nadciąga kryzys. Trzynastki nie wypłacili, źli ludzie wieszczą, ze wyrównania płac nie bedzie. Skończyło się obżeranie czas przejśc na tanie danie
Kotlet z twarogu. Porządny, niekruszący się twaróg kroimy na kostki (jak kostki rybne) i mocno doprawiamy wg smaku (jedni lubia napieprzyć aż zielono inni nasypać chilli aż będzie czerwono, a jeszcze inni na łatwizne posypia vegetą.) nastepnie panierujemy i na patelnię. Podawać raczej z ryżem (o dziwo brązowy zdrowszy jest teraz tańszy niż biały) i suróweczką. Szybko, tanio i zdrowo. Smacznego.
_________________ We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free
Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie na 15 min., następnie zmiksować z jajkami. Stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i marchewkę. Pod koniec mieszania odać olej, rodzynki i przyprawy. Piec około 50 min. w temp. 150-200 stopni.
Ja jeszcze przesiałam nad ciastem w sitku łyżeczkę kakao, bo mój brat lubi wszystko z dodatkiem kakao. Miałam dzisiaj zrobić mu kakaowe mufinki...
Smacznego
Ostatnio przeglądałam książkę kucharską z serii "Kuchnie świata", czy jakoś tak Ta była o kuchni tureckiej. Znalazłam tam przepis na zupę soczewicową, trochę inny od tego, jaki ja znam. Jedna z moich ulubionych Tylko nie wiedziałam, że pochodzi z Turcji. Przepis nie pochodzi z książki, ten jest nieco zmodyfikowany przede wszystkim szybciej się przygotowuje zupę wg tego przepisu, bo nie moczy się soczewicy, a lekko praży i dusi.
Przepis:
400 g soczewicy
200 g ziemniaków
2 cebule
por, seler
100 g marchewki
0,5 l przecieru pomidorowego
50 g korzenia pietruszki
sól, pieprz, mięta, lubczyk
Cebulkę przysmażyć, dodać soczewicę, poddusić na ogniu przez 5 min., zalać 1/2 litra wody. Por, seler, marchewkę i pietruszkę pokroić i dodać do soczewicy. Dusić, aż warzywa staną się półmiękkie. Wtedy można wlać jeszcze wody, dodać przecieru (niektórzy dodają koncentratu, wtedy powinno starczyć 100 ml), dodać lubczyku (dodaje niepowtarzalnego aromatu i zastępuje po części sól). Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, a pod koniec gotowania, jak już będą miękkie, dodać miętę, może być suszona. Doprawić można też dodać trochę śmietany do smaku, jak ktoś lubi
I przy okazji soczewicy, sałatka:
400 g soczewicy
2 cebule
2 pory
3 selery
200 g marchewki
2 średnie brokuły
0,5 l przecieru pomidorowego
50 g korzenia pietruszki
sól, pieprz, mięta
Początkowo przygotować tak samo, jak zupę, tylko potem nie dolewać już wody, dodać brokuły, mogą być też inne warzywa będące w zasięgu ręki I tradycyjnie doprawić
Post nr 68, Wysłany: 2011-10-07, 09:49 Przepisy: Pizza Hut, McDonald´s oraz KFC
Jeżeli macie na ochotę ulubią pizze z Pizza Hut lub na Shake waniliowy, a może skrzydełka Ala KFC. Na stronie www.fastfood.za.pl znajdziecie przepisy, dzięki którym zrobienie np: pizzy Ala Pizza Hut w domu jest bardzo proste.
Ja właśnie zjadłem pizze na cienkim cieście w smaku nawet podobna POLECAM!!!
Takie jedzenie jest tak bardzo niezdrowe i pozbawione wartości odżywczych, że gdyby przeliczać to na kilometry, to można by zbudować autostradę z Gdańska do Krakowa przez Berlin i Moskwę.
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Post nr 70, Wysłany: 2011-11-08, 11:15 Re: Przepisy: Pizza Hut, McDonald´s oraz KFC
steffan77 napisał/a:
Jeżeli macie na ochotę ulubią pizze z Pizza Hut lub na Shake waniliowy, a może skrzydełka Ala KFC. Na stronie www.fastfood.za.pl znajdziecie przepisy, dzięki którym zrobienie np: pizzy Ala Pizza Hut w domu jest bardzo proste.
Ja właśnie zjadłem pizze na cienkim cieście w smaku nawet podobna POLECAM!!!
Tutaj masz coś podobnego. Koleś robi różne "niezdrowe i pozbawione wartości odżywczych " jedzenie
Potrzebowałam dziś jakiegoś odstresowywacza.
Zrobiłam sobie więc pieczone banany.
Banany trzeba umyć, odciąć końcówki, naciąć wzdłuż, rozchylić naciętą skórkę ale owoc pozostawić w środku. Obsypać startą gorzką czekoladą, zawinąć w folię aluminiową i zapiec.
Można jeszcze tego banana posypać szczyptą brązowego cukru (albo w ogóle grubego) wtedy je się przyjemniej bo chrupanie czegoś sprzyja dobrze temu do bólu słodkiemu smakołykowi:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum