Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
KONSPEKT LEKCJI
Zespół Szkół Gastronomicznych
Imię i nazwisko nauczyciela: Kamila Kina
Przedmiot: Towaroznawstwo z technologią gastronomiczną
Klasa: I GB Technikum żywienia i usług gastronomicznych
Data: 21.05.2020 r.
Temat lekcji: Sposoby gotowania jaj. Potrawy z jaj gotowanych.
Cel ogólny: Zapoznanie uczniów ze sposobami gotowania i konsystencją potraw z jaj gotowanych.
Cele szczegółowe: Uczeń potrafi:
- wymienić sposoby gotowania jaj,
- opisać sposoby (czas) gotowania jaj,
- scharakteryzować konsystencje potraw z jaj gotowanych,
- wyjaśnić pojęcie jajko w koszulce (poszetowe),
- omówić sposób przygotowania jajka w koszulce, jajka po wiedeńsku,
- opisać sposób podawania potraw z jaj gotowanych.
Metody nauczania: lekcja online: e - wykład, pogadanka, film, ćwiczenia – praca na lekcji.
Forma pracy: praca indywidualna.
Środki dydaktyczne: prezentacja multimedialna, film, karta pracy, komputer.
Przebieg lekcji:
I faza wprowadzająca
1. Czynności organizacyjne: powitanie, sprawdzenie listy obecności, podanie tematu lekcji
2. Wprowadzenie do lekcji: nauczyciel podaje cele lekcji, podaje sposoby gotowania jaj: na miękko, po wiedeńsku, mollet, na twardo, w koszulce (poszetowe).
II faza realizacji
1.Nauczyciel wykorzystując prezentację multimedialną omawia wszystkie zagadnienia tematu zajęć.
2. Nauczyciel udostępniając film przedstawia sposób wykonania jaja w koszulce
2.Nauczyciel prezentując kartę pracy, wyjaśnia zadania do wykonania.
3.Uczniowie wykonują zadania, nauczyciel pomaga w trakcie uczniom.
4.Uczniowie prezentują wykonane zadania, nauczyciel podsumowuje pracę uczniów.
III faza podsumowująca
Ewaluacja
1. Nauczyciel zadaje pytania sprawdzające:
a) Proszę wymienić sposoby gotowania jaj.
b) Proszę podać czas gotowania i konsystencje jaj po ugotowaniu.
2.Nauczyciel prosi uczniów o wypełnienie ankiety ewaluacyjnej lekcji (Forms).
3.Nauczyciel nagradza uczniów za aktywność przyznając oceny oraz plusy i zadaje pracę domową:
a) Utrwal wiadomości dotyczące tematu lekcji i przygotuj się do odpowiedzi ustnej.
b) Odpowiedz pisemnie pod tematem lekcji na pytanie:
W jajach poszetowych białko niedokładnie otacza żółtko. Jakie mogą być tego przyczyny?
Opracowała
Kamila Kina