Dodaj publikację
Autor
Renata Olszak-Flak
Data publikacji
2016-04-02
Średnia ocena
5,00
Pobrań
125

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Zadanie praktyczne z kwalifikacji T.6.
 Pobierz (docx, 13,5 KB)

Podgląd treści

Zadanie praktyczne

Wykonaj 2 porcje potraw: kotlety z jaj, ziemniaki z wody, pieczarki w śmietanie według podanego sposobu wykonania

Kotlety z jaj (normatyw na 2 porcje)

Jaja

3 + 1

3 jaja ugotować na twardo. Bułkę zwykłą namoczyć w mleku, odcisnąć. Przeprowadzić obróbkę wstępną cebuli. Cebulę zeszklić na maśle. Ostudzone jaja, cebulę i odciśniętą bułkę zmielić w maszynce, dodać surowe jajo (ok. ½ sztuki), mąkę ziemniaczaną , wyrobić i doprawić masę. Masę podzielić na 4 równe części. Z każdej uformować okrągły kotlet o grubości ok. 1 cm, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju. Wyporcjować.

Bułka zwykła

40 g

Mleko

40 ml

Masło

10 g

Cebula

40 g

Mąka ziemniaczana

5 g

Bułka tarta

40 g

Olej

40 ml

Sól, pieprz

Do smaku

Ziemniaki z wody (normatyw na 2 porcje)

Ziemniaki

600 g

Przeprowadzić obróbkę wstępną ziemniaków. Ugotować, odcedzić, wyporcjować, posypać koperkiem. Porcja ziemniaków powinna ważyć ok. 200 g

Koper

¼ pęczka

Sól

Do smaku

Pieczarki w śmietanie (normatyw na 2 porcje)

Pieczarki

200 g

Przeprowadzić obróbkę wstępną pieczarek i cebuli. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki, dusić do miękkości. Sporządzić zawiesinę z mąki i wody, zagęścić pieczarki. Śmietanę rozprowadzić niewielką ilością gorącej potrawy i połączyć z całością. Potrawy nie należy już gotować. Doprawić do smaku. Wyporcjować.

Cebula

60 g

Masło

20 g

Mąka pszenna

5 g

Śmietana 18%

50 ml

Sól, pieprz

Do smaku

Ocenie podlegać będą:

Rezultat pośredni – jaja ugotowane na twardo ( zgłoś egzaminatorowi)

Kotlety z jaj – rezultat końcowy

Ziemniaki z wody – rezultat końcowy

Pieczarki w śmietanie - rezultat końcowy

Wyporcjowane potrawy – rezultat końcowy

Przebieg wykonania