Dodaj publikację
Autor
Klaudia Zborowska
Data publikacji
2019-03-28
Średnia ocena
5,00
Pobrań
292

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Test podsumowujący zagadnienia dotyczące roli składników odżywczych.
 Pobierz (docx, 13,8 KB)

Podgląd treści

1. Składniki odżywcze w organizmie człowieka pełnią funkcję

a) budulcową

b) regulującą

c) energetyczną

d) wszystkie odpowiedzi są prawidłowe

2. Tłuszcze pokrywają

a) 80-90% dziennego zapotrzebowania na energię

b) 50-65% dziennego zapotrzebowania na energię

c) 25-30% dziennego zapotrzebowania na energię

d) 10-15% dziennego zapotrzebowania na energię

3. Produkty zawierające białko niepełnowartościowe to:

a) suche nasiona roślin strączkowych

b) mięso i drob

c) mleko i jaja

d) sery i wędliny

4. Głównym źródłem białka w diecie są:

a) warzywa i owoce

b) mięso i wędliny

c) pieczywo i kasze

d) wszystkie odpowiedzi są prawidłowe

5. Do tłuszczów zwierzęcych zaliczamy:

a) olej, oliwę, smalec, tran

b) margarynę, sadło, masło, słoninę

c) łoj, smalec, masło, tran

d) margarynę, olej, oliwę, łoj

6. Błonnik pokarmowy

a) reguluje perystaltykę jelit

b) z wodą tworzy emulsję

c) chroni przed nadmierną utratą ciepła

d) to produkt uboczny przy produkcji pieczywa

7. Który z podanych zestawów jest głównym źródłem węglowodanów

a) jabłko, mleko, chleb

b) makaron, chleb, kasza

c) cielęcina, kasza, wiśnie

d) olej, makaron, wędlina

8. Do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zaliczamy:

a) witaminy A, D, E, K

b) witaminy z grupy B

c) witaminy C, A, D, E

d) tylko witaminę A i E

9. Produkty bogate w tłuszcz to:

a) pieczywo, makaron, słonina

b) boczek, orzechy, makrela

c) dorsz, śliwki, kasze

d) cielęcina, salami, mleko

10. Najlepszym źrodłem żelaza są:

a) drób, owoce, mleko

b) przetwory zbożowe, ryby morskie, napoje mleczne

c) szpinak, orzechy, sól, sery

d) wątroba, mięso i przetwory, natka pietruszki

11. W procesie widzenia ważna rolę odgrywa:

a) witamina C

b) witamina D

c) witamina A

d) witamina K

12. Normy żywienia służą do:

a) planowania jadłospisow

b) oceny sposobu żywienia

c) ustalenia dziennych racji pokarmowych

d) wszystkie odpowiedzi są prawidłowe

13. Najwięcej wody do organizmu dostarczają :

a) pieczywo, mięso, mleko

b) napoje owocowe, warzywa, owoce

c) warzywa, owoce, jaja

d) wędliny, ryby, napoje mleczne

14.Woda stanowi

a) średnio 90% masy ciała

b) średnio 60% masy ciała

c) średnio 80% masy ciała

d) średnio 40% masy ciała

15.Osteoporoza jest skutkiem niedoboru

a) potasu

b) sodu

c) wapnia

d) magnezu