Jak przygotować się do rozmowy z ojcem ucznia który pobił?

o tym jakie są, jak sobie z nimi radzić, jak wychowywać bez porażek

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Belfrzyca
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język rosyjski

Jak przygotować się do rozmowy z ojcem ucznia który pobił?

Postautor: Belfrzyca » 2011-10-22, 19:47

Witam,

To moja pierwsza tego typu sytuacja i proszę Was o pomoc w przygotowaniu się do niej, ponieważ mój opiekun stażu wiecznie nie ma dla mnie czasu.

Jeden z uczniów pobił drugiego ucznia. Na środę wezwany jest ojciec tego bijącego. Odbyłam z nim krótką rozmowę telefoniczną, żeby potwierdzić przybycie na spotkanie i zostałam potraktowana bardzo niemiło. Ojciec zapowiedział, że chce rozmawiać rzeczowo o sytuacji, a z tego co zrozumiałam dla niego rzeczowo oznacza podpierając się zapisami prawnymi. Czy możecie mi podpowiedzieć co prawo mówi na ten temat? Co powinnam przeczytać, żeby uzupełnić swoje braki?

Awatar użytkownika
vuem
Przedmiot: Język angielski

Re: Jak przygotować się do rozmowy z ojcem ucznia który pobił?

Postautor: vuem » 2011-10-22, 20:12

Paragrafów potrzebuje, by móc poważnie wziąć pod rozwagę uczynki swego syna?

Bez paragrafu nie jest w stanie uznać jego zachowania za nieodpowiednie?

Chyba złe odniosłaś wrażenie albo facet jest pieprznięty.

Ja osobiście podstawiłbym mu pod nos regulamin szkolny i to na wyraźnie życzenie i jasno wyrażając "zdziwienie", że tego potrzebuje w tej rozmowie.
Nie jesteś oskarżycielem publicznym w sądzie.

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2011-10-22, 20:15

Kodeks karny:

Art.217 Nietykalność cielesna

§ 1. Kto uderza człowieka lub w inny sposób narusza jego nietykalność cielesną,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
§ 2. Jeżeli naruszenie nietykalności wywołało wyzywające zachowanie się pokrzywdzonego albo jeżeli pokrzywdzony odpowiedział naruszeniem nietykalności, sąd może odstąpić od wymierzenia kary.
§ 3. Ściganie odbywa się z oskarżenia prywatnego.

Jeżeli dziecko ma mniej niż 15 lat, wówczas nie może zostać pociągnięte do odpowiedzialności karnej.

Poszkodowany powinien także zgłosić się do szpitala w celu przeprowadzania badania lekarskiego obrażeń, tzw. obdukcji. W razie czego będzie to stanowiło dowód w ewentualnym postępowaniu.

Na twoim miejscu bym zadbał o to, by przedstawić rodzicowi zarówno kopię badania lekarskiego jak i protokołu powypadkowego.
<3

Awatar użytkownika
Belfrzyca

Postautor: Belfrzyca » 2011-10-22, 20:19

Nie, on wie, że zachowanie jest nieodpowiednie, ale za pomocą paragrafów chce rozmawiać o tym jakie konsekwencje szkoła może wyciągnąć wobec jego syna i jakich nie może. Próbowałam go uspokoić, że spotykamy się po to, żeby wspólnie zastanowić się jak zapobiec kolejnym sytuacjom tego typu, ale on dalej swoje.

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2011-10-22, 20:23

No to musisz podeprzeć się regulaminem. Oczywiście powinnaś go uświadomić, że rodzice pobitego dziecka mogą złożyć w tej sprawie doniesienie do organów ścigania. Ja na ich miejscu bym to zrobił jeszcze tego samego dnia, po otrzymaniu wyników obdukcji.
<3

Awatar użytkownika
Belfrzyca

Postautor: Belfrzyca » 2011-10-22, 20:35

A jak to jest z zawiadamianiem policji? Zgłaszają sprawę rodzice pobitego dziecka, czy to szkoła powinna natychmiast powiadomić o zajściu policję? Mnie nie było w pracy kiedy doszło do tej sytuacji, ale z tego co wiem policja nie została powiadomiona. Może dlatego, że to IV klasa SP i krew się nie polała.

Awatar użytkownika
vuem
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2011-10-22, 20:38

Belfrzyca pisze:Nie, on wie, że zachowanie jest nieodpowiednie, ale za pomocą paragrafów chce rozmawiać o tym jakie konsekwencje szkoła może wyciągnąć wobec jego syna i jakich nie może. Próbowałam go uspokoić, że spotykamy się po to, żeby wspólnie zastanowić się jak zapobiec kolejnym sytuacjom tego typu, ale on dalej swoje.

No Ty Belfrzyco dalej też swoje, wyraźnie zaznacz, że szkoła konsekwencje może wyciągnąć na podstawie regulaminu szkolnego, więcej nie potrzebujecie, i jasno powiedz, że Twoim zdaniem w pierwszej kolejności powinniście się skoncentrować na uzmysłowieniu jego synowi niestosowności jego zachowania i zapobieżeniu podobnym sytuacjom. Dlatego poprosiłaś go (ojca) o rozmowę i liczysz na współpracę...wszak chodzi o dobro jego syna.

