Przedmiot nauczania: edukacja wcz.
Post nr 245, Wysłany: 2010-08-06, 06:32
malgalo, to może być fruczak gołąbek - przepiękne stworzenie, owad podobny do koliberka, które spija nektar z kwiatów i bardzo szybko macha skrzydełkami. Tak szybko, że nie sposób uchwycić tych skrzydełek na zdjęciu Kiedyś zauważyłam takiego na balkonie i zakochałam się!
to może być fruczak gołąbek - przepiękne stworzenie, owad podobny do koliberka
Faktycznie, wyglądało mi to na skrzyżowania kolibra z ważką.
Skrzydełkami tak szybko to machało, że furkot było tylko słychać i na zdjęciu takie rozmazane ślady tylko w ich miejscu wyszły.
Nigdy jeszcze czegoś takiego nie widziałam.
Przedmiot nauczania: edukacja wcz.
Post nr 247, Wysłany: 2010-08-06, 11:42
malgalo, ja też widziałam go tylko raz w życiu, zawisł przy kwiatach zupełnie jak na Twoim zdjęciu i takim długim języczkiem wysysał nektar. To ćma, ale czytałam, że wiele osób na początku bierze ją za kolibra. Miałaś szczęście, że udało Ci się to stworzonko sfotografować. Może jeszcze przyleci
Też widziałem takie cudo, niestety nie w Krakowie ale u znajomych, pod Zawierciem. Do tej pory też byłem przekonany, że to koliber, chociaż takie ptaki w naszej strefie klimatycznej nie występują
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
A wiesz skąd się te gołębie wzięły w Krakowie? Jest taka legenda.
Otóż Konrad Mazowiecki pragnął uzyskać koronę polską. W związku z czym, zamierzał udać się do Rzymu, celem przekonania papieża dla swoich starań. Aby się tam udać, potrzebował pieniędzy. Poszedł więc po pożyczkę do pewnej starej czarownicy. Ta zgodziła się dać stosowne pieniądze pod warunkiem, że Konrad Mazowiecki przywiezie koronę z Rzymu. Pod zastaw wzięła jego zbrojnych, których zamieniła w gołębie na ten czas. Jak widać, Konradowi Mazowieckiemu się nie udało
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum