Przedmiot nauczania: muzyka,zajęcia artystyczne,wiedza o kulturze,j.angielski
Post nr 1, Wysłany: 2009-03-15, 00:06 "Pani profesor! Nie Proszę pani!"
Pracuję od tego roku w liceum i niektórzy nauczyciele domagają się wręcz, aby zwracać się do nich "Pani/Panie profesor(-rze)" Moim zdaniem uzasadnienie, że tak mówi się do nauczycieli w szkołach średnich od zawsze nie jest do konca sluszne Domagają się tego głównie Ci z większym stażem..10..20.. i więcej lat pracy Co ciekawe, kiedyś byłem obecny na wizytacji z kuratorium i pani powiedziała, że nie powinno tak być, gdyż profesor oznacza tytuł naukowy, co najwyżej mogą chcieć "pani magister" Mnie to trochę śmieszy i nie każę swoim uczniom tak się do mnie zwracać.... Co o tym myślicie ? JAk jest u was ?
Ja w liceum traktowałam to jako tytuł wyłącznie grzecznościowy, tradycyjny i tyle. Nawet mi się to podobało, oznaczało wejście w inny etap życia, bo
"proszę pani" kojarzone wówczas było tylko z podstawówką Nie wiem, jak bym traktowała to w odniesieniu do samej siebie, nie pracowałam nigdy w szkole średniej, natomiast teraz uczniowie do mnie mówią "pani Agnieszko" i tyle. Wynika to z tego, że prowadzę klasę piąty rok a w klasach 1-3 byłam ja i koleżanka, więc siłą rzeczy trzeba nas było rozróżnić
Na profesora to trzeba sobie zasłużyć W żadnej szkole nie mówiliśmy do nauczcieli profesorze. Na studiach jak się do doktorka zwróciło panie profesorze, to od razu była "jazda".
Post nr 4, Wysłany: 2009-03-15, 09:43
No właśnie, więc zgadzacie się ze mną. Ale powiem wam, ze jak przygotowywalismy Akademia na 11 Listopada, jedna z uczennicy zwróciła się do swojej wychowawczyni Pani Beatko.. I podobno niezłe zamieszanie z tego było Do mnie garstka uczniów z którymi się zżyliśmy podczas pracy w gimnazjum (lekcje, chór, konkursy,akademe) mówi panie Mateuszu i nie besztam ich za to
Dla mnie liczy się przede wszystkim człowiek. Wymaga się, aby uczeń mówił do nauczyciela proszę pani/pana, ponieważ:
- nauczyciel jest starszy i należy mu się szacunek
- reprezentuje instytucje państwową
A pani profesor – po co?
Czyżby nauczyciel był niedowartościowany? (taka szybka moja diagnoza )
Post nr 9, Wysłany: 2009-03-15, 10:30
No pewnie, że tak. Kuratorium też za tym nie jest.. Ale jak oni tego wymagają, żeby wystawić bardzo dobrą ocenę czy wzorową z zachowania.. to kto im w tym przeszkodzi
U mnie na uczelni profesorowie wspominają już o tym, że za granicą, uczniowe zwracają się do nauczycieli na ty- you, że im też by to psawoało. Część z nich nie wymaga mówić sobie tytułami. Myslę, że powoli to zanika, albo tylko mi się tak wydaje.
Ważny jest szacunek do drugiego człowieka itp.
Post nr 12, Wysłany: 2009-03-15, 10:39
To, że po imieniu, to może przesada ( ), ale Proszę Pana, Pani, co w tym takiego niegrzecznego i dziecinnego ?
_________________ Sztuka jest pokarmem duszy.
marakuja
Przedmiot nauczania: Przyroda
Post nr 13, Wysłany: 2009-03-15, 10:41
W moim liceum tak właśnie zwracaliśmy się do nauczycieli, w wyższych klasach w stosunku do niektórych formą mniej oficjalną było"sorze", "sorko". Nikt tego nie kwestionował i każdemu to odpowiadało. O ile mi wiadomo dalej taka forma jest przyjęta w tym liceum- taka tradycja.
Analogicznie idąc do lekarza nie zwracam się "panie lekarzu", tylko "panie doktorze" bez względu na tytuł naukowy.
Post nr 15, Wysłany: 2009-03-15, 10:48
Odchodzi się już od tych "profesorów"... Ja też jak chodziłem do liceum, wymagało się tego, a ja ani razu w ciągu całej mojej tam nauki, nie zwróciłem się do nikogo "panie profesorze...."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum