Zrobiłam sobie chwilową przerwę w nauce

KN powtórzona i myślę, że opanowana dość dobrze. Ustawę o systemie oświaty męczę od rana, zostały mi tylko społeczne organy oświaty, statut szkoły i stypendia, więc sądzę, że dzisiaj to skończę. Najgorsze są te wszystkie rozporządzenia, na stronie MEN są ich setki i nie wiem, za które się zabrać.
W przyszłym tygodniu zamierzam powtórzyć sobie zagadnienia przedmiotowe (cele,metody,podstawa programowa itp.) i zrobić prezentację. Egzamin 21, więc mam nadzieję, że zdążę.
Kobieta, która przyjmowała mój wniosek powiedziała, żebym w ustawie o syst. ośw. zwróciła uwagę na zagadnienia dotyczące gimnazjum, ale szczerze mówiąc nie znalazłam tam zbyt wiele na ten temat. A może coś przegapiłam? Gdzie można coś poczytać na temat gimnazjum?
Mam jeszcze pytanie dotyczące obowiązku szkolnego, bo nie za bardzo rozumiem. W ustawie o syst.ośw. są jakieś sprzeczne informacje. Z jednej strony, że obowiązek szkolny spełnia się w od 7 lat (teraz pewnie 6) do ukończenia gimnazjum, ale nie dłużej niż do 18 roku życia. Następnie jest informacja, że po ukończeniu gim. obowiązek nauki spełnia się w szkłach ponadgimnazjalnych. Jak to wreszcie jest z tym obowiązkiem? Wystarczy skończyć gim. czy trzeba się kształcić dalej?