Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Niepubliczne szkolnictwo
Autor Wiadomość
makowska 

Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane
Post nr 1, Wysłany: 2009-06-25, 22:10   Niepubliczne szkolnictwo

Co myślicie na temat niepublicznych szkół np. Karolkowa 49 w Warszawie itp?
Nie wiem sama co myśleć. Z jednej strony płacisz i wymagasz więc powinny trzymać poziom, z drugiej klient nasz pan i dostosowywać się do poziomu uczniów

Jak jest na prawdę? Nigdy nie miałam z tym do czynienia a mnie ciekawi, czy działa to na podobnych zasadach jak prywatne szkoły wyższe?

btw. to mój pierwszy post.

Jolly Roger 

Przedmiot nauczania: polglisz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 2, Wysłany: 2009-06-26, 08:33   

płacisz i wymagasz
Jedni wymagają poziomu, drudzy byle zdać. Dlatego przed wybraniem szkoły trzeba sprawdzić na jakiego klienta jest szkoła ukierunkowana, by potem nie mieć pretensji, ze w naleśnikarni nie sprzedają kebaba.

makowska 

Post nr 3, Wysłany: 2009-06-26, 09:06   

Jolly Roger napisał/a:
płacisz i wymagasz
Jedni wymagają poziomu, drudzy byle zdać. Dlatego przed wybraniem szkoły trzeba sprawdzić na jakiego klienta jest szkoła ukierunkowana, by potem nie mieć pretensji, ze w naleśnikarni nie sprzedają kebaba.

no w sumie szkoła szkole nie równa. co do szkół wyższych znam takie że przychodząc na zajęcia się zdaje. w gmnazjach, podstawówkach może być tak że przez kuratorium są w stanie być bardziej kontrolowane. w końcu są regionalne odziały kuratoriów.

Niedaleko mnie jest zespół szkół karolkowa 49 (warszawa). Tam poziom nie będzie gorszy niż w normalnej szkole. Dzieciaki maja coś takiego, że po zajęciach obowiązkowych mają blok indywidualnych. można sobie wybrać to co kogo interesuje. dla mnie jest to ciekawe :)

Jolly Roger 

Przedmiot nauczania: polglisz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 4, Wysłany: 2009-06-26, 09:28   

weryfikację prowadzą egzaminy zewnętrzne.

makowska 

Post nr 5, Wysłany: 2009-06-26, 11:11   

Jolly Roger napisał/a:
weryfikację prowadzą egzaminy zewnętrzne.

tez prawda. tylko jest jeden problem - dostęp do danych. rankingo z oke obejmuje tylko placówki publiczne.

gosiakn 

Przedmiot nauczania: Język angielski
  Post nr 6, Wysłany: 2009-06-29, 12:54   

a czy orientujecie się, czy dyrektor szkoły niepublicznej podstawowej o uprawnieniach szkoły publicznej musi mieć kwalifikacje takie same jak dyrektor szkoły publicznej, chodzi mi głównie o staż pracy, załóżmy, że ma kurs zarządzania oświatą, kwalifikacje do nauczania przedmiotu w szkole (mgr), ale jest stażystą lub kontrkatowym? moż być w otworzonej przez siebie skole dyrektorem? musi kogos zatrudniać, czy istnieją jakieś odstępstwa, gdy np szkoła jest eksperymentalna?

Jedliński 

Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 7, Wysłany: 2009-08-19, 22:20   

A czy niepubliczne szkolnictwo jest też finansowane z publicznych pieniędzy tzn.część kasy z publicznych pieniędzy i część kasy od rodziców ?

gosiakn 

Post nr 8, Wysłany: 2009-08-20, 07:21   

jeśli szkoła ma uprawnienia szkoły publicznej to otrzymuje dotacje z "publicznych pieniedzy".

