Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Chemiczny miernik jakości białka CS (Chemical Score), inaczej wskaźnik aminokwasu ograniczającego (WAO). Określa on stosunek
zawartości egzogennego aminokwasu ograniczającego w testowanym białku do zawartości tego samego aminokwasu w białku wzorcowym
Skład aminokwasowy białka wzorcowego (w mg/g N) Skład aminokwasowy wybranych produktów
Mleko
płynne
543
920
852
255
93
472
456
428
135
708
Chleb
praski
391
664
204
152
228
479
333
273
106
451
Mięso
wołowe
506
823
930
241
138
394
350
412
117
568
4900
Nazwa aminokwasu
Białko
wzorcowe
FAO 1991
Nazwa aminokwasu
Izoleucyna
Leucyna
Lizyna
Metionina
Cysteina
Fenyloalanina
Tyrozyna
Treonina
Tryptofan
Walina
540
860
700
570
930
470
170
660
Izoleucyna
Leucyna
Lizyna
Metionina + Cysteina
Fenyloalanina + Tyrozyna
Treonina
Tryptofan
Walina
Suma aminokwasów
egzogennych
ap
Wzór CS = ---- x 100
aw
gdzie ap -zawartość aminokwasu w białku badanym , aw -zawartość aminokwasu w białku wzorcowym
przykład obliczmy CS izoleucyny dla chleba praskiego
390
CS izoleucyny = --------- x 100 = 72,2 i tak analogicznie dla każdego aminokwasu , każdego produktu
540