Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wiadomości - Wiezienie za klapsa
Autor Wiadomość
[student]Vasir 

Post nr 1, Wysłany: 2011-11-11, 00:30   Wiadomości - Wiezienie za klapsa

http://wiadomosci.onet.pl...-wiadomosc.html

Co o tym sądzicie? Mi po prostu opadła szczęka... nawet nie wiem co o tym powiedzieć. Śmiać się? Płakać? Czegoś tak idiotycznego to nie widziałem...

Już niedługo będzie więzienie dla matek które biegają w ciąży... bo narażają dziecko na wstrząsy... :crazy:

Basso profondo 

Post nr 2, Wysłany: 2011-11-11, 08:39   

Miejmy nadzieję, że sędzia nie okaże się głupcem i nie da się wodzić za nos lewakom, którzy uchwalili idiotyczne prawo. Od razu było wiadomo, że skierowane jest tak naprawdę nie przeciw patologicznym rodzicom, lecz przeciw tym normalnym, kochającym swoje dzieci. Dzisiaj każdy jest podejrzany, tyle jest przepisów, że na każdego można znaleźć jakiegoś haka. Dajcie mi człowieka, a znajdę na niego paragraf.

Może ludzie się obudzą i zaczną pikietować ten sąd?

[student]buds425 

Post nr 3, Wysłany: 2011-12-30, 07:58   

wątpię. ja mam w ogóle wrażenie, że dzisiejsi rodzice liczą, że to szkoła wychowa im dziecko, a jak już wychowują to tak, żeby było bezstresowo i jak najmniej problematycznie. po co wymagać i użerać się z bachorem. wiem brutalne, ale niestety takie są moje obserwacje:( jednym słowem dramat.

[rodzic]Boze 

Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 4, Wysłany: 2012-01-16, 11:35   

Ja zauważam tendencję inną... Rodzice za wszelką cenę bronią dzieci w konfrontacji z nauczycielem. Zawse nauczyciel jest winny, a nie ich kochane dzieciątko.

A sprawa z klapsem... Coś okropnie głupiego. Nie jestem za tym , aby bić dzieci i promować klapsy jako metodę wychowawczą , ale bez przesady. Tym bardzie, iż ludzie, którzy faktycznie znęcaja sie nad dziećmi zwykle w miejscach publicznych zachowują się nienagannie...

[rodzic]MarciM 

Post nr 5, Wysłany: 2012-01-22, 12:29   

Proponuję jednak zajrzeć do tego linka. Tu nie chodzi o klaps tylko emocje jakie się wiążą z tym klapsem czyli strach i upokorzenie zwłaszcza że to było miejsce publiczne. Ja nie rozumiem trochę Polaków. Gdy ktoś zatłucze swoje dziecko na amen to oczywiście jest to złe i postuluje się powieszenie zwyrodnialca. Ale gdy są pierwsze symptomy to bronimy tych rodziców jak się da. Przecież to ojciec groził temu dziecku.
Dla zwolenników klapsów mam jedno pytanie. Czy pozwolilibyście sobie na to żeby ktoś dorosły przyszedł i dał wam klapsa?
Nie oceniajmy tego przypadku za mocno bo to tylko artykuł który ma szokować. Jeżeli jednak bić i zastraszać dzieci nie wolno to pogódźmy się, że takie prawo w końcu zacznie być przestrzegane.

[student]haLayla 
El Comediante

Przedmiot nauczania: Medycyna
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 6, Wysłany: 2012-01-22, 12:54   

MarciM napisał/a:
Czy pozwolilibyście sobie na to żeby ktoś dorosły przyszedł i dał wam klapsa?

A jaki to ma związek? :wink:

[rodzic]MarciM 

Post nr 7, Wysłany: 2012-01-22, 13:13   

A taki, że dziecko jest człowiekiem. Jest pod naszą opieką ale przysługują ale obejmują go prawa człowieka. Jeżeli widzimy dorosłą osobę w autobusie czy sklepie (może nawet i nam bliską) to nikt nie wpadnie na pomysł żeby ją uderzyć tylko przemilczy to lub zwróci uwagę.

Basso profondo 

Post nr 8, Wysłany: 2012-01-22, 14:09   

Problem w tym, że dziecko nie jest takim samym człowiekiem jak dorosły. Zwrócenie uwagi czasem nie pomaga, przemilczanie zaś to rezygnacja z wychowania i krzywda dla dziecka.

[student]haLayla 
El Comediante

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 9, Wysłany: 2012-01-22, 15:10   

MarciM napisał/a:
A taki, że dziecko jest człowiekiem.

Aha, no i?

MarciM napisał/a:
Jest pod naszą opieką ale przysługują ale obejmują go prawa człowieka.

Tako rzecze Zaratusztra...

MarciM napisał/a:
Jeżeli widzimy dorosłą osobę w autobusie czy sklepie (może nawet i nam bliską) to nikt nie wpadnie na pomysł żeby ją uderzyć tylko przemilczy to lub zwróci uwagę.

Dziecko nie jest osobą dorosłą.

[rodzic]MarciM 

Post nr 10, Wysłany: 2012-01-22, 18:28   

Ustawodawca jednak z jakiegoś powodu (raczej konwencji międzynarodowych niż własnej inicjatywy) uznał, że wszelka przemoc skierowana w stronę dziecka może spotkać się z sankcjami. Można dziecko przytrzymać gdy coś robi źle i znajduje się w jakimś zagrożeniu np ignoruje nasze prośby o zachowanie spokoju koło drogi itd.
Dziecko nie jest osobą dorosłą jednak nie jest wyjęte z pod naszego prawa i stosuje się w stosunku do niego takie same przepisy. Nie może jedynie samodzielnie inicjować procedur sądowych. Nie podlega takim samym sankcjom jak osoba dorosła natomiast podlega takiej samej ochronie jak dorosły.
Nikt w zamyśle nie chce odbierać dzieci jeżeli komuś incydentalnie zdarzy się krzyknąć w stronę dziecka. To jest oczywiste, jesteśmy ludźmi.

Basso profondo 

Post nr 11, Wysłany: 2012-01-22, 18:46   

MarciM napisał/a:
Ustawodawca jednak z jakiegoś powodu

Z powodu chorej pajdocentrycznej ideologii ustawodawca wylał dziecko z kąpielą.
Doktryna prawa karnego od wieków uznawała, pod pewnymi warunkami, incydentalnego klapsa za wyjątek, pozwalający nie penalizować takiego postępowania rodziców z uwagi na zgubne skutki penalizacji. Zgubne i dla samego dziecka, i dla całego społeczeństwa.

Wielowiekową tradycję ustawodawca zastąpił ideologią. Będzie to co w Szwecji. Rozpad więzi rodzinnych i obawa dorosłych przed dziećmi. A potem odwracanie się od dzieci, dystansowanie się, trzymanie się od nich z daleka, brak ciepła i życzliwego zainteresowania dziećmi, życzliwej troski ze strony społeczeństwa.

[rodzic]MarciM 

Post nr 12, Wysłany: 2012-01-22, 19:55   

Ale ja się z tymi wszystkimi rzeczami zgadzam. Bo to jest takie myślenie- o co temu państwu chodzi, przecież nie katuję dziecka i krzyczę rzadko. W ustawie o rodzinie chodziło jednak o takie sytuacje gdzie dochodziło do jaskrawym przypadków znęcania się nad dziećmi i ciężko było ukarać sprawcę. Prawo nie jest idealne albo inaczej praktyka stosowania może nie być idealna. Dobrze się chyba jednak stało że jak pijany menel będzie dobijał się do drzwi z groźbami skierowanymi do dzieci to policja będzie mogła go stamtąd usunąć- czego wcześniej nie mogła zrobić bo to był jego adres zameldowania.
Wątpię trochę w zdolności rodzicieli którzy muszą używać przemocy by zdobyć szacunek dziecka. Widzę to po swojej rodzinie jak byłem wychowywany i dzisiaj po różnych rodzinach w których panuje partnerski układ a dzieciom jednak nic nie obija- rodzice są dla nich autorytetami. Pewnie, że czasami się kłócą ale nikt nikogo nie straszy ani tym bardziej nie wpada na pomysł z klapsami.

