kizia_24 pisze:a i nie do końca rozumiem o co chodzi "zakres kierunku studiów określony w standardzie kształcenia dla tego kierunku studiów w grupie treści podstawowych i kierunkowych obejmuje treści nauczanego przedmiotu lub prowadzonych zajęć"
Chodzi o porównanie załącznika 92 z rozporządzenia, do którego link ci podałam z przedmiotami, które uczysz.
ZAŁĄCZNIK Nr 92
Standardy kształcenia dla kierunku studiów:
Rolnictwo
A. STUDIA PIERWSZEGO STOPNIA
I. WYMAGANIA OGÓLNE
Studia pierwszego stopnia trwają nie krócej niż 7 semestrów. Liczba godzin zajęć nie powinna być mniejsza niż 2.200. Liczba punktów ECTS (European Credit Transfer System) nie powinna być mniejsza niż 210.
II. KWALIFIKACJE ABSOLWENTA
Absolwent jest specjalistą w zakresie technologii produkcji rolniczej, zwłaszcza roślinnej oraz posiada praktyczne przygotowanie do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego, zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Posiada podstawową wiedzę biologiczno-chemiczną i ekologiczną, znajomość ekonomiki, organizacji i zarządzania produkcją oraz funkcjonowania infrastruktury rolniczej. Jest przygotowany do podjęcia pracy w administracji rolnej, usługach i doradztwie rolniczym. Absolwent powinien znać język obcy na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy oraz umieć posługiwać się językiem specjalistycznym z zakresu rolnictwa. Absolwent jest przygotowany do pracy w administracji rządowej i samorządowej związanej z rolnictwem, doradztwie rolniczym, przedsiębiorstwach zajmujących się skupem i obrotem produktów roślinnych, a także do prowadzenia gospodarstw rolniczych posiadających dział ogrodnictwa i produkcji zwierzęcej. Po ukończeniu specjalności nauczycielskiej (zgodnie ze standardami kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela) może pracować w szkolnictwie. Absolwent jest przygotowany do podjęcia studiów drugiego stopnia.
III. RAMOWE TREŚCI KSZTAŁCENIA
1. GRUPY TREŚCI KSZTAŁCENIA, MINIMALNA LICZBA GODZIN ZAJĘĆ ZORGANIZOWANYCH ORAZ MINIMALNA LICZBA PUNKTÓW ECTS
godziny ECTS
A. GRUPA TREŚCI PODSTAWOWYCH 270 31
B. GRUPA TREŚCI KIERUNKOWYCH 450 51
Razem 720 82
2. SKŁADNIKI TREŚCI KSZTAŁCENIA W GRUPACH, MINIMALNA LICZBA GODZIN ZAJĘĆ ZORGANIZOWANYCH ORAZ MINIMALNA LICZBA PUNKTÓW ECTS
godziny ECTS
GRUPA TREŚCI PODSTAWOWYCH
Treści kształcenia w zakresie: 270 31
1. Botaniki i genetyki 75
2. Chemii i biochemii 75
3. Fizjologii roślin i mikrobiologii 60
4. Ekonomii 30
5. Statystyki matematycznej 30
GRUPA TREŚCI KIERUNKOWYCH
Treści kształcenia w zakresie: 450 51
1. Agroekologii, agrometeorologii i ochrony środowiska
2. Gleboznawstwa i chemii rolnej
3. Hodowli roślin i nasiennictwa
4. Produkcji roślinnej
5. Ochrony roślin
6. Produkcji zwierzęcej
7. Techniki rolniczej
8. Organizacji i ekonomiki rolnictwa
(...)
IV. PRAKTYKI
Praktyki powinny trwać nie krócej niż 8 tygodni.
Zasady i formę odbywania praktyk ustali jednostka uczelni prowadząca kształcenie.
V. INNE WYMAGANIA
1. Programy nauczania powinny przewidywać zajęcia z zakresu wychowania fizycznego - w wymiarze 60 godzin, którym można przypisać do 2 punktów ECTS; języków obcych - w wymiarze 120 godzin, którym należy przypisać 5 punktów ECTS; technologii informacyjnej - w wymiarze 30 godzin, którym należy przypisać 2 punkty ECTS. Treści kształcenia w zakresie technologii informacyjnej: podstawy technik informatycznych, przetwarzanie tekstów, arkusze kalkulacyjne, bazy danych, grafika menedżerska i/lub prezentacyjna, usługi w sieciach informatycznych, pozyskiwanie i przetwarzanie informacji - powinny stanowić co najmniej odpowiednio dobrany podzbiór informacji zawartych w modułach wymaganych do uzyskania Europejskiego Certyfikatu Umiejętności Komputerowych (ECDL - European Computer Driving Licence).
2. Programy nauczania powinny zawierać treści poszerzające wiedzę humanistyczną w wymiarze nie mniejszym niż 60 godzin, którym należy przypisać nie mniej niż 3 punkty ECTS.
3. Programy nauczania powinny przewidywać zajęcia z zakresu grafiki inżynierskiej.
4. Programy nauczania powinny przewidywać zajęcia z zakresu ochrony własności intelektualnej, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii.
5. Co najmniej 50 % zajęć powinno być prowadzone w formie ćwiczeń audytoryjnych, laboratoryjnych lub terenowych.
6. Ćwiczenia terenowe powinny być zaplanowane w wymiarze co najmniej 30 godzin, w zakresach: botaniki i genetyki, gleboznawstwa i chemii rolnej, hodowli roślin i nasiennictwa oraz produkcji roślinnej.
7. Student otrzymuje 15 punktów ECTS za przygotowanie pracy dyplomowej (projektu inżynierskiego) i przygotowanie do egzaminu dyplomowego.
ZALECENIA
Praktyki mogą obejmować zagadnienia polowej produkcji roślinnej, chowu zwierząt gospodarskich oraz obsługi urządzeń technicznych stosowanych w produkcji roślinnej, zwierzęcej i przechowalnictwie.
Więc jednak jak porównałam sobie standardy kształcenia na kierunku rolnictwo z przedmiotami, które uczysz, to faktycznie wychodzi, że o analizie żywności i technologii zywności na studiach nie miałaś. O maszynach coś tam było.
kizia_24 pisze:Wymienione przedmioty miałam na studiach a Pani kadrowa stwierdziła, że nie mam przygotowania merytorycznego
Jesteś w stanie udowodnić to kadrowej np. wpisami w indeksie?