Jestem nauczycielem wychowania przedszkolnego.
31 maja 2014 r. kończę staż na nauczyciela mianowanego, który rozpoczęłam 1 września 2011 r.
Przede mną egzamin, znam nawet datę, początek lipca.
Jednak boję się analizy formalnej dokumentów, kiedy złożę wniosek o wszczęcie postępowania egzaminacyjnego…
Staż na nauczyciela kontraktowego rozpoczęłam 1 września 2008r., a 16.09.2008 uzyskałam dyplom Podyplomowych Studiów na kierunku „Wychowanie Przedszkolne”.
Dyrektor zatrudniając mnie, dokonał pisemnego zbliżenia kwalifikacji (studia magisterskie ukończyłam w 2006 roku na Akademii Pedagogiki Specjalnej- kierunek: pedagogika terapeutyczna).
I pytanie- czy Wydział Oświaty i Wychowania może odrzucić mój wniosek i dokumenty po analizie formalnej (mimo dokonanego zbliżenia przez dyrektora) ?
Czy informacje zawarte na stronie kuratorium mogą dotyczyć mnie? Link tutaj:
http://www.kuratorium.waw.pl/pl/news/67 ... jnych.html
A chodzi o ten fragment:
Dyrektor nawiązuje stosunek pracy z taką osobą bez konieczności występowania do Kuratora Oświaty o wyrażenie zgody na zatrudnienie. Nauczyciel rozpoczyna staż na stopień kontraktowego (z początkiem roku szkolnego, nie później niż w ciągu 14 dni od dnia rozpoczęcia zajęć). W przypadku, gdy nauczyciel nie uzyska przygotowania pedagogicznego w ciągu roku z przyczyn od niego niezależnych, staż przedłuża się do czasu uzyskania przygotowania pedagogicznego.
Czy mogą –czego obawiam się najbardziej- cofnąć mnie do stopnia nauczyciela stażysty i stwierdzić nie ważny akt nadania stopnia nauczyciela kontraktowego?