ciąża w trakcie odbywanego stażu

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Yoka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: ciąża w trakcie odbywanego stażu

Postautor: Yoka » 2012-03-07, 12:52

Rozumiem, ale nie ma obowiązku brania L4 za czas pobytu w szpitalu.
Zawsze miałabyś 2 tyg "zaoszczędzone" w wydłużeniu stażu.

Powodzenia

ewkada
Przedmiot: Matematyka

Postautor: ewkada » 2012-05-15, 11:18

Witam mam pytanie związane z awansem otóż 1 września 2010 rozpoczęłam awans na mianowanie ale zaszłam w ciążę i od 5 do 25 grudnia 2011 byłam na L4, a od 25 grudnia 2011 do 11 czerwca 2012 będę na macierzyńskim i teraz zastanawiam się czy na resztę roku szkolnego brać L4 (siebie lub dziecko) czy w ten sposób nie będę musiała na nowo robić mianowania? Jak myślicie wrócić na te trzy tygodnie do pracy?

Yoka

Postautor: Yoka » 2012-05-15, 19:17

żeby od nowa zaczynać staż musiałabyś mieć przerwę 1 pełny rok ciągiem, więc jeśli zamierzasz wrócić do pracy od września, to zależy od Ciebie, czy brać L4 teraz do końca r.szk., które jeszcze bardzie wydłuży Ci odrabianie stażu, czy też nie. Wylicz o ile sięwydłuża i kiedy byś go kończyła gdybyś wzięła to L4, a o ile w przypadku gdybyś nie wzięła.

A jeśli i tak bierzesz wychowawczy na cały przyszły r.szk., to nie ma to już w ogóle żadnego znaczenia, bo i tak staż Ci przepadnie.

naumat

Postautor: naumat » 2012-08-09, 14:32

Można na macierzyńskim zdawać egzamin.

Julit
Przedmiot: Inne

Postautor: Julit » 2012-08-23, 18:25

z tego co wiem nie można.
Trzeba być "czynnym" zawodowo.

naumat

Postautor: naumat » 2012-08-23, 19:58

Koleżanka zdawała na macierzyńskim i nie było problemów...

edzia

Postautor: edzia » 2012-08-28, 11:10

ciapka pisze:To chyba sprawa wątpliwa, żeby w czasie zwolnienia (urlopu) móc przystąpić do egzaminu.
Oczywiście, że można. Zresztą jesteś już chyba po egzaminie?

ladybird07

Postautor: ladybird07 » 2012-11-15, 17:06

9d pkt 5. mówi nam:
W przypadku nieobecności nauczyciela w pracy z powodu czasowej niezdolności do pracy wskutek choroby, zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy lub urlopu innego niż urlop wypoczynkowy, trwającej nieprzerwanie dłużej niż miesiąc, staż ulega przedłużeniu o czas trwania tej nieobecności. W przypadku nieobecności dłuższej niż rok nauczyciel obowiązany jest do ponownego odbycia stażu w pełnym wymiarze.
Nie ma więc słowa nieprzerwalnie dłużej niż rok i jak należy to wówczas interpretować? czy przez nieobecność tego słowa można już nieobecności dłuższe niż miesiąc sumować z okresu całego stażu? tym sposobem po 2 ciążach w tym okresie awans zawsze zaczynałoby się od zera. a to byłaby już dyskryminacja płciowa.

Awatar użytkownika
creative

Postautor: creative » 2012-11-15, 17:10

Skoro, jak sama zauważyłaś, nie ma tam słowa "nieprzerwanie", znaczy to iż nieobecność może się sumować. Takie jest moje zdanie jeśli chodzi o teorię, może ktoś był w takiej sytuacji i nakreśli jak to wygląda w praktyce...

ladybird07

Postautor: ladybird07 » 2012-11-15, 17:16

Wg mnie to poważna sprawa. Nie ma słowa nieprzerwalnie ale nie ma też słowa łącznie ponad rok, wobec tego zgodnie z polskim prawem, gdy przepis jest niejasny, interpretacja idzie ku korzyści pracownika. Nie może być przecież sytuacji, że w jednej placówce trzeba niefortunnie po 3 latach zaczynać od nowa a w innej tylko wydłuża się ten okres.

