vuem, ja się nauczyłem, że w tłumie rzadko warto stać
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Widzę, że z tematu zrobił się trup
To może odświeżę, i od razu skieruję na nieco bardziej konkretne tory...
Jakie poglądy macie? Libertariańskie, komunistyczne, prawica, lewica, chrześcijańska demokracja, faszyzm, anarchia?
Osobiście jestem umiarkowanym libertarianinem, ceniącym wartości chrześcijańskie (niekoniecznie katolickie), uważającym, za ważne wartości jak wolność, miłość, własność, odpowiedzialność, pracowitość, praworządność...
Wszystkie przemiany społeczne powinny zachodzić naturalnie, państwo nie powinno wtrącać się w to, co możemy rozwiązać sami, własność to gwarancja wolności, a każdy jest kowalem własnego losu. Dodatkowo celem słabego jest stać się silnym, a zadaniem silnego jest pomóc słabemu stać się silnym.
To jak?
_________________ To teraz wytłumacz mi dlaczego się mylę.
Adriannn
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 1999 Dołączył: 14 Maj 2011 Posty: 178 Skąd: pomorskie
Post nr 229, Wysłany: 2011-06-08, 20:16
Syzyf, popieram do tego momentu:
Syzyf napisał/a:
zadaniem silnego jest pomóc słabemu stać się silnym.
Dlaczego, jako silny, miałbym robić sobie konkurencję i wzmacniać innych? Lepiej jeszcze bardziej wzmacniać siebie.
Człowiek wierzący/honorowy/prawdziwie wolny i silny jest zobligowany do pomocy innym. Oczywiście nie przez prawo, czy w inny zorganizowany sposób. Tylko w zależności od sumienia.
Tak naprawdę dopiero gdy takie zasady przyjęłoby ok 2% ludności system totalnie liberalny stałby się pełen. Nie pomaga państwo tylko człowiek - lub prywatna fundacja.
_________________ To teraz wytłumacz mi dlaczego się mylę.
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum