Polecam ksiązki:
JAK ZAPEWNIĆ DYSCYPLINĘ, ŁAD I UWAGĘ W KLASIE
Robertson John
i
Jak zapewnić dyscyplinę i uwagę w klasie szkolnej
John Robertson.
Hmm, z tego, co wiem KAŻDY nauczyciel na początku swojej drogi zawodowej ma z tym problemy. To bardzo trudny czas, przez który niestety trzeba przejść, aby się czegoś nauczyć.
Dyscyplinować nalezy zacząć od początku roku, od pierwszego dnia i pierwszego wejścia do klasy. Później bowiem będzie na to za późno, uczniowie będą nieufni co do surowości nauczyciela i nie będą się zachowywać tak jakbysmy chcieli.
Najważniejsze to być NAUCZYCIELEM. A nie np. kumplem dla uczniów. Błędem jest staranie się o akceptację, lubienie, bo potem odbija sie to na lekcjach. Uczniowie też sie pogubią, bo i tak nigdy nie będą traktować nauczyciela pełnoprawnie. Dlatego tez są dwa wyjścia: albo jest się nieszanowanym kumplem, albo jest się wymagającym, ale szanującym się nauczycielem.
Jeśli tych dwóch przeszkadza, weź ich do odpowiedzi. Ty masz władzę, pamiętaj! Nie żałuj ocen i tych uczniów, bo oni Twoich lekcji nie żałują...
Możesz także zatrzymać ich na przerwie i porozmawiać z każdym z osobna, spytać dlaczego Ci przeszkadzają.
Nie wiem jak wyciszasz klasę, ale na pewno nie warto krzyczeć. Oni będa Cię naśladowac i będą coraz głośniejsi. Mów spokojnie, a jak jest hałas przestań mówić i powiedz, że czekasz na spokój. Po czym - czekaj

Zdębieją

Możesz tez wyjaśnic im dlaczego chcesz aby była cisza. Nie jest to Twoje "widzi mi się", ale bardzo byś chciała się z nimi porozumieć, a to jest możliwe tylko wtedy jeśli mówi JEDNA osoba. Jesli ktos chce coś powiedzieć to niech mówi na forum klasy.
Aby zacząć biegać, trzeba najpierw nauczyć się chodzić.