Dodaj publikację
Autor
Dariusz Mączka
Data publikacji
2010-11-16
Średnia ocena
5,00
Pobrań
81

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

"Chemiczny miernik jakości białka CS (Chemical Score), inaczej wskaźnik aminokwasu ograniczającego (WAO). Określa on stosunekzawartości egzogennego aminokwasu ograniczającego w testowanym białku do zawartości tego samego aminokwasu w białku wzorcowym."
 Pobierz (pdf, 746,0 KB)

Podgląd treści

Chemiczny miernik jakości białka CS (Chemical Score), inaczej wskaźnik aminokwasu ograniczającego (WAO). Określa on stosunek
zawartości egzogennego aminokwasu ograniczającego w testowanym białku do zawartości tego samego aminokwasu w białku wzorcowym

Skład aminokwasowy białka wzorcowego (w mg/g N) Skład aminokwasowy wybranych produktów

Mleko
płynne
543
920
852
255
93
472
456
428
135
708

Chleb
praski
391
664
204
152
228
479
333
273
106
451

Mięso
wołowe
506
823
930
241
138
394
350
412
117
568

4900


Nazwa aminokwasu

Białko
wzorcowe
FAO 1991


Nazwa aminokwasu
Izoleucyna
Leucyna
Lizyna
Metionina
Cysteina
Fenyloalanina
Tyrozyna
Treonina
Tryptofan
Walina

540
860
700
570
930
470
170
660

Izoleucyna
Leucyna
Lizyna
Metionina + Cysteina
Fenyloalanina + Tyrozyna
Treonina
Tryptofan
Walina
Suma aminokwasów
egzogennych


ap
Wzór CS = ---- x 100
aw

gdzie ap -zawartość aminokwasu w białku badanym , aw -zawartość aminokwasu w białku wzorcowym

przykład obliczmy CS izoleucyny dla chleba praskiego
390
CS izoleucyny = --------- x 100 = 72,2 i tak analogicznie dla każdego aminokwasu , każdego produktu
540