Egzamin na nauczyciela mianowanego - prezentacja

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

anitamta
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Inne

Re: Egzamin na nauczyciela mianowanego - prezentacja

Postautor: anitamta » 2014-07-19, 19:02

monikago pisze:Ucząc się znalazłam takie pytanie : jaka jest róznica między klasą a oddziałem? Czy ktoś zna odp? Bo nie jestem pewna czy właściwie definiuję. Proszę o pomoc

hej, ja też mam egzamin na mianowanego w czwartek..korzystam z pogody i nie wkuwam cały czas co dodatkowo pogłębia mój stres..niestety nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie..myślisz, że takie szczegóły są istotne?oddział chyba jest przedszkolny...ale może się mylę

anitamta

Postautor: anitamta » 2014-07-19, 19:04

oddział jest przedszkolny?tj roczne przygotowanie przedszkolne?ja też egzamin mam w czwartek

Lutus

Postautor: Lutus » 2014-07-19, 19:24

Witajcie,
ja również przygotowuję się do egzaminu. Mam go 22.07. Jestem przerażona, mąż za granicą, ja sama w domu z dwójką maluchów. Moje uczenie się to czytanie w każdej wolnej chwili notatek, ustaw i statutu. Prezentacja jest i chyba nie wypada najgorzej. Ale cała reszta mnie przeraża. Im więcej czytam, tym większy mętlik mam w głowie. Zaczynają mi się mieszać różne zagadnienia. Ech....trzymajcie kciuki!
I mam jeszcze jedno pytanie: jakie najważniejsze zmiany niesie ze sobą ustawa o systemie oświaty??? Czy to tem sam dokument, który w kwietniu podpisał prezydent, czy już była kolejna nowelizacja???

anitamta

Postautor: anitamta » 2014-07-19, 19:46

Lutus pisze:Witajcie,
ja również przygotowuję się do egzaminu. Mam go 22.07. Jestem przerażona, mąż za granicą, ja sama w domu z dwójką maluchów. Moje uczenie się to czytanie w każdej wolnej chwili notatek, ustaw i statutu. Prezentacja jest i chyba nie wypada najgorzej. Ale cała reszta mnie przeraża. Im więcej czytam, tym większy mętlik mam w głowie. Zaczynają mi się mieszać różne zagadnienia. Ech....trzymajcie kciuki!
I mam jeszcze jedno pytanie: jakie najważniejsze zmiany niesie ze sobą ustawa o systemie oświaty??? Czy to tem sam dokument, który w kwietniu podpisał prezydent, czy już była kolejna nowelizacja???

ta w kwietniu dotyczy możliwości zatrudniania asystentów nauczycieli i możliwości odraczania dzieci 6-letnich do końca roku kalendarzowego w tym roku szkolnym w którym dziecko kończy 6 lat..nie wiem czy następna nowelizacja nie dotyczy dotacji na podręczniki...nie wiem kiedy została podpisana ? 7 lipca?

nerta

Postautor: nerta » 2014-07-19, 20:07

Hej. Ja egzamin ma 21.07, z tego co zrozumiałam, ustawa z maja dotyczy darmowych podręczników i weszła w życie 08.07 br
Może ktoś wytłumaczy mi , to odraczanie 6 latków- bo to skomplikowane? Chodzi o to, że 5 latka w zerówce będzie można odroczyć? :o

anitamta

Postautor: anitamta » 2014-07-19, 20:45

nerta pisze:Hej. Ja egzamin ma 21.07, z tego co zrozumiałam, ustawa z maja dotyczy darmowych podręczników i weszła w życie 08.07 br
Może ktoś wytłumaczy mi , to odraczanie 6 latków- bo to skomplikowane? Chodzi o to, że 5 latka w zerówce będzie można odroczyć? :o

można odroczyć dziecko od realizacji obowiązku szkolnego.. jeśli jest jeszcze w zerówce to można Go odroczyć od kl. I, ale dziecko w klasie I do grudnia też można odroczyć - czyli cofnąć do zerówki, a tego co zostanie odroczony przed wrześniem się zostawia

Lutus

Postautor: Lutus » 2014-07-19, 20:55

anitamta pisze:
Lutus pisze:Witajcie,

ta w kwietniu dotyczy możliwości zatrudniania asystentów nauczycieli i możliwości odraczania dzieci 6-letnich do końca roku kalendarzowego w tym roku szkolnym w którym dziecko kończy 6 lat..nie wiem czy następna nowelizacja nie dotyczy dotacji na podręczniki...nie wiem kiedy została podpisana ? 7 lipca?

Dziękuję za odpowiedź, gdy ją przeczytałam, to oczywiście przypomniałam sobie, że już o tym czytałam. Ja zwariuję chyba..
Moje biedne dzieci chyba nigdy nie oglądały tyle bajek :D

anitamta

Postautor: anitamta » 2014-07-19, 21:02

nerta pisze:Hej. Ja egzamin ma 21.07, z tego co zrozumiałam, ustawa z maja dotyczy darmowych podręczników i weszła w życie 08.07 br

można odroczyć dziecko od realizacji obowiązku szkolnego.. jeśli jest jeszcze w zerówce to można Go odroczyć od kl. I, ale dziecko w klasie I do grudnia też można odroczyć - czyli cofnąć do zerówki, a tego co zostanie odroczony przed wrześniem się zostawia

roxi200
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: roxi200 » 2014-07-19, 21:30

hej,
ja też dopiero dziś dołączyłam na forum. Egzamin mam 24 lipca o godz. 10 (ktoś widziałam, że ma taki sam termin) i ta pogoda ewidentnie nie sprzyja nauce. stresuję się bardzo ale mam nadzieję, że jakoś to będzie. Mam pytanie odnośnie programu profilaktyki i wychowawczego, jakoś bardzo szczegółowo macie opanowane te dokumenty czy tylko najważniejsze czyli cele itp?

monikago
Przedmiot: Język angielski

Postautor: monikago » 2014-07-19, 22:51

Hej, ponawiam moje pytanie odnośnie różnic między klasą a oddziałem gdyż mam to z pewnego żródła ( koleżanka miała).
Tak roxi200 ja mam ten sam termin. :)

roxi200
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: roxi200 » 2014-07-19, 23:18

monikago znalazłam w necie coś takiego:

Klasa

Definicja

Zespół uczniów uczących się według programu danego roku nauczania. Przy dużej liczbie uczniów w danej klasie dokonuje się podziału klasy na oddziały (np. VIa, VIb, VIc). W szczególnych przypadkach mogą być organizowane klasy łączone, składające się z uczniów różnych klas. Jeżeli w szkole jest organizowane nauczanie w klasach łączonych, dyrektor szkoły, ustalając szkolny plan nauczania, dostosowuje odpowiednio ramowy plan nauczania, z uwzględnieniem możliwości pełnej realizacji przyjętych programów nauczania. Dotyczy to również szkół specjalnych - w przypadkach uzasadnionych małą liczbą uczniów lub warunkami leczenia w oddziałach szpitalnych - w których dopuszcza się organizację kształcenia w klasach łączonych, złożonych głównie z uczniów jednego typu szkoły.

Źródło definicji

Ustawa z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty
Miejsce publikacji Dz. U. 2004 r. Nr 256 poz. 2572, z późn. zm.

Oddział w szkole

Definicja

Podstawowa jednostka organizacyjna szkoły. W szkole oddział stanowi grupa uczniów pobierających naukę w tej samej klasie. Dodatkowym wyróżnikiem oddziału może być specyficzny skład grupy uczniów (oddział: specjalny, integracyjny, ogólnodostępny) lub program nauczania (oddział: dwujęzyczny, przysposabiający do pracy).

Źródło definicji

Ustawa z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty
Miejsce publikacji Dz. U. 2004 r. Nr 256 poz. 2572, z późn. zm.

paulinag24
Przedmiot: Matematyka

Postautor: paulinag24 » 2014-07-20, 00:07

Ja mam egzamin 23 i już coraz bardziej panikuję. Mam wrażenie,że nic nie wiem. Żaden egzamin mnie tak nie stresował. A co będzie jak nie będę umiała odpowiedzieć na jakieś pytanie:).Pozdrawiam

monikago

Postautor: monikago » 2014-07-20, 00:34

dzięki bardzo za odp, czytam teraz KN dlatego prędzej nie zaglądałam. Ja też uważam,że nic nie wiem i boję się kompromitacji przed komisją, że nie zrozumiem pytania albo co gorsza pytanie zrozumiem, ale nie będę umiała odpowiedzieć na nie :(

Lutus

Postautor: Lutus » 2014-07-20, 09:36

Widzę, że wszystkie mamy te same obawy. Dla mnie też najgorsza myśl, że nie zrozumiem pytania albo nie będę znała odpowiedzi. Boję się, że się zaplączę a dodatkowe pytania mnie pogrążą!

monikago

Postautor: monikago » 2014-07-20, 16:10

Ja się trochę uspokoiłam biologica przysłała mi na maila SUPER materiały zwłaszcza wzór autoprezentacji i teraz wiem już dokładnie jak zabrać się za swoją. Jeszcze raz wielkie dzięki. :)

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”