Awatar użytkownika
creative

Postautor: creative » 2012-11-15, 23:11

Oczywiście, że sprawa jest poważna, tego nie neguję, jednakże moje rozwiązanie tej kwestii wydaje mi się dość oczywiste (przed terminem miesiąc jest określone iż ma to trwać nieprzerwanie, także gdyby chodziło o to samo w przypadku roku nieobecności to słowo również by się pojawiło. Skoro się nie pojawia, dla mnie sprawa jest jasna).
Natomiast nie życzę Ci, by właśnie tak było.
Pytałaś dyrektora swojej placówki jak on to widzi?

emili24

pomocy:( wyliczenie staz na mianowanego a poronienie i ciaza

Postautor: emili24 » 2013-01-15, 10:27

witam!:) mam takie pytanie poroniłam ponad miesiac temu jestem juz 35 dni na l4, wczoraj zrobilam test i wyszedl pozytywny:)!!!!hehe .
Jestem w trakcie robienia stażu na mianowanego zaczełam w zeszłym roku we wrzesniu 2012, chciałabym jesli nie bedzie komplikacji z (Ta ciąża- a nie moze byc) wyliczyc aby mi nie przepadl staz bo mam jeszcze zaległy urlop wypoczynkowy 8 dni no i nowy teraz cały (pracuje w przedszkolu)no i macierzyński.... pomóżcie

koma

Postautor: koma » 2013-01-17, 20:52

Emili...zlituj się...zdecyduj: mianowanie czy siedzenie w domu??

Jesteś na zwolnieniu, a...zachodzisz w ciążę, więc chyba jednak już zdrowa?
Masz zaległy urlop i już myślisz o nowym urlopie, choc rok dopiero sie zaczął.

Skoro chcesz zrobić staż, to ogarnij się, Dziewczyno.

Wracaj do pracy i nie bierz zwolnień tylko dlatego, że teraz wszystkie ciężarne to od razu chore.
Jeżeli będziesz mogła pracować, to siedź w szkole.
Ukończ chociaż ten pierwszy rok stażu. Potem urodzisz, weźmiesz macierzyński i wrócisz. Nic nie stracisz.

krg54
Przedmiot: Przyroda

Postautor: krg54 » 2013-01-20, 20:32

Twój staż ( 2 lata 9 m-cy)tak na dobrą sprawę jeszcze się nie bardzo rozpoczął, a już ma szansę na zupełne przerwanie. Zgodnie z art. 9d ust. 5 K N, w myśl którego w przypadku nieobecności nauczyciela w pracy z powodu czasowej niezdolności do pracy wskutek choroby, zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy lub urlopu innego niż urlop wypoczynkowy, trwającej nieprzerwanie dłużej niż miesiąc, staż ulega przedłużeniu o czas trwania tej nieobecności. W przypadku nieobecności dłuższej niż rok nauczyciel obowiązany jest do ponownego odbycia stażu w pełnym wymiarze. Skoro już jesteś ponad 30 dni na zwolnieniu lekarskim, to o tyle dni wydłużyłaś też już swój staż. Tak, jak pisze "koma", jeśli chcesz zrobić staż, nie skazując się na jego ponowne rozpoczynanie, to nie możesz doprowadzić do sytuacji, że Twoja przerwa w pracy (poza urlopem wypoczynkowym) byłaby dłuższa niż 1 rok !!!!!! Z tego jednak, co wyczuwa się, czytając Twojego posta, może to być trudne do wykonania. Przede wszystkim zalecam spokój i rozwagę w planowaniu, wyliczaniu, przeliczaniu itp. na zapas. Życie bowiem pisze swoje scenariusze, nie zawsze zgodne z naszymi oczekiwaniami, ale Ty już przecież zdążyłaś się o tym przekonać. Staż zawodowy to jeszcze nie powód do szalonych posunięć życiowych. Spokój, spokój, spokój!

koma

Postautor: koma » 2013-01-20, 21:28

Jest jeszcze jedno niebezpieczeństwo:
jeżeli zaczniesz liczyć i przeliczać, gdzie ta granica między pracować a nie pracować leży i jeżeli będziesz chodziła do pracy w kratkę, to mimo utrzymania stażu dyrektor może potem Ci tego nie zaliczyc - dostaniesz negatywna ocenę pracy, bo niewiele zdążysz zrobić.

Zatem: albo jedno, albo drugie. Donoś tę ciążę sobie spokojnie, a potem zobaczysz...
Albo: jeżeli nie musisz, to nie wykorzystuj zwolnień, tylko rób staż.

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”