Dodaj publikację
Autor
Aga Rybak
Data publikacji
2013-06-03
Średnia ocena
0,00
Pobrań
418

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Test - ciasta.
 Pobierz (docx, 12,4 KB)

Podgląd treści

TEST- CIASTA I CZĘŚĆ

1. Zaznacz grupę zawierającą syntetyczne środki słodzące.

a. glukoza, laktoza, błonnik

b. fruktoza, sacharoza, skrobia

c. sorbitol, aspartam, sacharyna

d. sacharoza, dekstryna, maltoza

2. Z jakich surowców otrzymuje się cukier?

a. buraki cukrowe, trzcina cukrowa, buraki ćwikłowe

b. buraki cukrowe, trzcina cukrowa

c. buraki pastewne, trzcina cukrowa

d. buraki pastewne, boćwina

3. Biologiczne środki spulchniające to:a. proszek do pieczeniab. soda oczyszczonac. amoniakd. drożdże

4. Połącz w pary metodę spulchniania i środek spulchniający

a. metoda fizyczna 1. Proszek do pieczenia

b. metoda biologiczna 2. Para wodna

c. metoda chemiczna 3. Drożdże

5. Ciasto piernikowe jest barwione:a. karmelemb. żółtkamic. cynamonemd. gałką muszkatołową

6. Zaznacz przyprawy korzenne stosowane do piernika

a. gałka muszkatołowa, bazylia

b. cynamon, imbir, pieprz, kolendra

c. pieprz, cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa

d. rozmaryn, pieprz, cynamon, imbir

7. Zaznacz produkty wykonane z ciasta biszkoptowego:a. tort, racuchy, ciastka korpusoweb. rolada, tort, baba wielkanocnac. szarlotka, keks, ciastka korpusowed. szampanki, ciastka korpusowe, rolada

8. Kruchość ciasta kruchego powodują:

a. żółtka utarte z cukrem

b. białka ubite na pianę

c. środek spulchniający

d. dodatek kwaśnej śmietany

9. Siekanie mąki z tłuszczem, dodanie żółtek i zarobienie składników w jedną całość to technika sporządzania ciasta:a. kruchegob. biszkoptowegoc. ptysiowegod. drożdżowego

10. Z ciasta piaskowego sporządza się:

a. rogale

b. babki

c. rolady

d. pierniczki

11. Do sporządzania ciast biszkoptowych stosuje się mąkę:a) Pszenną o dużej zawartości glutenub) Ziemniaczanąc) Pszenną i ziemniaczanąd) Pszenną i żytnią

12. Podaj inną nazwę ciasta piaskowego -…………………………………………….

13. Opisz wybraną technikę sporządzania ciasta biszkoptowego.