Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Newsy związane z edukacją
Autor Wiadomość
Jedliński 

Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 61, Wysłany: 2009-11-08, 11:05   

Cytat:
Sąd potwierdził, że stawiali oceny za datki na szkołę
Troje byłych nauczycieli Zespołu Szkół Mechaniczno-Elektrycznych przy ul. Targowej usłyszało w czwartek wyroki skazujące. Za datki na rzecz szkoły obiecywali uczniom lepsze oceny.

Jak uzasadniał sąd, skazani nauczyciele zamiast wspierać każdego ucznia w rozwoju, oceniać wiedzę i kształtować moralne postawy, to bez skrupułów nauczali ich załatwiania ocen za pieniądze. Tym samym promowali postawy naganne z punktu widzenia życia społecznego. To była najbardziej obciążająca nauczycieli okoliczność w tej sprawie.

Alicja K. została w czwartek skazana na 1 rok i 3 miesiące więzienia w zawieszeniu na 2 lata. Inną nauczycielkę, Barbarę N., sąd ukarał 8-miesięcznym więzieniem w zawieszeniu na 2 lata. Najsurowiej ukarano Zygmunta P.: miał trzy zarzuty, w tym pośrednictwa w załatwianiu uczniom lepszych ocen poprzez powoływanie się na wpływy u dyrektora szkoły. Zygmunt P. został skazany na 1,5 roku pozbawienia wolności w zawieszeniu na 4 lata. Orzeczenia wysłuchał kompletnie zdruzgotany. Wyroki są nieprawomocne.

http://miasta.gazeta.pl/c..._na_szkole.html

Cytat:
Komentarz "Gazety"

W trakcie procesu na sądowych korytarzach słyszałem wielokrotnie wyrazy współczucia dla nauczycieli sądzonych o "bzdurne 50 zł". Wszak nie brali pieniędzy do własnych kieszeni, lecz na rzecz biednej szkoły - a tak się przecież dzieje w większości placówek. Być może skazani nauczyciele są kozłami ofiarnymi niedofinansowanej publicznej oświaty. Mam jednak nadzieję, że te wyroki będą przestrogą, by zbyt łatwo nie sięgać do kieszeni uczniów. Żeby zostać skazanym za łapówkarstwo, wcale nie trzeba brać pieniędzy do swojej kieszeni. Wystarczy obietnica, że za pieniądze na szkołę czy prezent dla lubianego nauczyciela kupi się jego przychylność. Choćby przy wystawianiu ocen.

koma

Post nr 62, Wysłany: 2009-11-08, 12:22   

Oto patologiczna przypadłość polskiego nauczyciela...
Oświata nie ma pieniędzy, bo władza ma oswiatę w głębokim poważania, to bidny nauczyciel z pogwałceniem prawa zbiera pieniądze, aby cos szkole dać...

Głupcami jesteśmy - i tyle!!!

Trochę zmądrzałam:
- nie zbieram na Rade Rodziców, nie dokładam do tego ręki nawet
- mogłam kupić dużo taniej podręczniki, miałam wejscie - mam w nosie, niech rodzice płacą te krociowe kwoty
- ogłosiłam na radzie, że przestałam jeździc na wycieczki - po co mam, jak nierób jakiś, byc posądzona o nierealizowanie podstawy programowej przez te 2 dni na wycieczce, gdzie dodatkowo pracuję 24 godziny na dobę za darmo

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 63, Wysłany: 2009-11-08, 12:35   

koma napisał/a:
- ogłosiłam na radzie, że przestałam jeździc na wycieczki - po co mam, jak nierób jakiś, byc posądzona o nierealizowanie podstawy programowej przez te 2 dni na wycieczce, gdzie dodatkowo pracuję 24 godziny na dobę za darmo

Nie tylko. Jeszcze na dodatek za darmo na wycieczkę sobie pojechałaś.
Ja też na RR nie zbieram i podręczników nie kupuję.

edzia 

Post nr 64, Wysłany: 2009-11-08, 17:10   

malgala napisał/a:
Ja też na RR nie zbieram i podręczników nie kupuję.
Ja też na RR nie zbieram (nie wiem, czy ktokolwiek zbiera, czy są w ogóle jakieś składki), ale podręczniki kupuję i mam w nosie, co ludzie powiedzą albo że mnie ktoś posądzi, że jakieś z tego profity mam, czy coś.

