Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Newsy związane z edukacją
Autor Wiadomość
partita400 

Post nr 316, Wysłany: 2012-01-17, 05:48   I co my na to ???

http://fakty.interia.pl/s...uczniow,1747290

dushka 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagog
Post nr 317, Wysłany: 2012-01-17, 13:34   

A ja się zgadzam. Jeśli ciągle chwalimy, to w uczniu wyrabiamy też postawę "jestem super, wszystko umiem, to po co się uczyć, skoro jestem genialny".

Pochwała jak najbardziej - zasłużona. Nagada tak samo. Za COŚ, nie za nic. I stopień chwalenia i ganienia musi być współmierny do czynu. Jeśli mi dziecko zarobi 1, bo kolejny raz nie przyniosło zadania domowego, objadę z góry na dół. ALe nie pochwalę ogniście, gdy wreszcie przyniesie - bo to jest obowiązek ucznia, a nie dobra wola.

katty 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 318, Wysłany: 2012-01-17, 17:47   

Ja też nie chwalę ogniście, gdy uczeń, który wiecznie lekceważy swoje obowiązki, po moim ciągłym i nieustannym suszeniu głowy wreszcie mi coś przyniesie - bo i za co mam chwalić, za to, że nareszcie udało mu się zrobić coś, co dawno temu powinno być zrobione? Za taką postawę jednak ja zbieram regularnie ochrzan "z góry" i od pedagogów, bowiem "niedostatecznie motywuję dziecko i niedostatecznie wzmacniam właściwe zachowania". Z drugiej strony inni nauczyciele aż nadto wzmacniają "właściwe" postawy, czego efektem są dość kuriozalne postawy, jak choćby ta: uczeń na sprawdzianie rozwiązał 2 zadania z 10 (i to wcale nie idealnie, z dużą ilością błędów), na resztę nawet nie spojrzał. Jak nietrudno się domyślić, uczeń otrzymał ocenę niedostateczną. W momencie rozdawania sprawdzianów tenże uczeń wszczyna awanturę, że jak to, że co to za głupi sposób oceniania, bo przecież on coś zrobił, a jak COŚ zrobił to już z zasady powinien mieć dwójkę i skoro tak nie jest i nauczyciel jego "wysiłku" nie chce docenić to następnym razem w ogóle nic nie zrobi, bo się nie opłaca. Niestety, tego właśnie nauczyli ucznia pozostali nauczyciele.

dushka 

Post nr 319, Wysłany: 2012-01-17, 19:38   

No to niech nie robi, co cię to? :D Mniej sprawdzania.

linczerka 
Administracja

Post nr 320, Wysłany: 2012-01-17, 20:15   

http://wiadomosci.gazeta....owo_platna.html

Peonia 

Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane
Post nr 321, Wysłany: 2012-01-17, 20:32   

paranoja

[student]haLayla 
El Comediante

Przedmiot nauczania: Medycyna
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 322, Wysłany: 2012-01-17, 22:11   

Słusznie. To nie jest przedmiot ani potrzebny, ani poszerzający horyzonty. Jak ktoś chce się uczyć o religii, którą wyznaje, to w tym celu istnieją kościoły.

vuem 

Post nr 323, Wysłany: 2012-01-18, 05:23   

haLayla napisał/a:
Słusznie. To nie jest przedmiot ani potrzebny, ani poszerzający horyzonty. Jak ktoś chce się uczyć o religii, którą wyznaje, to w tym celu istnieją kościoły.

Są osoby, którym jest potrzebny, może poszerzyć horyzonty.

Pytanie, czy te lekcje powinny być prowadzone w szkołach to zupełnie inny problem.

katty 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 324, Wysłany: 2012-01-18, 09:07   

Oczywiście, że jest potrzebny i oczywiście, że poszerza horyzonty, jednak szkoła nie jest w żadnej mierze odpowiednim miejscem. Przydałaby się za to nauka o religiACH.

