pytanie o awans zawodowy,a własciwie rezygnacje z awansu..

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

koma

Re: pytanie o awans zawodowy,a własciwie rezygnacje z awansu..

Postautor: koma » 2009-10-08, 21:19

Witold Telus pisze:Pierwszy wniosek składałem... 2 dni przed końcem stażu. Po prawie 3 latach od jego rozpoczęcia. Dało się.

Skąd ten upór? Wnerwiło Cię coś? Wygłup jakiś? Bo nie kumam... :roll:

A drugi kiedy?? Na 2 dni przed końcem drugiego stażu? :lol:

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2009-10-13, 19:48

Nie, nie upór. Moja bezmyślność i ogólna indolencja. Nie miałem serca do zbierania papierków. W sumie oba razy skończyły się na złożeniu wniosku i przedstawieniu planu rozwoju zawodowego, a potem... nic.

Teraz już od początku się zawziąłem i czynię dużo. Doszło już do nagrody dyrektora...

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2009-10-13, 19:52

zacząłeś pracować po studiach magisterskich czy wcześniej?
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2009-10-14, 23:54

Zaraz po magisterce. Pracę obroniłem w lipcu 1996, a we wrześniu zacząłem pracę.

MarcinD
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Informatyka, Technika

Postautor: MarcinD » 2012-12-07, 14:43

Wiem, że odkopuję temat, ale po co zakładać kolejny niepotrzebnie. Mam kilka pytań związanych z podobnym problemem. Jestem nauczycielem kontraktowym, złożyłem wniosek o awans na mianowanego ponad dwa i pół roku temu, przed wakacjami w roku 2012 powinienem był się bronić, ale dostałem negatywną ocenę dorobku zawodowego. W tej chwili jestem w trakcie dodatkowego okresu stażu i mam kilka pytań w związku z rezygnacją z awansu. Jeżeli złożę taki wniosek teraz, to czy będę mógł od razu we wrześniu 2013 złożyć wniosek o rozpoczęcie kolejnego okresu dwu i pół letniego, czy muszę odczekać i mieć na przykład rok przerwy przed złożeniem kolejnego wniosku? I drugie pytanie, jeżeli teraz przerwę staż, to czy dyrektor może nie zgodzić się na rozpoczęcie kolejnego stażu przy drugim podejściu do awansu? Za odpowiedź z góry serdecznie dziękuję.

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2012-12-08, 00:19

MarcinD pisze:dostałem negatywną ocenę dorobku zawodowego.
:?:
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

MarcinD

Postautor: MarcinD » 2013-02-03, 14:51

Negatywna ocena wynikała z tego, że mój opiekun na wszelkie moje pytania, jeśli czegoś nie wiedziałem, odsyłał mnie do googli i w zawadzie przez całe dwa i pół roku byłem sam ze wszystkim. Samo sprawozdanie mój opiekun zobaczył dopiero wtedy, gdy oddałem je dyrekcji. I stąd negatywna ocena. Natomiast na dzień dzisiejszy sytuacja nie jest weselsza, to znaczy wtedy otrzymałem dodatkowy okres stażu który kończy się w maju 2013. Niestety mój obecny opiekun robi wszystko, żeby sytuacja się powtórzyła i powoli sam zaczynam mieć dość robienia czegokolwiek tylko po to, żeby opiekun mógł to zakwestionować z byle powodu wynikającego z jego "widzimisię". Wiem, że mogę złożyć wniosek o przerwanie stażu u uznanie go za niebyły, ale czy w takiej sytuacji będę mógł złożyć wniosek o rozpoczęcie dwu i pół letniego stażu od września 2013 czy muszę przepracować rok szkolny bez stażu, żeby móc złożyć wniosek o rozpoczęcie stażu dopiero we wrześniu 2014?

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2013-02-03, 15:03

W przypadkach jakichkolwiek wątpliwości dotyczących awansu zawodowego nauczycieli wymagających rozstrzygnięcia prawnego można zawrócić się z prośbą o rozstrzygnięcie wątpliwości do organu sprawującego nadzór pedagogiczny nad placówką (zgodnie z przepisami art. 9h ust. 1 pkt 1 ustawy - Karta Nauczyciela).
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

koma

Postautor: koma » 2013-02-03, 15:22

MarcinD pisze:Negatywna ocena wynikała z tego, że mój opiekun na wszelkie moje pytania,.... Niestety mój obecny opiekun robi wszystko, żeby sytuacja się powtórzyła

Marcinie...
Jeżeli chcesz być nauczycielem mianowanym, to weź się wreszcie do roboty i nie zrzucaj swoich zadań na opiekunów.
Nie zaliczyli Ci stażu, bo nie zrealizowałeś planu - a realizacja planu należy do Ciebie, a nie opiekuna.
Planu uzupełniającego też widzę, nie zrealizowałeś.

Może pozostań juz tym kontraktowym, nie musisz być mianowanym.

MarcinD

Postautor: MarcinD » 2013-02-03, 20:19

Nie chodzi o to, czy mam się wziąć do roboty, czy nie. Wiem, że sporo rzeczy pewnie zrobiłem nie tak, jak trzeba - głównie z własnej niewiedzy. Od tego właśnie jest opiekun - który ma za zadanie doradzić i podpowiedzieć. Wiem, jak wyglądała współpraca z opiekunem przy stażu na kontraktowego, gdzie naprawdę mogłem liczyć na prawdziwą pomoc i doradztwo. Mój drugi opiekun niestety przy wszelkich moich pytaniach odsyłał mnie do Internetu, przy okazji oczywiście pobierając za to dodatek. Ale nie chodzi o pieniądze przecież. Wiem, że sam sobie jestem winny, ale cóż, czasem po prostu zdobywanie doświadczenia kosztuje i dlatego chcę wiedzieć, czy jeżeli teraz przerwę na własny wniosek staż, to czy będę mógł rozpocząć go od razu we wrześniu 2013 - bo na dzień dzisiejszy moja wiedza i doświadczenie jest o wiele większe i wiem, że mając przed sobą nie kilka miesięcy, jakie zostały do czerwca, tylko okres całego stażu, będę w stanie o wiele lepiej wszystko - przede wszystkim już samodzielnie, bez liczenia na pomoc opiekuna - przygotować i zrobić. Stąd pytanie, czy będę mógł zacząć od razu w tym samym roku staż od nowa?

koma

Postautor: koma » 2013-02-03, 21:13

Przepisy nie mówią, że nie możesz, zatem...

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”