JEDEN UCZEŃ ZAWALIŁ - CAŁA KLASA DOSTAJE

o tym jakie są, jak sobie z nimi radzić, jak wychowywać bez porażek

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

dejotka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski, Język niemiecki

JEDEN UCZEŃ ZAWALIŁ - CAŁA KLASA DOSTAJE

Postautor: dejotka » 2009-11-23, 15:07

Kochani, bardzo proszę o Wasze wskazówk, bo szczerze mówiąc, mam problem - chyba pierwszy raz w życiu nie wiem, jak się zachować.
W mojej klasie - I LO - zlecono chłopakowi dokończenie prezentacji, którą miała przygotować cała klasy, gdyż on najlepiej radzi sobie z komputerem. Wcześniej dziewczyny bardzo się napracowały, żeby zebrać materiał. On miał to tylko poskładać w całość. Prezentacje te były obowiązkowe dla wszystkich klas pierwszych - dziś miały przedstawiać je przed całą szkołą, jako efekt pracy integracyjnej na początku roku. Wszystkie klasy dokonały takiej prezentacji, tylko moja nie, bo delikwent nie przyniósł pracy z domu. Tłumaczenie: zapomniał. Dodam, że on właśnie taki jest - od września jawi się jako kompletnie nieodpowiedzialna osoba, olewająca wszystko.
Cała klasa ucierpiała na tym, gdyż świeciła oczami przed dyrem, mną i resztą szkoły.

Bardzo proszę o poradę, jak mam się zachować jako wychowawca w obliczu takiego problemu. Dzięki za każdą propozycję!

malgosi35

Re: JEDEN UCZEŃ ZAWALIŁ - CAŁA KLASA DOSTAJE

Postautor: malgosi35 » 2009-11-23, 19:48

No... masz problem.
Daleko miał do domu?
Czy jego wkład pracy był adekwatny do wkładu innych osób.
Czy zgdził się na wykonanie tej pracy, czy był przymuszony.
Małgorzata

dejotka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski, Język niemiecki

Postautor: dejotka » 2009-11-23, 20:02

malgosi35 pisze:No... masz problem.
Daleko miał do domu?
Czy jego wkład pracy był adekwatny do wkładu innych osób.
Czy zgdził się na wykonanie tej pracy, czy był przymuszony.

Niestety mieszka daleko. A wkład pracy miał być niewielki - miał tylko poskładać to, co inni przygotowali! No i zgodził się sam...

konrad86
Przedmiot: Inne

Postautor: konrad86 » 2009-11-23, 20:12

dejotka pisze:od września jawi się jako kompletnie nieodpowiedzialna osoba, olewająca wszystko

W związku z tym co napisałaś winę przypisałbym również Tobie. Mogłaś to przewidzieć. Takich rzeczy się nie zostawia na ostatnią chwilę.

dejotka pisze:Bardzo proszę o poradę, jak mam się zachować jako wychowawca w obliczu takiego problemu.

Przeprosić w imieniu swoim i klasy za zaistniałą sytuację dyrekcję. Zapominalskiego ukarać.

Może jest możliwość przedstawienia prezentacji w innym dniu?

Wróć do „Problemy dydaktyczno-wychowawcze”