Egzamin na nauczyciela mianowanego - prezentacja

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

anitamta
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Inne

Re: Egzamin na nauczyciela mianowanego - prezentacja

Postautor: anitamta » 2014-07-21, 17:56

linczerka pisze:
nerta pisze:1.najważniejszy dokument prawny w pracy

Karta Nauczycieli reguluje sprawy dotyczące tylko naszej grupy zawodowej.
Cytat:
"W skład materii konstytucyjnej mogą wchodzić różne zagadnienia. Konstytucja może więc określać: podstawy ustroju społeczno-gospodarczego państwa, ponadto organizację, kompetencje i sposób powoływania najważniejszych organów państwowych, oraz podstawowe prawa, wolności i obowiązki obywatela."

pewnie masz rację, we wszystkich pytaniach doszukuję się niepotrzebnie drugiego dna

monikago
Przedmiot: Język angielski

Postautor: monikago » 2014-07-21, 18:13

Hej ja się pogubiłam proszę napiszcie jak to jest w tym roku z sześciolatkami? Jest jeszcze ten podział od stycznia do czerwca? czy idą Te dzieci : 'które chcą" ? Może pytanie banalne , ale mam przed czwartkiem totalny mentlik i bardzo proszę nie śmiejcie się ze mnie :cry: Ale już nic nie wiem

Lutus

Postautor: Lutus » 2014-07-21, 18:13

Jejku, dziewczyny jak Wam zazdroszczę, że już po!!! Ale gratuluję z całego serducha. Mam nadzieję, że i ja jutro dokonam tutaj euforycznego wpisu :D
Ja umieram ze stresu. Ale wiem, że będzie dobrze, musi być!

miśka82

Postautor: miśka82 » 2014-07-21, 18:16

nerta a ty jak odpowiedziałaś na pytanie najważniejszy dokument prawny w pracy też mam ogólny mętlik

Lutus

Postautor: Lutus » 2014-07-21, 18:22

agalet pisze:Właśnie wróciłam z egzaminu i chcę się z wami podzielić swoim sukcesem: Zdałam, jestem nauczycielem mianowanym!!!
Było trochę stresująco, jak to na egzaminie, ale ogólnie w porządku. Nie było nikogo z kuratorium- bo zdaje się mają jakieś inne zajęcia w tym tygodniu, tak więc komisja 4 osobowa,żadnych pytań z prawa oświatowego ani od mojej dyrekcji. Egzaminowały mnie 3 osoby, pytania:
jakie metody stosuje,
przebieg współpracy z opiekunem stażu,
dokumenty regulujące wewnętrzną pracę szkoły ( zapomniałam o programie wychowawczym)
jakie miałam problemy "cywilizacyjne" z uczniami i jak je rozwiązałam (trochę mnie z tropu zbili tym pytaniem, oczywiście pół godziny po egzaminie mnie natchnęło)
jakie miałam problemy z którymi musiałam się zwracać o pomoc do innych, jakie uzyskałam porady i czy z nich skorzystałam
współpraca z rodzicami, jak pomogła mi w pracy z uczniem,konkretny przypadek opisać
całość około 40 minut trwała, nie miałam prezentacji multimedialnej, ani żadnych plakatów itp. weszłam z jedną kartką A4 zadrukowaną obustronnie z głównymi zagadnieniami, które omawiałam: prosto, sprawnie i na temat.
i z głowy :D

Dziękuję za materiały Biologica, bardzo się przydały :)
Trzymam kciuki za przyszłych mianowanych!

Jezu, ile tych pytań!!! Ja się właśnie takich boję. Dla mnie one są takie do przemyślenia i boję się, że na miejscu nic nie wymyśle, a potem mnie cudownie olśni.

Kochane, czy są tu jakieś bibliotekary???? Kurcze, nie jestem typowym nauczycielem i boję się, że wtopię w jakiś dydaktycznych tematach.

miśka82

Postautor: miśka82 » 2014-07-21, 18:31

problemy cywilizacyjne z uczniami???? co można powiedzieć na ten temat??? czy ktoś mnie poratuje?

anitamta

Postautor: anitamta » 2014-07-21, 18:39

monikago pisze:Hej ja się pogubiłam proszę napiszcie jak to jest w tym roku z sześciolatkami? Jest jeszcze ten podział od stycznia do czerwca? czy idą Te dzieci : 'które chcą" ? Może pytanie banalne , ale mam przed czwartkiem totalny mentlik i bardzo proszę nie śmiejcie się ze mnie :cry: Ale już nic nie wiem

obowiązkiem szkolnym od 1 wrześnią zostaną objęte dzieci urodz do czerwca, ale jeśli r-ce zechcą to mogą posłać dzieci urodz w drugiej połowie 2008r.

