malgala, - bardzo dobre rozwiązanie w rewelacyjnym tempie
ZADANIE „Kosz owoców”
Jesteś na samotnej wyspie i są 3 kosze owoców, które przypłynęły do brzegu. Jeden kosz zawiera tylko jabłka. Drugi kosz zawiera tylko pomarańcze. Trzeci kosz zawiera jabłka i pomarańcze.
Każdy kosz jest oznakowany nalepką. Na jednej nalepce pisze „jabłka”, na drugiej nalepce jest napisane „pomarańcze”, a na trzeciej – „jabłka i pomarańcze”. Ale żaden kosz nie został prawidłowo oznakowany – wszystkie mają złe nalepki.
Masz możliwość wyciągnięcia i oglądnięcia tylko jednego owocu z tylko jednego kosza. Jak można prawidłowo oznakować wszystkie kosze?
Wybieram kosz jabłka i pomarańcze. Ponieważ kosze są źle oznakowane, to znaczy, że jest tam tylko owoc tego rodzaju, który wyciągnę. Jeżeli są to jabłka:
W koszu z etykietą jabłka, są pomarańcze. Zaś ten z pomarańczami, zawiera jabłka i pomarańcze.
W drugim przypadku, gdy są to pomarańcze, w koszu z etykietką pomarańcze są jabłka, zaś ten z etykietką jabłka, zawiera wszystkie owoce.
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
gratulacjehaLayla, malgala, ja również zbieram takie zadania wykorzystuję je później na lekcji jako "zadanie na dobry początek" albo jako przerywnik w trakcie lekcji
Pięciu lekarzy pije kawę z plastikowego kubka. Jeden kawę po prostu pije, drugi miesza w niej łyżeczką, trzeci palcem, czwarty mamrocze do siebie, nie zauważając, że ją wylewa, a piąty pije herbatę.
Który z nich jest chirurgiem?
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
O chirurgach to ja znam tylko odpowiedź na pytanie: Czemu chirurg operuje w maseczce?
Odpowiedź: Żeby nie oblizywać noża.
Skalpela, miwues, skalpela
Mamy trzy włączniki. Jeden z nich zapala światło w pokoju, którego nie widzimy. Jak, mogąc tylko raz wejść do tego pomieszczenia dowiedzieć się, który włącznik działa?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum