Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
1. Składniki odżywcze w organizmie człowieka pełnią funkcję
a) budulcową
b) regulującą
c) energetyczną
d) wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
2. Tłuszcze pokrywają
a) 80-90% dziennego zapotrzebowania na energię
b) 50-65% dziennego zapotrzebowania na energię
c) 25-30% dziennego zapotrzebowania na energię
d) 10-15% dziennego zapotrzebowania na energię
3. Produkty zawierające białko niepełnowartościowe to:
a) suche nasiona roślin strączkowych
b) mięso i drob
c) mleko i jaja
d) sery i wędliny
4. Głównym źródłem białka w diecie są:
a) warzywa i owoce
b) mięso i wędliny
c) pieczywo i kasze
d) wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
5. Do tłuszczów zwierzęcych zaliczamy:
a) olej, oliwę, smalec, tran
b) margarynę, sadło, masło, słoninę
c) łoj, smalec, masło, tran
d) margarynę, olej, oliwę, łoj
6. Błonnik pokarmowy
a) reguluje perystaltykę jelit
b) z wodą tworzy emulsję
c) chroni przed nadmierną utratą ciepła
d) to produkt uboczny przy produkcji pieczywa
7. Który z podanych zestawów jest głównym źródłem węglowodanów
a) jabłko, mleko, chleb
b) makaron, chleb, kasza
c) cielęcina, kasza, wiśnie
d) olej, makaron, wędlina
8. Do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zaliczamy:
a) witaminy A, D, E, K
b) witaminy z grupy B
c) witaminy C, A, D, E
d) tylko witaminę A i E
9. Produkty bogate w tłuszcz to:
a) pieczywo, makaron, słonina
b) boczek, orzechy, makrela
c) dorsz, śliwki, kasze
d) cielęcina, salami, mleko
10. Najlepszym źrodłem żelaza są:
a) drób, owoce, mleko
b) przetwory zbożowe, ryby morskie, napoje mleczne
c) szpinak, orzechy, sól, sery
d) wątroba, mięso i przetwory, natka pietruszki
11. W procesie widzenia ważna rolę odgrywa:
a) witamina C
b) witamina D
c) witamina A
d) witamina K
12. Normy żywienia służą do:
a) planowania jadłospisow
b) oceny sposobu żywienia
c) ustalenia dziennych racji pokarmowych
d) wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
13. Najwięcej wody do organizmu dostarczają :
a) pieczywo, mięso, mleko
b) napoje owocowe, warzywa, owoce
c) warzywa, owoce, jaja
d) wędliny, ryby, napoje mleczne
14.Woda stanowi
a) średnio 90% masy ciała
b) średnio 60% masy ciała
c) średnio 80% masy ciała
d) średnio 40% masy ciała
15.Osteoporoza jest skutkiem niedoboru
a) potasu
b) sodu
c) wapnia
d) magnezu