Dodaj publikację
Autor
Klaudia Zborowska
Data publikacji
2018-11-05
Średnia ocena
0,00
Pobrań
2

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Sprawdzian obejmuje materiał dotyczący układu pokarmowego, trawienia, wchłaniania pokarmu z przedmiotu zasady żywienia.
 Pobierz (docx, 19,9 KB)

Podgląd treści

1.Podpisz wskazane elementy układu pokarmowego.

2.Wymień funkcje wątroby i trzustki:

3. Uzupełnij:

maltoza ……………….. ( trawienie cukrów w dwunastnicy)

………..

………….. glukoza+galaktoza ( trawienie cukrów w………………..)

…………………..

białko krótkie polipeptydy+ ………… ( trawienie białek w ………………)

……………….

………….. ………………… ( trawienie białek w dwunastnicy)

Dipeptydaza

trój gliceryd di gliceryd ………………. …………. ( trawienie tłuszczów w …)

…………………. ………… …………..

……………… cholesterol ( trawienie tłuszczów w ……………………)

……………………

4. Połącz nazwę hormonu z funkcją:

a. gastryna A.pobudza wydzielanie soku trzustkowego

b. cholecystokinina B. hamuje wydzielanie soku żołądkowego

c. sekretyna C. pobudza wydzielanie soku żołądkowego

d. enterogastron D. reguluje wydzielanie żółci

5. Wymień składniki odżywcze wchłaniane metodą:

a. dyfuzji………………………………………………………………………………………………………

b. transportu aktywnego……………………………………………………………………………..

6. Wyjaśnij rolę glukozy:

Wybierz właściwą odpowiedź:

7. Synteza aminokwasów odbywa się w:

a. żołądku

b. mięśniach

c. wątrobie i mięśniach

8. Trójglicerydy dostarczane są do:

a. mięśni

b.krwi

c. wątroby i tkanki tłuszczowej

9. W żołądku panuje środowisko:

a. kwaśne

b. zasadowe

c. obojętne

10. Wstępne nadtrawienie cukrów rozpoczyna:

a. pepsyna

b. ptialina

c. podpuszczka

11. Wyjaśnij pojęcia: trawienie, wchłanianie, enzym trawienny, hormon.