W oczekiwaniu na egzamin

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

malwa

W oczekiwaniu na egzamin

Postautor: malwa » 2013-07-12, 09:56

Niestety, poza piosenkami i wierszami w pracy, dawno się nie uczyłam. Robię notatki, czytam, ale póki nie wykuję nic nie wiem... Po kilku dniach muszę uczyć się znów na nowo... Do tego urlop i szczerze mówiąc nic się nie chce. Egzamin w sierpniu. Zabierać się będę za tworzenie prezentacji, choć czytam, że jesteście sceptycznie do niej nastawieni. :( Wiem, że dużo pracy przede mną, szczególnie boję się rozmowy z komisją... Na co dzień nieśmiała, robiąca dużo, ale nie potrafiąca się "sprzedać"-nie tylko moja opinia... Egzaminy stne zawsze były dla mnie udręką-po prostu zacinam się :( Przeglądam stronę MENu, wyszukuję aktów, drukuję i leżą w kącie, bo tyle tego... Przyznam się, że mało znam przepisów, a już w ogóle dat i co zawierają. W codziennej pracy skupiam się na dzieciach i papierologii.. :( Może ktoś zna jakąś fajną stronę lub ma dla mnie jakieś wskazówki co do prezentacji czy egzaminu... Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linczerka
Kto: nauczyciel

Re: W oczekiwaniu na egzamin

Postautor: linczerka » 2013-07-12, 10:06

Nikt Ci nie każe wkuwać przepisów na pamięć.
Odwróć role. Oceniasz? Skąd wiesz, jak? Ano, np. w Statucie szkoły pisze. I czytasz na ten temat. Pomagasz w jakikolwiek sposób dzieciom z dysfunkcjami? No to szukasz w rozporządzeniu o pomocy... itd.
Masz wiedzieć, gdzie czego szukać koniecznego w Twojej pracy, a nie wkuwać na pamięć.
Poczytaj KN, zwróć uwagę na "tematy" tam poruszane. I tyle. Nie padnie pytanie: zacytuj, tylko: gdzie należy szukać przepisów na ten i ten temat. I to masz wiedzieć.
malwa pisze:Egzaminy stne zawsze były dla mnie udręką

Dlatego wymyśl taką formę prezentacji, która Ci bardzo pomoże. W Twoim przypadku chyba najlepsza będzie graficzna. Najważniejsze punkciki zamieścisz, a później w oparciu o nie rozgadasz się. A i uporządkowana forma będzie.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

malwa

Re: W oczekiwaniu na egzamin

Postautor: malwa » 2013-07-12, 10:17

Dzięki za rady. Muszę popracować nad sobą, przeanalizować mocne i słabe strony-heh takie pytanie też się może trafić... Myślę, że multimedialna w moim przypadku będzie najlepszym rozwiązaniem. Wcześniej myślałam, że nie będzie to takie trudne.

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”