NadiaLu
Przedmiot nauczania: Język polski
Wiek: 27 Dołączyła: 02 Wrz 2009 Posty: 24 Skąd: kujawsko-pomorskie
Post nr 1, Wysłany: 2009-11-26, 20:23 Zwrot od pracodawcy za opłatę przedszkola
Witam, mam pytanie czy ktoś słyszał o ustawie mówiącej o zwrocie opłat za przedszkole przez pracodawcę. Słyszałam, że w przypadku nauczycieli, których dzieci chodzą do przedszkola coś takiego istnieje...
A nie chodzi tu o dofinansowanie opłat za przedszkole w ramach świadczeń socjalnych dla pracownika z ZFŚS?
Też wątpię, czy z ZFŚS dofinansowywane są opłaty za przedszkole. Co innego za kolonie lub obozy.
Post nr 7, Wysłany: 2009-11-26, 20:48
Pracuje w państwowej szkole i nie chodzi również o dofinansowanie opłat za przedszkole w ramach świadczeń socjalnych dla pracownika z ZFŚS? Słyszałam, tylko że istnieje jakiś zwrot za opłaty związane z przedszkolem...
1) działalność socjalna - usługi świadczone przez pracodawców na rzecz różnych form wypoczynku, działalności kulturalno-oświatowej, sportowo-rekreacyjnej, opieki nad dziećmi w żłobkach, przedszkolach oraz innych formach wychowania przedszkolnego, udzielanie pomocy materialnej - rzeczowej lub finansowej, a także zwrotnej lub bezzwrotnej pomocy na cele mieszkaniowe na warunkach określonych umową,
A więc te opłaty mogą być dofinansowywane z ZFŚS.
NadiaLu
Post nr 9, Wysłany: 2009-11-26, 20:57
Aha, dzięki czyli jednak takie dofinansowanie istnieje... To chyba nie wyjdę głupią jak udam się do księgowości z takim zapytaniem...
Istnieje, ale pod warunkiem, że zapis o takim dofinansowaniu znajduje się w regulaminie przyznawania świadczeń z ZFŚS w waszej szkole. Ja zacytowałam ustawę, która dopuszcza taką możliwość. Szczegóły ustala jednak pracodawca i może być tak, że w waszym regulaminie nie ma dofinansowywania opłat za przdszkole.
NadiaLu
Post nr 11, Wysłany: 2009-11-26, 21:09
O takim zapisie w regulaminie mojej szkole niestety nie wiem. Liczyłam na to, że jeżeli już coś takiego istnieje to wszędzie. O coś takiego najlepiej zapytać dyrektora szkoły czy księgową?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum