Można, a jakże, ale chodzi o zniechęcenie i poddanie się pracownika.
NanaMaster
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 27 Dołączyła: 02 Wrz 2009 Posty: 43 Skąd: warmińsko-mazurskie
Post nr 17, Wysłany: 2011-01-30, 10:39 PITY 2010
Witam, czy rozliczyliście się już z pitami? Jeśli tak to czy komuś wyszło dosłownie kilka złotych zwrotu? Bo nie wiem czy coś źle wypełniłam czy jest to możliwe, tym bardziej, że za poprzednie 2 lata miałam zawsze sporo zwrotu.
Pytam przede wszystkim osób bez małżonka i żadnych ulg na dziecko ani internet.
Nie rozliczałam się jeszcze, ale liczę na kilkaset co najmniej złotych zwrotu (nie uwzględniając ulgi na dziecko), bo zarabiam niewiele, a jest kwota wolna od podatku.
Jeśli zarobiłaś mniej niż ... 3091, to zwrócą Ci całość zaliczek wpłaconych. Oddanie całej zaliczki oznacza, że nie dostaniesz więcej z tytułu posiadania dziecka.
Zakładając, że było to 15 000, to wtedy podatek należny wynosi ok. 2000 (uwzględniając kwotę zmniejszającą podatek w wysokości ok. 550 PLN). Dostaniesz różnicę między wpłaconymi zaliczkami, a podatkiem należnym (czy to będzie kilkaset złotych? Może, zależy od pobranych zaliczek), no i plus te ok. 1100 na dziecko.
Jedliński
Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 23, Wysłany: 2011-02-09, 23:32 Korepetycje a PiT
Zarobiłem troszeczkę na korepetycjach ponad 1000zł w zeszłym roku (nie mam firmy) i gdzie ja mam to wpisać jako uczciwy podatnik do zeznania podatkowego (do jakiej rubryki)?
uczciwy podatnik już wcześniej powinien ewidencjonować zyski, bo teraz to trochę po ptokach A jak chcesz uspokoić sumienie to wpłać jakąś sumkę na zbożny cel.
_________________ We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free
Basso profondo
Post nr 25, Wysłany: 2011-02-10, 19:39
Jedliński napisał/a:
Zarobiłem troszeczkę na korepetycjach ponad 1000zł w zeszłym roku (nie mam firmy)
Uważaj, bo po kilku latach może się okazać, że działalność gospodarczą jednak prowadziłeś, tyle że niezarejestrowaną.
Szczególnie ZUS lubi robić ludziom takie problemy - oczywiście, żeby ścigać za zaległe składki. Niektórym ponoć dopiero przed sądem apelacyjnym przychodziło sprawę załatwiać.
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum