wywiadówka

o tym jakie są, jak sobie z nimi radzić, jak wychowywać bez porażek

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Klosewik
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język niemiecki

wywiadówka

Postautor: Klosewik » 2009-01-24, 12:53

Macie jakieś sprawdzone pomysły na wywiadówkę podsumowującą I pólrocze ? :roll: Staram się robić zawsze coś więcej, niż tylko rozdanie kartek. Chcę troche opowiedzieć o tym, w jakich konkursach uczniowie brali udział, porównać średnie między klasami. Co jeszcze robicie ? Nie mam daru "wodolejstwa", lubię sie trzymać faktów i zawsze mam problem, żeby te zebrania były choć troszkę długie. :oops:

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Re: wywiadówka

Postautor: Jolly Roger » 2009-01-24, 13:32

po co mają być długie??

Rozdaję kartki i do domu. Jeśli chodzi o mnie to wywiadówki możnaby zupełnie zlikwidować.
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2009-01-24, 14:03

Jolly Roger pisze:po co mają być długie??

i słusznie, popieram

Jestem po wywiadówce. Wspólnie z uczniami przygotowałam krótką prezentację multimedialną o klasie. Były tam zdjęcia z imprez klasowych i szkolnych, dyplomy z konkursów, w których brali udział, ogólne wyniki klasyfikacji śródrocznej. Wszystko opatrzone krótkim komentarzem samych uczniów. Całość 10 minut.
Kolejne 10 to dyskusja. Potem rozdałam kartki z ocenami i powiedziałam, że jeszcze przez godzinę jestem do dyspozycji rodziców, gdyby ktoś chciał porozmawiać indywidualnie na temat swojego dziecka (na kilku kartkach był mój dopisek z prośbą o pozostanie po zebraniu w celu indywidualnego omówienia sytuacji dziecka).

motylek8
Przedmiot: Język angielski

Postautor: motylek8 » 2009-01-24, 14:07

malgala pisze:Wspólnie z uczniami przygotowałam krótką prezentację multimedialną o klasie. Były tam zdjęcia z imprez klasowych i szkolnych, dyplomy z konkursów, w których brali udział, ogólne wyniki klasyfikacji śródrocznej. Wszystko opatrzone krótkim komentarzem samych uczniów. Całość 10 minut.

Super pomysł, chyba wykorzystam na koniec roku - mam 3 gimnazjum, więc takie podsumowanie mogłoby sie spodobać rodzicom:)

Wróć do „Problemy dydaktyczno-wychowawcze”