anitamta

Postautor: anitamta » 2014-07-21, 18:40

Lutus pisze:
agalet pisze:Właśnie wróciłam z egzaminu i chcę się z wami podzielić swoim sukcesem: Zdałam, jestem nauczycielem mianowanym!!!
Było trochę stresująco, jak to na egzaminie, ale ogólnie w porządku. Nie było nikogo z kuratorium- bo zdaje się mają jakieś inne zajęcia w tym tygodniu, tak więc komisja 4 osobowa,żadnych pytań z prawa oświatowego ani od mojej dyrekcji. Egzaminowały mnie 3 osoby, pytania:
jakie metody stosuje,
przebieg współpracy z opiekunem stażu,
dokumenty regulujące wewnętrzną pracę szkoły ( zapomniałam o programie wychowawczym)
jakie miałam problemy "cywilizacyjne" z uczniami i jak je rozwiązałam (trochę mnie z tropu zbili tym pytaniem, oczywiście pół godziny po egzaminie mnie natchnęło)
jakie miałam problemy z którymi musiałam się zwracać o pomoc do innych, jakie uzyskałam porady i czy z nich skorzystałam
współpraca z rodzicami, jak pomogła mi w pracy z uczniem,konkretny przypadek opisać
całość około 40 minut trwała, nie miałam prezentacji multimedialnej, ani żadnych plakatów itp. weszłam z jedną kartką A4 zadrukowaną obustronnie z głównymi zagadnieniami, które omawiałam: prosto, sprawnie i na temat.
i z głowy :D

Dziękuję za materiały Biologica, bardzo się przydały :)
Trzymam kciuki za przyszłych mianowanych!

Jezu, ile tych pytań!!! Ja się właśnie takich boję. Dla mnie one są takie do przemyślenia i boję się, że na miejscu nic nie wymyśle, a potem mnie cudownie olśni.

Kochane, czy są tu jakieś bibliotekary???? Kurcze, nie jestem typowym nauczycielem i boję się, że wtopię w jakiś dydaktycznych tematach.

ja też nie jestem "typowym"nauczycielem, pracuję w poradni psych-ped. i też się boję pytań "szkolnych"..wierzę, że nie zostaną mi one zadane:))

monikago

Postautor: monikago » 2014-07-21, 18:56

dzięki :) jednak dobrze mi się wydawało, ale wolałam się upewnić

Mysia19734
Przedmiot: Ekonomia

Postautor: Mysia19734 » 2014-07-21, 22:07

Gratulacje dla mianowanych szczęściarzy !!!!! :D :D
Ja cały czas czekam na termin egzaminu. Ech juz nie mam siły. :twisted:
Jakoś w starostwie się nie spieszą w tym roku z egzaminem.

kto jeszcze zdaje w sierpniu?? :roll: :roll:

Awatar użytkownika
opusculum

Postautor: opusculum » 2014-07-21, 22:14

Dobry wieczór, ja zdaję w sierpniu, 14-tego. Dopiero!
Termin znam od początku lipca...

Marmocik

Postautor: Marmocik » 2014-07-21, 22:49

Witajcie!
Ja egzamin mam jutro w samo południe... Mój staż trwał o 9 miesięcy dłużej ponieważ za pierwszym razem dostałem negatywną ocenę dorobku od Pani Dyrektor (długa historia). W związku z tym mój stres jest podwójny, mam wiele do stracenia. Prezentacja niby przećwiczona, pytania nie wydają się być aż tak trudne ale mam tendencję do palenia się ze zdenerwowania i nabierania wody w usta. Pochwalę się jutro jak poszło ;)

Awatar użytkownika
opusculum

Postautor: opusculum » 2014-07-21, 22:59

Marmocik, tym bardziej powodzenia!

miśka82

Postautor: miśka82 » 2014-07-21, 23:16

powodzenia Marmocik mam nadzieję że jutro utrzesz nosa swojej dyrektorce:)

tannia

Postautor: tannia » 2014-07-22, 00:40

Za 12 godzin finał 3-letnich starań. Boję się pytań z prawa, wszystko mi się miesza. Oddycham głęboko, idę spać, a jutro - byle coś powiedzieć sensownego.
:?

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”