Jedliński 

Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 9, Wysłany: 2009-08-20, 09:02   

dz...
Cytat:
Szkoła podstawowa i gimnazjum może być tylko szkołą publiczną lub niepubliczną o uprawnieniach szkoły publicznej (art. 8 Ustawy o systemie oświaty).

Jak ktoś jest zatrudniony w szkole publicznej na pół etatu to dostaje w wakacje też kasę za półetatu (z innego wątku dz za info renati).

Postaram się poszukać w necie,ale mam pytanie :

Czy w szkole niepublicznej o uprawnieniach szkoły publicznej płaci się nauczycielom (gdy ma etat lub gdy ma pół etatu) w wakacje (jest taki przepis) ?

halszka53 

Przedmiot nauczania: Język rosyjski
Post nr 10, Wysłany: 2009-09-25, 13:31   

Witam! Jestem nauczycielem-bibliotekarzem w publicznej szkole podstawowej. Uczę też j. rosyjskiego w prywatnej szkole, w soboty i niedziele. Posiadam odpowiednie kwalifikacje. Chcę podjąć pracę w bibliotece publicznej. Dyrektor szkoły (tej prywatnej) twierdzi, że aby uczyć w prywatnej szkole, muszę być praktykującym nauczycielem?! Rezygnując z pracy w szkole publicznej nie tracę przecież uprawnień nauczycielskich. Nie znam żadnych przepisów, na których opiera on swoją opinię. A może nie potrafię ich znaleźć?
Ostatnio zmieniony przez halszka53 2009-09-25, 13:42, w całości zmieniany 1 raz  

Basso profondo 

Post nr 11, Wysłany: 2009-09-25, 13:38   

halszka53 napisał/a:
Dyrektor szkoły twierdzi, że aby uczyć w prywatnej szkole, muszę być praktykującym nauczycielem

Pierniczy. :)

halszka53 

Przedmiot nauczania: Język rosyjski
Post nr 12, Wysłany: 2009-09-25, 13:47   

Dzięki, też tak myślę. Skąd się biorą takie opinie. I to u ludzi na stanowiskach!!!

antares140 

Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Post nr 13, Wysłany: 2009-11-15, 15:39   

Ja uczę w szkole prywatnej ( której znajduje się podstawówka i gimnazjum ) na cały etat a moja wypłata to 1600 zł miesięcznie ( przez wakacje też mi płacą ) . Uważam że szkoły prywatne to najlepsze co może być , a nie zamierzam narazi uczyć w szkołach państwowych. Moja szkoła jest mała każdy każdego zna klasy też są małe najmniejsza klasa to 3 osoby a największa to 12 osób każdy nauczyciel zna swego ucznia i wie czego od niego wymagać.

Jedne prywatne szkoły mają wysoki poziom a drugim zależy na pieniądzach to wszystko zależy od szkoły.

Uczę też w prywatnym liceum gdzie mam umowę na zlecenie i za godzinkę lekcyjną mam płacone 23 zł ( jak łatwo się domyślić przez wakacje mi w niej nie płacą )

gosiakn 

Post nr 14, Wysłany: 2011-01-13, 21:22   

cały czas mam problem jedną kwestią, zakładając szkołę niepubliczną o uprawnieniach szkoły publicznej nauczyciele przedmiotów obowiązkowych zatrudniani w tej szkole muszą mieć takie same kwalifikacje jak w przypadku szkoły publicznej, a czy z dyrektorem jest tak samo? czy np jeśli jest osobą młodą, może wyznaczyć jakieś obowiązki, któych nie może sam pełnić wicedyrektorowi? orientujecie się w temacie? :?:

gosiakn 

Post nr 15, Wysłany: 2011-01-25, 15:26   

jakby kogos to interesowało, to nie ma określonych wymogów co do kwalifikacji dyrektora szkoł niepublicznej, nawet jeśli to szkoła o uprawnieniach publicznej (takie wieści z kuratorium) sama rozwiałam swoje wątpliwości ;)

Odpowiedz do tematu