[student]haLayla 
El Comediante

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 325, Wysłany: 2012-01-18, 10:02   

vuem, może inaczej sformułuję swoją tezę. Nie widzę możliwości, by ten przedmiot poszerzał horyzonty w swej obecnej formule. Z doświadczenia wiem, że poza ludźmi, którzy autentycznie są zainteresowani wykładaną tam tematyką, to większość chodzi tylko dlatego, że albo są na etapie bierzmowania, lub potrzebują zaświadczenia z liceum na wypadek ewentualnego ślubu, lub traktują tę lekcję jako możliwość odrobienia zadań i pouczenia się na przedmioty w dalszej części dnia.

vuem 

Post nr 326, Wysłany: 2012-01-18, 12:46   

katty napisał/a:
Przydałaby się za to nauka o religiACH.

I niektórzy nauczyciele religii o nich z ludźmi rozmawiają, traktując te zajęcia jako przedmiot szkolny o nazwie religia, a nie "katechezę"
Sam też pamiętam, że uczęszczając na katechezę -oczywiście wtedy to było poza szkołą- miewaliśmy rozmowy, czy dyskusje na temat innowierców, innego postrzegania Boga, czy bardzo uniwersalnych zasad moralnych.

Niestety wielu tego nie robi, stąd powszechne przekonanie, czy stereotyp, że lekcja religii to katecheza, "zaliczanie przedmiotu" poprzez uczestniczenie w mszach itd.

Religie świata, a chrześcijaństwo jest jednym z punktów treści podstawy programowej, jeśli się nie mylę.

haLayla napisał/a:
vuem, może inaczej sformułuję swoją tezę. Nie widzę możliwości, by ten przedmiot poszerzał horyzonty w swej obecnej formule. Z doświadczenia wiem, że poza ludźmi, którzy autentycznie są zainteresowani wykładaną tam tematyką, to większość chodzi tylko dlatego, że albo są na etapie bierzmowania, lub potrzebują zaświadczenia z liceum na wypadek ewentualnego ślubu, lub traktują tę lekcję jako możliwość odrobienia zadań i pouczenia się na przedmioty w dalszej części dnia.

Tak się pewnie często dzieje, wiele zależy od nastawienia uczestników - tj. uczniów i prowadzącego zajęcia.
natomiast mnie chodziło o przedmiot ogólnie, sens jego prowadzenia.

Natomiast - obrazowo pokazując swe zdanie - nie można ucinać reki w przypadku zmiażdżenia nawet palca. ;)

Tak więc spore tu widzę pole do popisu dla tych, co podstawę programową takich zajęć tworzą (nie ograniczanie się do decydentów z szeregów oficjeli kościoła) i sposobu ich przeprowadzania.

Niestety, gdyby popatrzeć na problem z punktu widzenia "typowych zajęć", to można odnieść wrażenie, że nie odbywa się to tak, jak by sobie tego człowiek życzył...choć i to sprawa względna, nasze gusta, czy oczekiwania mogą się różnić. :wink:

dushka 

Post nr 327, Wysłany: 2012-01-19, 19:01   

A na wypadek ślubu wcale świadectwo nie jest potrzebne - nie miałam, ślub wzięłam.

[student]haLayla 
El Comediante

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 328, Wysłany: 2012-01-19, 21:30   

Możliwe, że to jakaś kościelna legenda, a ja głupi ją rozpowszechniam :mrgreen: Ale tak czy siak, nawet ksiądz na lekcjach mówił, że jak się teraz tego nie zaliczy, to potem są kursy dodatkowe.

linczerka 
Administracja

Post nr 329, Wysłany: 2012-02-07, 06:54   

http://wiadomosci.wp.pl/t...ml?ticaid=1de08
:evil:

vuem 

Post nr 330, Wysłany: 2012-02-07, 21:28   

Wypowiedź z drugiej strony barykady:

http://www.tokfm.pl/Tokfm...c_szalona_.html

Odpowiedz do tematu