[student]haLayla 
El Comediante

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 13, Wysłany: 2012-01-22, 20:05   

MarciM napisał/a:
Ustawodawca jednak z jakiegoś powodu (raczej konwencji międzynarodowych niż własnej inicjatywy) uznał, że wszelka przemoc skierowana w stronę dziecka może spotkać się z sankcjami.

Ustawodawca uznał także, że należy jeździć z włączonymi światłami. Uznał, że można sprzedawać papierosy w sklepach. Uznał, że paliwo jest zbyt tanie. Wreszcie uznał, że lepiej będzie, gdy podniesie VAT. Nie traktuj ustawodawcy jako źródła poznania dobra i zła, bo to tylko ludzie ;)

MarciM napisał/a:
Można dziecko przytrzymać gdy coś robi źle i znajduje się w jakimś zagrożeniu np ignoruje nasze prośby o zachowanie spokoju koło drogi itd.

A czasem trzeba dać klapsa, bądź przejść krok dalej i użyć pasa. Nie wyobrażam sobie np. gdyby moje dziecko ukradło czekoladę ze sklepu, bym miał poprzestać na rozmowie i nakazaniu zwrócenia czekolady wraz z przeproszeniem sprzedawcy.

MarciM napisał/a:
Nikt w zamyśle nie chce odbierać dzieci jeżeli komuś incydentalnie zdarzy się krzyknąć w stronę dziecka. To jest oczywiste, jesteśmy ludźmi.

Masakra. Niedługo nawet podnoszenie głosu na dzieci będzie penalizowane.

MarciM napisał/a:
Wątpię trochę w zdolności rodzicieli którzy muszą używać przemocy by zdobyć szacunek dziecka. Widzę to po swojej rodzinie jak byłem wychowywany i dzisiaj po różnych rodzinach w których panuje partnerski układ a dzieciom jednak nic nie obija- rodzice są dla nich autorytetami. Pewnie, że czasami się kłócą ale nikt nikogo nie straszy ani tym bardziej nie wpada na pomysł z klapsami.

Partnerem dla dorosłego może być drugi dorosły. Nad dzieckiem została ustanowiona władza rodzicielska nie z powodu chorych marzeń rodziców o władzy i dominacji, ale właśnie dla dobra dziecka. Dziecko nie posiada jeszcze rozwiniętego sumienia, zdolności oceny swoich czynów czy chociażby elementarnej wyobraźni, która pozwalałaby przewidywać konsekwencje, np. bujania się na krześle.

Basso profondo 

Post nr 14, Wysłany: 2012-01-22, 20:25   

MarciM napisał/a:
W ustawie o rodzinie chodziło jednak o takie sytuacje
MarciM napisał/a:
Prawo nie jest idealne albo inaczej praktyka stosowania może nie być idealna

Marksowi i Engelsowi też pewnie nie chodziło o gułagi. Socjalizm tak, wypaczenia nie?

Trzeba być skrajnym idiotą, żeby lewackie ideologie wprowadzać pod przymusem do rodziny, a potem się usprawiedliwiać, że to nie prawo jest złe, lecz praktyka jego stosowania. Wystarczy wyobraźnia i wiedza historyczna, żeby przewidzieć skutki złego prawa.

[rodzic]MarciM 

Post nr 15, Wysłany: 2012-01-22, 20:33   

Oczywiście konwencję międzynarodowe czy nasze prawo są elementami jakieś umowy społecznej. Jest jednak wyrazem jakieś refleksji na temat dziecka czy człowieka w ogóle więc jest to coś więcej niż zdanie przekupki na targu
Co do drugiej części posta. Pojęcie "władzy rodzicielskiej" staje się w świetle tego prawa nieaktualne. Nie można mieć prawa do całkowitego dysponowania drugim człowiekiem. Piszesz "nie z powodu chorych marzeń o władzy i dominacji" ale takie rzeczy miały i mają miejsce. Doskonale tego sposobu myślenia o dzieciach doświadczyłem dlatego będę się przed nim bronił. Bo w chwilach słabości będziemy sobie na takie rzeczy pozwalali. A tak wisi nad nami ręka sprawiedliwości:)

Odpowiedz do tematu