Dodaj publikację
Autor
Katarzyna Tunkiewicz
Data publikacji
2017-10-08
Średnia ocena
0,00
Pobrań
15

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Zawarte są receptury potraw (pierogów) do wykorzystania na lekcji " Ciasta zarabiane na stolnicy - ciasto pierogowe", jest to załącznik do scenariusza lekcji.
 Pobierz (doc, 99,0 KB)

Podgląd treści


Zał.1
Zadanie dla ucznia:
Zaplanuj i przygotuj pierogi z twarogiem i śmietaną lub „pierogi po warmińsku” – z kaszą, twarogiem i boczkiem dla 7 osób.
Wykorzystaj materiały przygotowane przez nauczyciela oraz dostępną literaturę.
Opracuj kartę pracy – plan działania.
Ustal z nauczycielem czy właściwie zaplanowałeś przygotowanie stanowiska pracy.
Zadanie wykonaj zgodnie z recepturą i zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy.
Zaprezentuj wykonane potrawy, czyli oceń organoleptycznie ich barwę, smak, zapach
i konsystencję oraz scharakteryzuj rodzaje obróbki, którym zostały poddane surowce
i półprodukty.
Receptury na 7 porcji

|Pierogi z twarogiem i śmietaną |Sposób wykonania |
|Ciasto | |
|mąka pszenna 600g | |
|jaja 1szt. |Sporządzić nadzienie: |
|woda 140-180 cm3 |Ser twarogowy przepuścić przez maszynkę. Utrzeć żółtko z cukrem i cukrem waniliowym, dodać |
|Nadzienie |twaróg, wymieszać, uformować kulki serowe. |
|twaróg 700g |Sporządzić ciasto pierogowe, rozwałkować, wyciąć krążki z ciasta, nałożyć nadzienie, uformować|
|żółtko 2 szt. |pierogi. |
|cukier waniliowy 16g | |
|cukier 70g |Gotować partiami, odcedzić, przelać gorącą wodą, wyporcjować. |
| |Podawać polane śmietaną wymieszaną z cukrem. |
|śmietana do polania 0,5 l | |
|cukier 40g | |
|„Pierogi po warmińsku” |Sposób wykonania |
|Ciasto | |
|mąka pszenna 700g |Sporządzić nadzienie: |
|jaja 1 i ½ szt. |Ugotować kaszę gryczana na sypko. Cebulę i boczek rozdrobnić w drobną kostkę, podsmażyć na |
|woda 300cm3 |patelni. Twaróg rozkruszyć rękoma, wymieszać z boczkiem i cebulą. Farsz doprawić solą i |
|olej 3 łyżki |pieprzem. |
|Nadzienie |Sporządzić ciasto pierogowe, rozwałkować, wyciąć krążki z ciasta, nałożyć nadzienie, uformować|
|twaróg 700g |pierogi. |
|kasza gryczana 140g | |
|cebula 180g |Gotować partiami, odcedzić, przelać gorącą wodą, wyporcjować. |
|boczek 150g |Pierogi podawać polane podsmażoną cebulą i boczkiem. |
|sól, pieprz do smaku | |
|posiekana natka pietruszki | |
| | |
|Do polania | |
|boczek 150g | |
|cebula 100g | |

Zał. 2
KARTA PRACY
Imię i nazwisko:
Nazwa potrawy (gotowego wyrobu)................................................................................
I. PLANOWANIE – Napisz plan działania
1.Napisz czynności, jakie należy wykonać, aby sporządzić pierogi z twarogiem i śmietaną/ „pierogi po warmińsku”.

2. Wypisz surowce pochodzenia zwierzęcego użyte do produkcji pierogów z twarogiem i śmietaną/ „pierogów po warmińsku”.

3. Sporządź wykaz narzędzi, maszyn, urządzeń oraz wpisz ich przeznaczenie, potrzebnych do sporządzenia pierogów z twarogiem i śmietaną/ „pierogów po warmińsku”.
(wg wzoru podanego w tabeli).
|Sprzęt, narzędzia, maszyny |Przeznaczenie |
|Cylinder miarowy |Do odmierzenia ilości wody. |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |

4. Oblicz ilość mąki potrzebną do sporządzenia 21 porcji pierogów.

II. Uzupełnij zdania dotyczące techniki gotowania ciast zarabianych na stolnicy.
Pierogi gotujemy w dużej……………. ………………………, …………………. wody. Uformowane wyroby wkłada się na……………………..wodę. po włożeniu wyrobów do wody należy je……………………………………………….., aby nie przywarły do dna………………….. Po wypłynięciu należy…………………. dopływ ciepła i gotować jeszcze ok………..minut. Ugotowane ...