Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Po polsku w internecie
Autor Wiadomość
edzia 

Post nr 31, Wysłany: 2009-03-01, 21:49   

A ja nie umiem zdusić w sobie śmiechu przy "przyjmnie". Też spotykane u nauczycieli. Zawsze mi się to z czym innym kojarzy. :wink:

dushka 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagog
Post nr 32, Wysłany: 2009-03-02, 14:05   

A co powiecie na "bylimy", "zrobilimy"?

Nauczycielka, z miasta (przyjmuję, iż na wsi można spotkać więcej ludzi mówiących niepoprawnie - fakt, nie obraza). Humanistka. Bardzo dużo czyta. I.... ręce opadają.

Miłka 

Przedmiot nauczania: Język polski
Post nr 33, Wysłany: 2009-03-02, 15:13   

Bardzo się cieszę, że został poruszony temat poprawności językowej. Nasz ojczysty język jest piękny, ale bardzo trudny! Oj, bardzo trudny! Chyba nie ma na świecie człowieka, który nie popełnia błędów. Nie powinniśmy się obrażać na forum, bo mamy cel przed sobą: uczenie młodych ludzi poprawnego posługiwania się językiem polskim. A jeśli chodzi o błędy, które mnie drażnią, to jest to brak odmiany nazwisk.

[uczeń]676 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 34, Wysłany: 2009-03-03, 14:30   

Mnie języka niemieckiego uczy kobieta, która nie odróżnia pojęcia "liczba" od "cyfra", polonistka zaś wali pleonazm za pleonazmem... O jej zwrocie "duża litera" - zamiast "wielka" - to już nie wspomnę (wiem, że dzisiaj to już chyba nawet zgodnie z tym, co PWN podaje, jest wymienne, ale - na Boga - to nauczyciel polskiego!).

Ech. Parodia szkoły. :|

bzyk 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagog
Post nr 35, Wysłany: 2009-03-03, 20:20   

Pani z matematyki zaczyna liczyć... raz, dwa, zamiast jeden, dwa...
Kuba Wojwódzki: w każdym bądź razie - w każdym razie,

Ps. Napiszcie jakieś przykłady, jesli Wam przyjda do głowy :)

Jolly Roger 

Przedmiot nauczania: polglisz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 36, Wysłany: 2009-03-04, 13:29   

Nie znam się na interpunkcji. Robię gafy gramatyczne i stylistyczne. Raczej nieświadomie choć czasem zupełnie "specjalnie."

orty poprawia za mnie komputer choć one rzadko mi zdarzają się.
jestem za tym, aby dbać o język ojczysty, ale przeciwny zbytniemu puryzmowi językowemu. Język jest żywą materią. wciąż ewoluuje, zmienia się przeobraża. Jeszcze 20-30 lat temu słowo fajnie było niemile widziane. Dzisiaj jest zupełnie zwyczajne.

Lubuje się w regionalizmach. Jak widzę, ze ktoś pisze "rozumię" to od razu wyczuwam swojaka :lol: Mam świadomość pewnego zaśmiecenia swojego języka. Trudno mi to wyeliminować. Zwłaszcza, ze nic w tym kierunku nie robię. Za to lubię się bawić językiem i wymyślać neologizmy.

Nie przesadzajmy z nowomową. Trzymajmy fason, ale nie przesadzajmy, że tylko jeden wzór jest ostatecznie nie do podważenia.

[uczeń]676 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 37, Wysłany: 2009-03-04, 15:05   

To ja sobie pozwolę żartobliwie... ;)

Jolly Roger napisał/a:
Nie znam się na interpunkcji.

Interpunkcja się przydaje, zwłaszcza wtedy, kiedy nie wiesz, czy kiedy wniesiono potrawy, na stół weszła babcia, czy też kiedy wniesiono potrawy na stół, weszła babcia. ;)

Jolly Roger napisał/a:
Jeszcze 20-30 lat temu słowo fajnie było niemile widziane. Dzisiaj jest zupełnie zwyczajne.

O, o, o! :D Tak samo słówko zajebiście dzisiaj jest już tylko i wyłącznie kolokwializmem, a nie wulgaryzmem. :D

Jolly Roger 

Przedmiot nauczania: polglisz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 38, Wysłany: 2009-03-04, 15:23   

:wink: Nie taką interpunkcję miałem na myśli, ale OK masz mnie :ble:

Natomiast za uzycie słowa d... dostałem osztrzeżenie rok temu. gdy miwues uzył d... w podobnym kontekście w ostatnim miesiącu to nie dostał ostrzeżenia. Przyjmuję, że jest to własnie ewolucja postrzegania słowa d... z wulgaryzmu na kolokwializm :lol2:

marakuja 

Przedmiot nauczania: Przyroda
Post nr 39, Wysłany: 2009-03-06, 18:18   

Jolly Roger napisał/a:

Natomiast za uzycie słowa d... dostałem osztrzeżenie rok temu.

