Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Studiujący nauczyciele :)
Autor Wiadomość
Marzena82 

Przedmiot nauczania: j.polski, pedagog specjalny
Post nr 1, Wysłany: 2007-08-10, 12:04   Nauczyciel - student??

Witam;) Nurtuje mnie jedno pytanie, czy w Waszych szkołach też stawiany jest taki duży nacisk na dokształcanie się? Bo u mnie to zaczyna już przybierać "nie naturalne" rozmiary. Trzy czwarte grona, oczywiście "dobrowolnie"(hehe) rozpoczęło studia podyplomowe. Ja ( niestety) też do nich dołączyłam. Zastanawia mnie tylko fakt, czy wszędzie są takie same wymagania, czy tylko u mnie. Chętnych zapraszam do wymiany poglądów. Miłego dzionka;)

Monita83 

Przedmiot nauczania: język polski
Post nr 2, Wysłany: 2007-08-10, 16:27   

Nie wiem, jak to dokładnie jest z tym naciskiem, bo jeszcze nie pracowałam w szkole, ale z tego, co słyszałam tu i ówdzie, rzadko kiedy można znaleźć nauczyciela bez studiów podyplomowych, niemal każdy ma jeszcze jakieś dodatkowe specjalizacje albo jest właśnie w trakcie ich robienia. Ja również złożyłam papiery na studia podyplomowe i po mniej więcej 7 września dowiem sie, czy będę studentką czy nie...

Marzena82 

Post nr 3, Wysłany: 2007-08-10, 20:33   

Zgadzam się z tym, że nauczyciele dokształcają się,ale myślę,że to wszystko powinno być w granicach zdrowego rozsądku. W moim przypadku jest tak,że jestem po magisterce,licencjacje i teraz końce podyplomówkę i dowiedziałam się, że to jeszcze mało :sad: A Ty na jaką podyplomówkę się zdecydowałaś?

marika 
wieczna studentka

Przedmiot nauczania: muzyka, plastyka, historia, WOK
Post nr 4, Wysłany: 2007-08-11, 12:55   

No cóż.... jako wieczna studentka powiem, że życie zmusiło mnie do dokształcania się :razz:
Kończąc studia muzyczne nie spodziewałam się, że będę miała najmniej godzin muzyki :evil:
Skończyłam podyplomówkę z historii i wos - u, a poźniej z wiedzy o kulturze. W tej chwili kończę podyplomowe studia plastyczne, mimo iż uczę tego przedmiotu od paru lat (mam zbliżone kwalifikacje z WOK- u). :grin: I nie jestem pewna, czy to moje ostanie studia :lol:

Monita83 

Post nr 5, Wysłany: 2007-08-11, 14:18   

Cytat:
A Ty na jaką podyplomówkę się zdecydowałaś?
- ja wybrałam historię, jednak bardziej z konieczności niż z zamiłowania- pisałam już o tym w którymś temacie... Zdecydowanie bardziej wolałabym np. logopedię, która też znajduje się na tej samej uczelni, ale chyba większe zapotrzebowanie jest na historyków, przynajmniej z tego, co widzę, przeglądając strony o pracy dla nauczycieli...

renati23 
Administracja

Przedmiot nauczania: przedsiębiorczość
Post nr 6, Wysłany: 2007-08-11, 16:24   

Ja rozpoczęłam podyplomówkę można powiedzieć na własne życzenie :lol: ponieważ studia są finansowane z EFS-u i praktycznie w mojej szkole jeszcze dwoje nauczycieli w przyszłym roku szkolnym będzie kontynuować naukę (jedna uzupełniające magisterskie a druga chcąc dodatkowo uczyć angielskiego zdecydowała się na studia w tym kierunku)
Nikt w szkole nie naciska, :cool: na szczęście :roll:

Marzena82 

Post nr 7, Wysłany: 2007-08-12, 18:26   

To super :wink: Całkiem inaczej studiuje się na własne życzenie,aniżeli jest to z góry narzucone;) Ale coż...pocieszam się,że zawsze może być gorzej :smile:

[ Dodano: 2007-08-12, 19:32 ]
Monito,z tą historią to "coś" musi być :wink: Dość często spotykałam się ostatnio z tym,że polonista łączony jest z historykiem- hehe :wink: Bardzo dobry wybór :wink: Ja też myślałam o podyplomówce z historii,ale w związku z tym,że pracuję w szkole specjalnej logopedia okazała się bardziej przydatna :wink:

Monita83 

Post nr 8, Wysłany: 2007-08-12, 22:12   

Domyślam się... w szkole specjalnej, to prawie każde dziecko ma zajęcia z logopedą, więc jest na pewno zapotrzebowanie... jak opiekowałam się dzieciakami w przewozie, to zdaje się wszystki chodziły na tego rodzaju zajęcia... dzieci i ze szk. specjalnej i z integracyjnej i dla niesłyszących...

dushka 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagog
Post nr 9, Wysłany: 2007-10-15, 14:54   

U mnie to paranoja się robi powoli.Ja rok temu w sobotę miałam obronę na podypl. informatyce, a w poniedziałek dostałam papiery do wypełnienia, w których musiałam określić, jakie studia zrobić w ciągu najbliższych 5 lat :roll:

Ale zawzięłam się, nie będę robiła nic na siłę. Jedyne, co chcę dla siebie zrobić to mgr i coś plastycznego - plastyka albo terapia zajęciowa. A najlepiej by było, gdybym mogła mgr z tego robić :D

daughter 
małażonka

Przedmiot nauczania: j. angielski
Post nr 10, Wysłany: 2007-10-15, 16:06   

Na akademii z okazji dnia nauczyciela był skecz- przerywnik, w którym 'nauczyciele' (uczniowie) w pokoju nauczycielskim opowiadali o swoim ciężkim żywocie mówiąc, że w 'sobotę znowu na studia'....

dushka 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagog
Post nr 11, Wysłany: 2008-09-27, 20:30   Studiujący nauczyciele :)

No właśnie, czy ktoś zaczyna jakieś studia w tym roku?

ms.elephant 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagogika, pedagogika wczesnoszkolna, informatyka, język angielski w edukacji przedszkolnej i wczesnoszkolnej
Post nr 12, Wysłany: 2008-09-27, 22:18   

Teraz na pewno nie. Niedawno skończyłam :P Ale chyba już mi zaczyna być tęskno do czegoś nowego. Czyżby jakieś zboczenie zawodowe? :devil:

renati23 
Administracja

Przedmiot nauczania: przedsiębiorczość
Post nr 13, Wysłany: 2008-09-28, 07:45   

Cytat:
le chyba już mi zaczyna być tęskno do czegoś nowego. Czyżby jakieś zboczenie zawodowe? :devil:

ja w czerwcu skończyłam kolejne studia podyplomowe :P a już we wrześniu zastanawiam się nad kolejnymi :mrgreen: jednak chyba ten rok odpocznę :wink:

chiczi 

Przedmiot nauczania: język polski, terapia pedagogiczna, bibliotekoznawstwo
Post nr 14, Wysłany: 2008-09-28, 11:05   

Ja rozpocznę kurs kwalifikacyjny- bibliotekoznawstwo :)
W czerwcu skończyłam terapię pedagogiczną :D

edzia 

Post nr 15, Wysłany: 2008-09-29, 12:24   

Rozglądam się za jakimiś studiami podyplomowymi organizowanymi w wersji e-learningowej. Znacie jakąś uczelnię, która organizuje wirtualne podyplomówki?

Odpowiedz do tematu