litera
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 2005 Dołączyła: 11 Sie 2009 Posty: 12 Skąd: śląskie
Post nr 1, Wysłany: 2011-12-02, 17:09 źle naliczone?
Witam, jestem nauczycielką kontraktową, zatrudnioną w pełnym wymiarze godzin, dodatkowo mam przyznanych 9 godzin stałych zastępst doraźnych w tygodniu, zawartych w siatce godzin.Moje pytanie brzmi, gdzie tkwi pomyłka jeżeli za ostatni miesiąc gdzie mialam jeszcze dodatkowo 5 godzin zastępstwa doraźnego (w całym miesiącu) wypłacono mi nie za 41 godzin dodatkowych a za 28.Proszę o odpowiedź bo trochę mnie to podcieło. ewa
litera
Post nr 3, Wysłany: 2011-12-02, 18:32
Pytałam, tłumaczenie jest takie, że w listopadzie był wolny 1 listopada i 11 listopada, wtedy mam odpowiednio 6 i 7 lekcji razem 13 i z tego powodu zapłacone mam o 13 godzin nadliczbowych mniej. ????????? Pensja nie zgadza mi się od września, od wtedy liczona jest przez b sympatyczną osobę, która tego nie robiła wcześniej i nie przekonało mnie to wytłumaczenie ewa
w listopadzie był wolny 1 listopada i 11 listopada, wtedy mam odpowiednio 6 i 7 lekcji razem 13 i z tego powodu zapłacone mam o 13 godzin nadliczbowych mniej. ?????????
Bzdura. Trzeba interweniować, pani nie zna przepisów.
_________________ Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia
litera
Post nr 6, Wysłany: 2011-12-02, 18:40
Podejrzewam, że źle interpretuje jakiś przepis, pytanie jaki???? Jak tu się obronić? Bo bardzo się cieszyłam z tych nadgodzin, a teraz czuję się lekko oszukana
Dla ustalenia wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe w tygodniach, w których przypadają dni usprawiedliwionej nieobecności w pracy nauczyciela lub dni ustawowo wolne od pracy, oraz tygodniach, w których zajęcia rozpoczynają się lub kończą w środku tygodnia za podstawę ustalenia liczby godzin ponadwymiarowych przyjmuje się tygodniowy obowiązkowy wymiar zajęć określony w art. 42 ust. 3 lub ustalony na podstawie art. 42 ust. 7 Karty Nauczyciela, pomniejszony o 1/5 tego wymiaru (lub %, gdy dla nauczyciela ustalono czterodniowy tydzień pracy) za każdy dzień usprawiedliwionej nieobecności w pracy lub dzień ustawowo wolny od pracy. Liczba godzin ponadwymiarowych, za które przysługuje wynagrodzenie w takim tygodniu, nie może być jednak większa niż liczba godzin przydzielonych w planie organizacyjnym.
Tu tłumaczą, jak odliczać: http://oskko.edu.pl/forum/watek.php?w=26818
litera
Post nr 8, Wysłany: 2011-12-02, 20:24
Hmmmm przyznam się, że dalej tego nie rozumiem. Jak to powinno być policzone w moim przypadku, był ustawowo wolny 1 listopada i 11 listopada. Przepracowałam pełny miesiąc, stałych nadgodzin 9x4 + 5=41 wypłacono za 28. Czy ktoś to umie policzyć????
Nie możesz tak liczyć. Rozlicza się tygodniami i nie wiem, jak jest u Was, u nas był tu wliczany ostatni tydzień października, a ostatni tydzień listopada leci na kolejny miesiąc. Ale tu przykładowo (zakładam, że masz 18 godzin plus stałe zastępstwa plus zastępstwa doraźne).
Od 1.XI - 4.XI - ............ tu zliczasz, ile miałaś godzin (patrz w plan lekcji), sumujesz godziny (liczba godzin w środę+ liczba godzin w czwartek +liczba godzin w piątek i ewentualnie liczbę godzin zastępstw doraźnych. I tak robisz w każdym tygodniu od poniedziałku do piątku
7.XI -11.XI - .............. i tak w kolejnych tygodniach (pamiętając o godzinach zastępstw doraźnych (te 9 godzin masz zastępstwa stałe, o ile są wpisane w podział).
I teraz obliczasz każdy tydzień zgodnie ze wskazówkami z podanego linka. I w ten sposób w tygodniach, gdzie był 1 i 11 listopada odliczasz ("na oko" 1-4 godzin z górą, nie więcej!), nie mogę Ci obliczyć, bo nie znam Twojego podziału godzin.
I jeszcze jedno, zastępstwa doraźne, to zastępstwa "nagłe", np. za koleżankę, która jest na szkoleniu. Zastępstwa stałe są wpisane w podział godzin i masz je zawsze, znaczy do czasu powrotu nauczyciela z dłuższej nieobecności, np. macierzyński czy urlop dla poratowania zdrowia.
Źle popatrzyłam w kalendarz. W tym feralnym tygodniu z 1 listopada dodajesz także liczbę godzin wtorkowych, a tam, gdzie był 11 listopada dodajesz też liczbę godzin piątkowych. I dopiero obliczasz według podanego w linku wzoru.
Za każdy dzień typu 1 XI nauczyciel, w obrębie jednego tygodnia, odejmuje z godzin nadliczbowych za dany tydzień tyle, o ile przekracza 3,6 godzin każdej dniówki.
Np.: Mam 5 godzin 31 X (dzień dodatkowo wolny), 5-3,6=1,4, 7 godzin 1 XI, 7-3,6=3,4, zatem za tydzień odliczam ze swoich 6 nadliczbówek 4,8 h, zostaje mi 1,2 h, zapłacą mi za 1 h. Za to 11 XI mam 5, dlatego stracę 1,4 h co w rozliczeniu tygodnia daje do wypłaty 5 h. Pozostałe tygodnie bez odliczeń, w rozliczeniu 4 tygodnie 31X - 25XI, do wypłaty 1+5+6+6=18 nadliczbowych.
Nauczyciele mają tygodniowy wymiar i tak się rozliczają. Tygodnie przełomu miesiąca zalicza się na miesiąc następny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum