Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowe zasady wynagradzania nauczycieli
Autor Wiadomość
konris 

Przedmiot nauczania: Język polski
Post nr 1, Wysłany: 2009-12-02, 12:59   Nowe zasady wynagradzania nauczycieli

Przed przeczytaniem radzę wziąć coś na uspokojenie, bo cisnienie moze podskoczyć, gdy przeczytacie, co rząd ze związkami kombinują:

http://praca.gazetaprawna...auczycieli.html

Jolly Roger 

Przedmiot nauczania: polglisz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 2, Wysłany: 2009-12-02, 15:05   

konris
a mógłbyś konkretniej przytoczyć co miałoby mi podnieść ciśnienie.

bzdurny projekt jakiś samorządowców z opolskiego przyjąłem ziewaniem. Takie fantastyczne pomysły to co miesiąc na onecie czy innych forach dla gimnazjalistów czytuję.

Cytryn 

Post nr 3, Wysłany: 2009-12-02, 15:59   

Cytat:
W ocenie członków zespołu część samorządów, aby wywiązać się z obowiązku zapewniania nauczycielom średnich płac, zatrudnia ich na więcej niż jednym pełnym etacie. Prowadzi to też bardzo często do łączenia klas, które przekraczają ponad 30 uczniów. Dlatego zespoły pracują nad wprowadzeniem przepisów określających maksymalną liczbę uczniów w szkole określonego typu i maksymalną liczbę uczniów w poszczególnych klasach.

No, to byłoby fajne. Gdyby tak w klasach było maks. 22 uczniów np.

Cytat:
Członkowie zespołu chcą też urealnić faktyczny czas pracy nauczycieli. Zmiany mają doprowadzić do wyeliminowania pracy pedagogów poza szkołą.

– Proponujemy, żeby wszyscy nauczyciele przychodzili do szkoły na osiem godzin, np. od 8 do 16. Wtedy część tego czasu poświęcaliby zajęciom dydaktycznym, a część np. na sprawdzanie zadań uczniów – wskazuje Sławomir Wittkowicz.

Też mi się podoba. Pod warunkiem, ze...- tu wkleję czyjś komentarz spod artykułu:

fajnie - praca od 8 do 16,
czyli wywiadówka o 15, albo o 14
posiedzenie rady pedagogicznej do 16 ( a trwają do 20)
dyskoteki szkolne do 16 ( nie będą się odbywać bo dzieci chcą do 20)
zabawa choinkowa dla dzieci do 16(a zawsze do 20 i rodzice chcą do 21)
wyjazd na zawody sportowe - powrót do 16(a wracają i o 22)
konkursy recytatorskie, teatralne itp - do 16
olimpiady przedmiotowe - powrót do 16
wycieczki szkolne - nie 2, 3 dniowe (opieka całą dobę - nikt za to nie płaci)-tylko do 16
zielone szkoły - nie 6,7 dni (opieka całą dobę a nikt za to nie płaci)- tylko do 16
i wiele innych zawalonych i nie zapłaconych godzin pracy przez gminę

bardzo mnie to cieszy, żona będzie zawsze o przyzwoitej godzinie w domu, zajmować się będzie naszymi dziećmi i nie będzie siedziała w pokoju obok nad sprawdzianami i innymi rozkładami, tylko zainteresuje się miłym spędzeniem czasu w gronie rodzinnym

konris 

Post nr 4, Wysłany: 2009-12-02, 16:23   

Jolly, czy życie Cię nie doświadczyło, ze związki dotąd "wywałczyły" utratę praw emerytalnych, dodatkową godzine do etatu, żałosne quasipodwyzki i na wszelkie sposoby ZNP blizej jest do (samo)rzadowych pomysłów Boniego, Mordasewicza, Hall, Chlebowskiego (wciąż pamietam, jak się cieszył w sejmie z zabrania nauczycielom praw emerytalnych).

Jak myslisz, co bedzie, gdy wejdzie zwiekszenie etatu do 26 godzin i znajdziesz sie wśród zwolnionych?

Ja właśnie tak na to wszystko patrzę. Znów obiecuje sie nauczycielom gruszki na wierzbie...

Sądzisz, ze to nauczyciele na tym zyskają, czy raczej panstwo (budżet, gdzie nie ma kasy np. na policję) i samorządy?

A cieszą Cię pomysły p. Broniarza:
Inne rozwiązanie proponuje Sławomir Broniarz, prezes Związku Nauczycielstwa Polskiego.
Podkreśla, że zamiast wprowadzać piąty stopień awansu, trzeba w ramach tych, co już są, wprowadzić dla nauczyciela dyplomowanego pierwszy, drugi i trzeci stopień specjalizacji.

Będziesz znów się poddawał tej idiotoawansokracji? Ja na szczęście juz nie muszę...

Ale mniejsza o mnie. Poczytaj komentarze nauczycieli pod tekstem...

Jolly Roger 

Przedmiot nauczania: polglisz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 5, Wysłany: 2009-12-03, 14:49   

Cytat:
Jak myslisz, co bedzie, gdy wejdzie zwiekszenie etatu do 26 godzin i znajdziesz sie wśród zwolnionych?

Będę myślał gdy zagrożenie będzie realne. na razie to bardzo daleki projekt gdzieś w szufladzie jakiegoś urzędasa na prowincji.

Pomysł Broniarza o specjalizacjach jest idiotyczny. MEN korzysta z innego pomysłu. Premiować nauczycieli, którzy pełnią "kierownicze" stanowiska w szkole.
kierownik od projektu unijnego
kierownik zespołu przedmiotowego
kierownik pracowni komputerowej
Cytat:

Poczytaj komentarze nauczycieli pod tekstem...

Poczytałem i jestem przerażony jak ludzie przygotowujący do egzaminów gimnazjalnych czy maturalnych mają problemy z czytaniem ze zrozumieniem i jak łatwo się irytują dziennikarskimi kaczkami.

konris 

Post nr 6, Wysłany: 2009-12-03, 15:17   

Obyś miał rację (ze to tylko dziennikarskie kaczki)...

Odpowiedz do tematu