Awatar użytkownika
Belfrzyca

Postautor: Belfrzyca » 2011-10-22, 20:44

Dziękuję Wam za pomoc. Mam nadzieję, że Sekretarka udostępni mi w poniedziałek pełny regulamin, bo ten co dostałam do domku nie obejmuje załączników, które właśnie o tym mówią. Na stronie też nie ma pełnego regulaminu. Ciekawa jestem na podstawie czego ten ojciec zamierza się w takim razie tak sumiennie przygotowywać :roll:

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2011-10-22, 20:51

Belfrzyca pisze:A jak to jest z zawiadamianiem policji? Zgłaszają sprawę rodzice pobitego dziecka, czy to szkoła powinna natychmiast powiadomić o zajściu policję? Mnie nie było w pracy kiedy doszło do tej sytuacji, ale z tego co wiem policja nie została powiadomiona. Może dlatego, że to IV klasa SP i krew się nie polała.

No skoro to jest przestępstwo ścigane z oskarżenia prywatnego, to tylko rodzice, lub ofiara jeżeli jest w odpowiednim wieku, może złożyć zawiadomienie.
<3

Awatar użytkownika
JHN
Przedmiot: Matematyka

Postautor: JHN » 2011-10-22, 21:17

Według mnie najistotniejszym w rozmowie powinno być Twoje pytanie do "gościa" co on robił i co zamierza zrobić w ramach wychowania latorośli oraz zadośćuczynienia poszkodowanemu a nie jego "niemiłe" pytania o przebieg zdarzenia czy dowody winy synka - musi mu wystarczyć sucha, zwięzła relacja.
Nie widzę powodu, dla którego to Ty miałabyś "gościa" zapoznawać z regulaminem Szkoły w tym momencie! Potrzymałbym go raczej w niepewności tekstami: "RP przedyskutuje, podejmie decyzję, dyrekcja ukarze zgodnie z przysługującym jej prawem, ...". Rodziców też można próbować wychowywać a pionizować trzeba zawsze.

Trzymaj się! Pozdrawiam
Szacunek? Dam Ci go tyle, ile dostałem od Ciebie!
Broń inteligentnego człowieka walczącego z otaczającą go głupotą: sarkazm.

Awatar użytkownika
Belfrzyca

Postautor: Belfrzyca » 2011-10-22, 21:43

JHN pisze: "RP przedyskutuje, podejmie decyzję, dyrekcja ukarze zgodnie z przysługującym jej prawem, ...". Rodziców też można próbować wychowywać a pionizować trzeba zawsze.

Chętnie użyłabym takich stwierdzeń, ale one mogą za sobą pociągnąć pytania na które nie potrafię na tą chwilę odpowiedzieć. Jakie konsekwencje może wyciągnąć dyrekcja? Co może postanowić RP w tej sprawie? Czy znajdę odpowiedzi na te pytania w regulamienie szkoły?

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2011-10-22, 22:01

Tak, powinno to się znaleźć w regulaminie. Nawiasem mówiąc, to pewnie będzie to standard: nagana, nagana publiczna, zawieszenie w prawach ucznia, przeniesienie do innej klasy, relegowanie ze szkoły etc.
<3

Awatar użytkownika
Belfrzyca

Postautor: Belfrzyca » 2011-10-23, 16:18

miwues pisze: Nic nie piszesz o dodatkowych okolicznościach tego zajścia (bójka czy pobicie, kto zaczął, jakie obrażenia ma pokrzywdzony), a są to kwestie kluczowe do oceny stopnia winy.

3. Czy rozmawiałaś z pokrzywdzonym? Z jego rodzicami? Z agresorem? Z innymi świadkami? Ustaliłaś dokładny przebieg zdarzenia?

Nic nie piszę, ponieważ nie znam żadnych szczegółów. Wydarzyło się to pod moją nieobecność w szkole w czwartek. Dowiedziałam się o całym zajściu dopiero w piątek wieczorem podczas rady pedagogicznej, ale była to ogólna informacja bez żadnych szczegółów. Po radzie podeszłam do pani dyrektor dopytać o szczegóły (bo to ona była świadkiem zdarzenia), ale usłyszałam żebym wypoczywała przez weekend i wróciła do tematu w poniedziałek. Tylko że ja tak nie potrafię, gryzie mnie to :roll: Wiem tylko, że chłopiec pobił tego drugiego w odpowiedzi na przytyk na temat poziomu jego inteligencji.

Awatar użytkownika
Belfrzyca

Postautor: Belfrzyca » 2011-10-23, 17:39

Pedagog wezwała. Źle się poczułam z tym, że wszystko odbywa się za moimi plecami i o niczym się mnie nie informuje i sama zaproponowałam, że chcę uczestniczyć w tym spotkaniu. Nie wiem tylko, czy lepsza będzie rozmowa we trójkę, czy dwie osobne rozmowy.

Awatar użytkownika
JHN
Przedmiot: Matematyka

Postautor: JHN » 2011-10-23, 19:14

Belfrzyca pisze:Pedagog wezwała...

Zatem na niej ciąży obowiązek rozmowy! I dobrze - Ty posłuchasz i wysnujesz dla siebie wnioski ... oby niekonieczne do wykorzystania w przyszłości.

Mam wrażenie, że za bardzo całą tę sytuację przeżywasz. Szkoda zdrowia, a przed Tobą jeszcze wiele lat pracy... Nabierz, czego Ci życzę, zdrowego do problemu dystansu
Pozdrawiam
Szacunek? Dam Ci go tyle, ile dostałem od Ciebie!

Broń inteligentnego człowieka walczącego z otaczającą go głupotą: sarkazm.

Wróć do „Problemy dydaktyczno-wychowawcze”