Dodaj publikację
Autor
Dariusz Mączka
Data publikacji
2012-05-22
Średnia ocena
0,00
Pobrań
196

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Ćwiczenia z organoleptyki.
 Pobierz (pdf, 159,8 KB)

Podgląd treści

ĆWICZENIA Z ORGANOLEPTYKI


Wygląd ogólny określa się jako:
- właściwy dla danego wyrobu, zachęcający do konsumpcji, z widocznym

bardzo starannym wykończeniem

- właściwy dla badanego wyrobu
- średni z widocznym niestarannym wykończeniem
- mało pociągający, z widocznym brakiem składników recepturowych




lub obecnością składników nieprzewidzianych recepturą

- 5 punktów

- 4 punkty
- 3 punkty


- 2 punkty
- 1 punkt




- nieapetyczny, nietypowy dla danego wyrobu
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Barwę określa się jako:
- charakterystyczną dla danego wyrobu, bardzo zdecydowaną, jednolitą
- charakterystyczną dla danego wyrobu, zdecydowaną


- średnią, mało zdecydowaną

- słabą, nieco zmienioną


- bardzo słabą, silnie zmienioną, nietypową dla danego wyrobu
Zapach określa się jako:
- charakterystyczny dla danego wyrobu, bardzo zdecydowany
- charakterystyczny dla danego wyrobu, zdecydowany
- słabo zdecydowany


- lekko wyczuwalny
- niewyczuwalny lub nieswoisty, obcy

Konsystencję określa się jako:
- bardzo kruchą, bardzo soczystą, jednolitą, w miarę zawiesistą i gęstą, pulchną,

- 5 punktów



- 1 punkt

- 5 punktów
- 4 punkty


- 3 punkty

- 1 punkt

- 4 punkty
- 3 punkty
- 2 punkty

- 2 punkty

























puszystą

- 5 punktów
- 4 punkty



- kruchą, soczystą
- lekko twardą, słabo soczystą, lekko wodnistą, nieco za gęstą

- wyraźnie suchą, wybitnie twardą, wyraźnie rozpadającą się, bardzo gęstą
- bardzo wodnistą, mazistą

Smakowitość wyrobów, ich intensywność i typowość określa się oceną doustną, przy czym smakowitość ustala się jako:

- charakterystyczną dla danego wyrobu, bardzo zdecydowaną, przyjemną,





- charakterystyczną dla danego wyrobu, zdecydowaną
- nieco za kwaśną, nieco za słodką, nieco za słoną, nieco za gorzką
- ledwie wyczuwalną lub za kwaśną, za słodką, za słoną, za gorzką
- niewyczuwalną lub nietypową, z obcym posmakiem



- 4 punkty


- 1 punkt





- 3 punkty

- 2 punkty

- 3 punkty
- 2 punkty

zharmonizowaną

- 5 punktów

- 1 punkt


Nazwisko i imię osoby podlegającej badaniu ………………………………………………
Grupa ………………….. Kierunek………………………Data ………………godz ……..

PRÓBA NA DALTONIZM SMAKOWY

Ocena doustna
Zadanie: zróżnicować cztery podstawowe smaki w każde poniższe pole wpisz numer próbki


SŁODKI ………………………KWAŚNY…………………………

SŁONY………………………..GORZKI…………………………..

Nazwisko i imię osoby podlegającej badaniu ………………………………………………
Grupa ………………….. Kierunek………………………Data ………………godz ……..

DALTONIZM ZAPACHÓW


Ocena węchowa
Zadanie: w poniższe pola wpisz zapach jakim oznaczona jest każda próbka
1……………………………………2…………………………………………..
3……………………………………4…………………………………………..
5…………………………………….6…………………………………………..