Ale też wkurza mnie prywatne inwestowanie w oświatę.

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 65, Wysłany: 2009-11-08, 17:16   

Przestałam podręczniki zamawiać jak musiałam z własnej kieszeni założyć za tych, co nie wpłacili, żeby się z wydawnictwem rozliczyć.

edzia 

Post nr 66, Wysłany: 2009-11-08, 17:24   

Ja swoim mówię, że jak już zamawiają, to dokonują czynności PRAWNEJ ;) Zapłacić potem mus. Nie mam problemu. Poza tym można pozbierać pieniądze PRZED zamówieniem albo potem ścigać rodziców. ;)

koma

Post nr 67, Wysłany: 2009-11-08, 18:13   

edzia napisał/a:
można pozbierać pieniądze PRZED zamówieniem albo potem ścigać rodziców. ;)

No i proszę, jak to trudno pozbyć się przekonania, że jesteśmy zbawcami...na siłę nawet, na siłę... :lol:
Dlaczego to robimy?? :roll:

edzia 

Post nr 68, Wysłany: 2009-11-08, 18:20   

Oj, koma, nie uważam się za zbawcę. :) Poza tym książek do moich przedmiotów nie kupuje się w miejscowych księgarniach, trzeba zamawiać. Naprawdę nie widzę problemu.

malgosi35 
nauczyciel i mama

Przedmiot nauczania: genetyka, inżynieria genetyczna, biotechnologia
Post nr 69, Wysłany: 2009-11-08, 18:30   

Dziś zainwestowałam 10 zł w kserówki potrzebne na wykład i wstydziłam się poprosić by mi oddali. A były by czekolady dla moich dzieci.... głupia.

edzia 

Post nr 70, Wysłany: 2009-11-08, 18:49   

malgosi35 napisał/a:
Dziś zainwestowałam 10 zł w kserówki potrzebne na wykład i wstydziłam się poprosić by mi oddali.
No właśnie ja tak często robię i to mnie wkurza. To jest to moje inwestowanie w oświatę, którego nie lubię, czuję się jak jeleń.

koma

Post nr 71, Wysłany: 2009-11-08, 19:00   

edzia napisał/a:
Naprawdę nie widzę problemu.

Ty nie widzisz...ja nie widzę...ale posądzają nas w kontekście tych podręczników, a my... :wink:

koma

Post nr 72, Wysłany: 2009-11-08, 19:02   

edzia napisał/a:
moje inwestowanie w oświatę, którego nie lubię, czuję się jak jeleń.

No więc o to chodzi - dlaczego to robimy??

edzia 

Post nr 73, Wysłany: 2009-11-08, 19:16   

Mnie konkretnie nie posądzają, a jak jest gdzieś indziej, świadczy o tym choćby ta dyskusja: http://www.45minut.pl/for...azek-vt2364.htm (od postu nr 8 ). Trzeba tępić takich, co posądzają nauczycieli o korupcję w takich sytuacjach i już! A swoje robić.

koma napisał/a:
No więc o to chodzi - dlaczego to robimy??
Niestety nie umiem tego rozsądnie wyjaśnić. :( Tu by trzeba chyba konkretnych kroków, by OP nie kazało oszczędzać na kserówkach, bo to w dzisiejszych czasach wstyd. A Ty, koma, jak sobie z tą przypadłością polskiej szkoły radzisz? A inni forumowicze?

Jedliński 

Post nr 74, Wysłany: 2009-11-17, 22:11   

Powstało Towarzystwo Nauczycieli Szkół Polskich
Cytat:
W Krakowie powołano oddział Towarzystwa Nauczycieli Szkół Polskich. Ma to być organizacja, która reagować będzie na niepokojące sygnały, dotyczące wszelkich zmian w dziedzinie oświaty i edukacji oraz proponować własne rozwiązania w tej dziedzinie.

http://www.wiadomosci24.p..._116158--2.html

Jedliński 

Post nr 75, Wysłany: 2009-11-25, 22:09   

Szkoły sięgają po unijne pieniądze

Cytat:
Szkoły mogą samodzielnie występować o pieniądze z Unii Europejskiej. Gimnazjum nr 14 na Grabówce dzięki takiemu wsparciu zorganizuje szereg zajęć pozalekcyjnych. - To świetnie uzupełni nasze wysiłki szkolne - mówi dyrektor.

http://czestochowa.gazeta..._pieniadze.html

Odpowiedz do tematu