Powrót po ciąży

o tym jakie są, jak sobie z nimi radzić, jak wychowywać bez porażek

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Agnieszka Kowalska
Kto: nauczyciel

Powrót po ciąży

Postautor: Agnieszka Kowalska » 2010-06-23, 03:09

Drogie Koleżanki i Koledzy "po fachu"!
Zwracam się do Was z bardzo poważnym problemem. Polega on na panicznym strachu przed powrotem do pracy po ciąży. Zanim w styczniu odeszłam na urlop macierzyński, słyszałam bardzo niemiłe komentarze na temat swojego stanu. Los chciał tak, że urodziłam przedwcześnie, a moje dziecko nie przeżyło. Minęło trochę czasu, powoli zbieram się po tym wydarzeniu, ale powrót do szkoły wywołuje u mnie przerażenie. Nie mam pojęcia, czego mogę się spodziewać po młodzieży. Bardzo Was proszę o radę, jak się do tego przygotować. Jak myślicie, czego mogę się spodziewać po uczniach? Nieraz już pokazali, jak bezlitośni potrafią być. Nie chcę zmarnować całych wakacji na zamartwianie się tą sprawą, ale podejrzewam, że tak właśnie się to skończy.

Z góry dziękuję, A.K.

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Re: Powrót po ciąży

Postautor: haLayla » 2010-06-23, 13:59

Agnieszka Kowalska, pamiętaj, że niezależnie od tego co się Tobie przytrafiło, jesteś wspaniałą i wyjątkową osobą, której należy się szacunek. Nie oznacza to, że jesteś gorsza od innych kobiet. Pamiętaj o tym, że czasem ludzie potrafią dopiec nieświadomie, tj. nie mając zamiaru dorzucenia do pieca, jedynie z czystej ludzkiej ciekawości, albo niewiedzy. Nie wiem, z jaką młodzieżą pracujesz, tj. w jakim wieku, więc ciężko mi doradzić coś konkretnego. Jednak wszelkie uwagi zbywaj w sposób możliwie neutralny, aby nie pokazać, że Ciebie to dotyka, bo może to wskazać złośliwcom sposób dokuczenia Tobie.

Trzymaj się i nie przejmuj się ludźmi. Najważniejsza jesteś Ty, a nie to, co ludzie sądzą.
<3

Wróć do „Problemy dydaktyczno-wychowawcze”