Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
obeejb, 2014-09-23
można prosić o odpowiedzi była bym bardzo wdzięczna !
natasia1414, 2015-01-12, ocena:
no odpowiedzi pliss
lucja12349, 2017-03-30, ocena:
można prosić o odpowiedzi
dizemati, 2020-04-04, ocena:
można prosić o odpowiedzi
BeataG37, 2020-10-18, ocena:
Można prosić o odpowiedz
nata123, 2021-04-23, ocena:
można prosić o wszystkie odpowiedzi ? potrzebne mi są na teraz jestem w klasie technikum i potrzebna mi są odpowiedzi
mynibbajohn, 2021-12-22, ocena:
Moge prosić odpowiedzi ?
MADZIA125, 2022-01-17, ocena:
Mogę odp?
BUSIA10, 2022-01-24, ocena:
A ja mogę prosić o odpowiedzi ?
Weronika.gumis, 2022-02-06, ocena:
Mogę prosić o odpowiedzi
SIWAlol, 2022-02-18, ocena:
Mogę odpowiedzi proszę??
majarojek123, 2022-03-15, ocena:
Można odpowiedzi????
Test - Zakąski
1.Zakąskami nazywamy wyroby kulinarne:
A. Z mąki i cukru
B. Z owoców i bitej śmietany
C. Z różnych surowców o pikantnym smaku pobudzającym apetyt.
D. Z ciasta francuskiego i kremu cytrynowego.
2. Zakąski można przygotować z następujących surowców:
A. Miodu, cynamony i ryżu
B. Śledzi, mięsa i ryb
C. Mleka, sera i mąki
D. Ziemniaków, orzechów i przypraw ziołowych.
3, Zakąska z mięsa surowego to:
A. Śledzie w śmietanie
B. Zraziki mielone
C. Befsztyki tatarskie
D. Sznycle wieprzowe
4.Zakąska z mięsa gotowanego to:
A. Pulpety w sosie chrzanowym
B. Sztuka mięsa
C. Szynka gotowana w galarecie
D. Wszystkie odpowiedzi są dobre
5.Zakąska z drobiu pieczonego to:
A. Kurczaki pieczone
B. Jaskółcze gniazda
C. Pieczeń wieprzowa naturalna
D. Klops
6.Z jaj można przygotować zakąski na zimno i na ciepło np.:
A. Jaja po wiedeńsku
B. Jaja w zupie szczawiowej
C.Rolmopsy
B. Kaszanka na ciepło
7. W zakąskach z warzyw występuje
A. Parmezan
B. koktajl mleczny z owocami
C. Sałatka włoska
D. Napój miętowy
8.Do zakąsek z sera podpuszczkowego należy:
A. Pasta z sera twarogowego
B. Pierogi z serem i śmietaną
C.Koreczki z papryką
D. Grzybki marynowane
9.Elementami dekoracyjnymi do zakąsek mogą być:
A. Bezy
B. Kostki czekolady
C. Warzywa i owoce
D. Wiórki kokosowe i migdały
10. Galaretę stosuje się do zakąsek w celu:
A. Zwiększenia smakowitości potrawy
B. Zmiany barwy
C. Ochrony przed wysychaniem zakąski
D. Zwiększenia gramatury porcji
11.Sosy do zakąsek stosuje się w celu:
A. Poprawy zabarwienia potrawy
B. Poprawy smakowitości i strawności
C. Zwiększenia wartości kalorycznej
D. Zmniejszenia kosztów potrawy
12. Sos zimny do zakąsek na bazie majonezu to:
A. Żurawinowy
B. Potrawkowy
C. Śmietanowy
D. Tatarski
13.Sos Tzatzziki sporządza się z:
A. Pomidorów, soli i octu winnego
B. Jogurtu, czosnku, ogórków zielonych, przypraw ziołowych
C. Chrzanu śmietany i jabłek
D. Śmietany, powideł śliwkowych, przypraw
14.Sos majonezowy składa się z:
A. Cukru, chrzanu, majonezu
B. Jaj, oleju, musztardy, przypraw
C. Mleka i mąki ziemniaczanej
D. Rosołu, mąki i śmietany
15.Sos tatarski zawiera w swoim składzie;
A. Musztardę, żółtka, śmietanę
B. Powidła śliwkowe, cynamon
C.Ogórki kwaszone, grzyby marynowane, majonez
D. Grzyby suszone i zasmażkę
16.Klarowanie galarety to zabieg mający na celu:
A. Poprawę smaku galarety
B. Poprawę wyglądu potrawy
C. Zwiększenie wartości odżywczej potrawy
D. Zwiększenie gramatury porcji
17.Pasztet z zająca wykonam z następujących surowców
A. Wołowiny, baraniny i słoniny
B ...