STUDIA MAGISTERSKIE KIERUNEK POKREWNY A KWALIFIKACJE ZAWODOWE

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Tracey
Posty: 3
Rejestracja: 2017-08-18, 16:08
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Inne
Lokalizacja: lubuskie

STUDIA MAGISTERSKIE KIERUNEK POKREWNY A KWALIFIKACJE ZAWODOWE

Postautor: Tracey » 2018-03-22, 22:26

Witam, mam pytanie- mianowicie w jaki sposób dowiedzieć się czy po ukończeniu studiów magisterskich np z dietetyki, będę miała kwalifikacje do nauki w technikum żywienia i usług gastro. lub w technikum technologii żywności? ( Obecnie posiadam inżyniera z technologii żywności) Proszę o pomoc! :)

Michalll_95
Posty: 106
Rejestracja: 2018-03-18, 01:05
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Technika, Plastyka
Lokalizacja: mazowieckie

Re: STUDIA MAGISTERSKIE KIERUNEK POKREWNY A KWALIFIKACJE ZAWODOWE

Postautor: Michalll_95 » 2018-03-23, 20:59

Tracey,

Wszystko zależy od tego jakiego przedmiotu chcesz nauczać. Jeżeli przedmiot nazywałby się dietetyka to nie ma problemu, ale rozumiem, że nazywa się inaczej. W takiej sytuacji należy dowieść, że treści nauczanego przedmiotu pokrywają się w dużym stopniu z treściami kształcenia twojego programu studiów. Po uzyskaniu tytułu magistra musisz jeszcze zdobyć ogólne przygotowanie pedagogiczne (1.5 roku studiów podyplomowych). Ostateczna decyzja o przyjęciu zależy od dyrektora danej szkoły.

Z moich obserwacji wynika, że dyrektor nie przegląda się, ani nie wymaga suplementu do dyplomu od kandydata na nauczyciela. Wynika to zazwyczaj z tego, że trudno jest znaleźć kogoś ze 100% zgodnością studiów z nauczanym przedmiotem zawodowym. Dla przykładu znam technikum organizacji reklamy, gdzie nauczyciele przedmiotów zawodowych mają skończone studia magisterskie np. na kierunku rzeźba (co tylko poniekąd związane jest z reklamą - wykształcenie ogólnoplastyczne, a nie sama specjalność).

Najlepiej przejdź się kiedyś do szkół, gdzie chciałabyś uczyć i popytaj się nauczycieli i dyrekcji jak to u nich wygląda ;)


Wróć do „Przedmioty zawodowe”