaznów na tyle, że celowo ignoruje bądź bagatelizuje ich zachowanie, aby nie tracić lekcji i nie zawracać głowy dyrekcji? Smutny film. Dramat wręcz.

Witold Telus 

Przedmiot nauczania: chemia, przedmioty informatyczne
Post nr 174, Wysłany: 2010-07-30, 21:34   

@miwues: nie testowałem (film już się nie chce pokazać, mam "Error - stream not found."), jednakże stosuję przeglądarkę Firefox wraz z dodatkiem FlashGot wspartą menedżerem pobierania FlashGet, co pozwala mi pobrać strumienie audio-wideo z niemal każdego serwisu.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

Basso profondo 

Post nr 175, Wysłany: 2010-07-30, 21:45   

Też mam firefoxa z dodatkami, ale w tym przypadku nie pojawiła mi się ta ikonka pobierania. Na szczęście już mi dobra dusza przesłała ten film na priva. :)

edzia 

Post nr 176, Wysłany: 2010-07-30, 21:46   

iTulka napisał/a:
celowo ignoruje bądź bagatelizuje ich zachowanie, aby nie tracić lekcji
Ale takie własnie zachowanie powoduje, że ona traci lekcję.

iTulka 

Przedmiot nauczania: edukacja wcz.
Post nr 177, Wysłany: 2010-07-30, 23:01   

Masz rację, edziu. Nam łatwo to dostrzec, patrząc z boku. Ale ja próbuję wytłumaczyć sobie jej sposób myślenia i postępowania - ten jej dziwny spokój, uśmiechy, próbę obrócenia zaczepek w żart czy milczenie.
Może to właśnie jej metoda :|

Basso profondo 

Post nr 178, Wysłany: 2010-07-30, 23:41   

iTulka napisał/a:
Może to właśnie jej metoda

Błąd!

vuem 

Post nr 179, Wysłany: 2010-07-31, 09:37   

Czemu Moderator/program ingeruje w mój post bez stosownej informacji?

Poza tym, czemu ingeruje w coś, co ma sens i nie jest wulgaryzmem?

Wg mnie ci goście to ***, wystarczy posłuchać o czym sobie rozmawiają.

edzia 

Post nr 180, Wysłany: 2010-08-02, 14:52   

Podejrzewam, że nauczycielka nie uważa swojej postawy wobec tych uczniów za błąd, nie wstydzi się jej, nie próbuje jej zmienić. Ona uważa, że jest w porządku - prowadzi przecież lekcje, przygotowując się do nich starannie, jest miła w stosunku do uczniów, nie stresuje ich, stara się być dla nich partnerem i przyjacielem (może i wedle zaleceń jakiegoś nowoczesnego szkolenia ;) ), być może i reaguje na sytuacje konfliktowe, ale zapewne wedle zaleceń komunikatami „Ja” itp.

Podejrzewam również, że opowiada potem w pokoju nauczycielskim albo swoim znajomym, jak to „teraz się lekcje prowadzi”, jak to „uczniowie mają teraz na ławkach napoje”, jak to „nie można nic na to poradzić”, jak to „nie interesuje ich chemia” (bo to, zdaje się, lekcja chemii była), jak to „nikt nie uważa”, jak to „chcieliby, by lekcje prowadzić najlepiej w parku” itp. Opowiada to może z lekkim oburzeniem, ale i z entuzjazmem, jakie to ciekawe przypadki zdarzają się jej na lekcjach, jak to teraz nauczyciele mają trudno... Opowiada bynajmniej nie po to, by uzyskać pomoc, wsparcie, czy by rozwiązać problem, ale ot, tak, dla opowiedzenia czegoś ciekawego.

Nieuświadomiona niewiedza.

Odpowiedz do tematu