Kara dożywotnia? Może by tak ustalić, że po pół roku wzorowego sprawowania następuje amnestia?

edzia 

Post nr 40, Wysłany: 2009-03-12, 20:59   

Proszę, oto świeżutki przykład niedbalstwa językowego na naszym forum:
Cytat:
ogolne rzeczy co to jest na czym polega jak wczesne wspomaganie funkcjonuje w polsce chcialam sie zapoznac z tym temate zorientowac sie w nim
:? :shock: :?

Naauczycielkaa 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 41, Wysłany: 2009-05-21, 20:14   

Dobry cytat edzia

Nie będę chyba wyjątkiem, jeśli powiem, że mnie krew zalewa, gdy słyszę "ja umię, ty umisz, oni umiom" i to samo z czasownikiem "rozumieć"

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka

Post nr 42, Wysłany: 2009-08-01, 15:58   Jak zachęcić apolonię (i nie tylko ją) do .....

W związku z problemem jaki pojawił się na forum - poprawne pisanie postów i jednoczesne powołanie się na jeden z punktu regulaminu o postach nie wnoszących nic do dyskusji postanowiłam (renati23) podzielić wątek na dwa tematy.
Jedak aby wątek był zrozumiały muszę wkleić wypowiedź apolonii aby reszta wypowiedzi była zrozumiała.

apolonia napisała:
"Powiedzmy w prost - dzieciom niechce się cwiczyc [ szczególnie dziewczyną ] bo nie chca się męczyc a potem siedziec spocone przez 5,6 h albo i dluzej. jA ZAWSZE PO LEKCJI W miare czasu oczywiscie udostępniam prysznice - nie chodzi oczywiście o kąpiel ale o odświerzanie się i co lepsza połowa osób z nich korzysta )
Jeśli jednak problem tkwi w lenistwie to chyba nie idzie nic poradzic, mozna mymyślic ciekawe zajęcia a nie jak niektórzy w-fiści daja pilkę i każa grac ; |
a może tak udzial nauczyciela podczas gry ? jeśli wymagacie od uczniów by grali bądzcie dla nich przykładem. Uczeń widzi że my sie plaszczymy i ma pretensje ,że oni musza grac. Dodatkowo komentuj każdego ucznia, dopinguj go... [ świetnie ci idzie, wystaw, a teraz gooll ;dd] zobaczysz że ławka zacznie swiecic pustkami ; ]"

W odpowiedzi na ten wpis malgala napisała:

A jak zachęcić nauczycieli do starannego posługiwania się językiem polskim? :cry:

Ostatnio zmieniony przez renati23 2009-08-04, 15:21, w całości zmieniany 2 razy  

apolonia 

Przedmiot nauczania: Wychowanie fizyczne
Post nr 43, Wysłany: 2009-08-02, 09:45   

malgala, Ja na forum niestety nie pisze poprawnie, ale myślę że to wina pośpiechu ponieważ staram się pomóc innym forumowiczą ,a nie dociekac różnych rzeczy. To nie temat matematyki ale problemy w-fistyczne więc jeśli nie umiesz w tej kwesti pomóc to nie udzielaj się na forum...

Basso profondo 

Post nr 44, Wysłany: 2009-08-02, 10:04   

apolonia napisał/a:
innym forumowiczą

Lepiej się weź za siebie, jakiś edytor tekstu sobie spraw, bo to aż zęby bolą.

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka

Post nr 45, Wysłany: 2009-08-02, 10:16   

apolonia napisał/a:
Ja na forum niestety nie pisze poprawnie

Chyba nie tylko na forum.
apolonia napisał/a:
jeśli nie umiesz w tej kwestii pomóc, to nie udzielaj się na forum...

Skoro zdecydowałaś się zarejestrować na tym forum, trzeba było dokładnie zapoznać się z jego regulaminem
Cytat:
8. Pisz rzeczowo i konkretnie, tak żeby każdy Cię zrozumiał. Zwracaj uwagę na poprawność językową oraz czytelność zapisu.

Od nauczycieli każdego przedmiotu należy wymagać starannego posługiwania się językiem polskim. Dotyczy to również nauczycieli wychowania fizycznego.

Odpowiedz do tematu